Το «δημογραφικό» των ελληνικών επιχειρήσεων -του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα
Date:
Η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στον κυκλώνα της πανδημίας covid-19. Το σοκ που βιώνει ο παραγωγικός ιστός της χώρας είναι πρωτόγνωρο και η ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις είναι πλέον επιτακτική, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την οικονομία ενεργή.
Τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αποδεικνύουν ότι η έγκαιρη λήψη μέτρων του οικονομικού επιτελείου και το «δίχτυ» προστασίας που απλώθηκε στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις ήταν αποτελεσματικό. Συγκεκριμένα, οι λήξεις λειτουργίας των επιχειρήσεων το 2020 εμφανίζονται μειωμένες κατά 22.7% σε σύγκριση με το 2019 (37.345 το 2020 έναντι 48.290 το 2019). Παρά τον σημαντικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας από τα παρατεταμένα lockdowns και τους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών, φαίνεται πως ο αριθμός των «λουκέτων» στις επιχειρήσεις -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν ξεπέρασε τον αντίστοιχο το 2019, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο ρυθμός μεταβολής τους θα παραμείνει σταθερός το 2021. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων παρέμειναν σταθερές και είναι σχεδόν διπλάσιες από το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το 2020 ιδρύθηκαν 84.122 επιχειρήσεις και το 2020 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 84.164.
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 12.680 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν έναρξη δραστηριότητας έναντι 12.848 το 2019. Η λήξη λειτουργίας των επιχειρήσεων εμφανίζεται μειωμένη κατά 17.6% (8.657 επιχειρήσεις έκλεισαν το 2019 έναντι 7.130 το 2020). Σημειώνεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία, οι περισσότερες επιχειρήσεις (2.134) έκλεισαν το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Η οικονομική στήριξη των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας αποδεικνύεται ότι ήταν ουσιαστική και απέτρεψε το μαζικό κλείσιμο των επιχειρήσεων. Σε καμία μορφή κρίσης, δεν είναι δυνατό μια δέσμη οικονομικών μέτρων «επιδοματικού χαρακτήρα» να υποκαταστήσει τον κύκλο εργασιών που θα πραγματοποιούσε μια οικονομία υπό κανονικές συνθήκες. Επιβεβαιώνεται, όμως, ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ απέτρεψαν την ελεύθερη πτώση της οικονομίας. Η στροφή στη βοήθεια διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και της συσσώρευσης των υποχρεώσεων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ανοικτών επιχειρήσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο www.tomellonmas.gr μπορείτε να βρείτε τα σχετικά infographics.
του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα
Διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Lecturer in Finance – CITY College, University of York Europe Campus