Το εκλογικό αποτέλεσμα και η ελληνική οικονομία – του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα
Date:
Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες ανταποκρινόμενοι στο μήνυμα και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας επέλεξαν σταθερότητα, συνέπεια και σιγουριά. Χωρίς καμία διάθεση για πειραματισμούς δεν έπεσαν στην παγίδα των γενικόλογων υποσχέσεων, σε «ωραιοποιημένες» πολιτικές που δεν είχαν καμία οικονομική κοστολόγηση και στην ένταση του πολιτικού περιβάλλοντος. Έχοντας στο επίκεντρο την οικονομία, απέδειξαν ότι τους ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα. Υπό ποιες οικονομικές συνθήκες θα κινηθούν στο μέλλον. Αναζήτησαν ποιος είναι ικανός να διαμορφώσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στην οικονομία να αναπτυχθεί και να ξεπεράσει τις δυσκολίες που πλήττουν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα την ευημερία και την ποιότητα ζωής τους. Αξιολόγησαν τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί και τα αποτελέσματα που έχουν φέρει.
Αλλάζει η οικονομία από τη μία μέρα στην άλλη λόγω του εκλογικού αποτελέσματος; Η απάντηση είναι, προφανώς, αρνητική. Η εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών μπορεί να είναι άμεση αλλά τα αποτελέσματα απαιτούν χρόνο για να αποτυπωθούν στη ζωή των πολιτών. Αυτό που αλλάζει άμεσα, ωστόσο, είναι η σημαντική μείωση της πολιτικής αστάθειας. Η πολιτική αστάθεια αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της πορείας μιας οικονομίας με ποικίλες συνέπειες. Το γεγονός ότι οδηγούμαστε -έστω και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση- σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της οποίας η φιλοεπενδυτική αντζέντα είναι γνωστή και φαίνεται πως διαθέτει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, είναι κάτι το οποίο δεν καθησυχάζει μόνο τις αγορές αλλά και την ίδια την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναφερθεί και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η επίτευξη αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων από τους διεθνούς οίκους δεν είναι απλά μια «μακροοικονομική» επιτυχία. Επηρεάζει τα «οικονομικά» του κράτους αφού θα του δίνει τη δυνατότητα να δανείζεται με χαμηλότερο κόστος και αποτελεί, ταυτόχρονα, την οριστική επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ιδιαίτερα ενόψει των διεθνών αρνητικών εξελίξεων που μπορεί να πυροδοτήσει το ζήτημα του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, η επενδυτική βαθμίδα θα λειτουργήσει ως πλέγμα προστασίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να «στρώνει» το έδαφος για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της οποία εντάσσεται και η απόσυρση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Αυτό θα διαμορφώσει σταδιακά μια νέα πραγματικότητα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να εξακολουθούν να υφίστανται. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι οι υψηλές αλληλεξαρτήσεις των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τα καθιστά ευάλωτα στη μετάδοση κρίσεων. Για την ελληνική οικονομία, η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η υλοποίηση επενδύσεων αλλά και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν απαραίτητα συστατικά για να διατηρηθεί η θετική πορεία της οικονομίας.
του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα
Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Λέκτορας Χρηματοοικονομικών City College, University of York Europe Campus
Δημοσιεύθηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 28/05/2023.