Όταν μιλάμε για ελληνικό ρύζι, μιλάμε για κάτι περισσότερο από βασική τροφή: μιλάμε για ποιότητα που ξεχωρίζει διεθνώς

Το ελληνικό ρύζι πρωταγωνιστεί σε γιορτή γεύσης, ποιότητας και βιώσιμης γεωργίας

Epilogestv

Epilogestv

Τρέφει τον μισό πλανήτη και καλύπτει το 20% των θερμίδων που καταναλώνει η ανθρωπότητα. Όμως όταν μιλάμε για ελληνικό ρύζι, μιλάμε για κάτι περισσότερο από βασική τροφή: μιλάμε για ποιότητα που ξεχωρίζει διεθνώς – ακόμη και στις χώρες που το παράγουν.

Advertisement
 

Αυτή τη μοναδικότητα γιορτάζει το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού, που επιστρέφει στις 20- 21 Σεπτεμβρίου 2025, στην Παραλία Θεσσαλονίκης, ενώνοντας παραγωγούς, καταναλωτές, σεφ και επισκέπτες κάθε ηλικίας, σε μια γιορτή γεύσης, γνώσης και βιωσιμότητας.
Οι επικεφαλής των Αγροτικών Συνεταιρισμών Α’ και Β’ Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας και Βασίλης Κουκουρίκης, ανέφεραν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το 80% της παραγωγής εξάγεται, κυρίως σε Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανο και Τουρκία, ενώ δεν είναι λίγοι οι αγοραστές που «πληρώνουν κάτι παραπάνω» για την ελληνική ποιότητα.

Καλή χρονιά στην παραγωγή-Σημαντική πτώση στις τιμές

Η φετινή παραγωγή αναμένεται αυξημένη, επισήμαναν οι επικεφαλής των δύο παραπάνω αγροτικών συνεταιρισμών, εκτιμώντας ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300.000, από 260.000 το 2024. Το μέσο στρέμμα αποδίδει περίπου 900 κιλά.

Όμως, κατά τους ίδιους, οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό πενταετίας, με μειώσεις που φτάνουν και το 50% σε σχέση με το 2024 και σε 30% σήμερα, έναντι της έναρξης της φετινής χρονιάς. Ειδικότερα, στην ποικιλία Ronaldo (ένφλοιο), η τιμή είναι σήμερα στα 0,43 ευρώ/κιλό, μακρύσπερμα στα 0,49 ευρώ/κιλό, μεσόσπερμα 0,43 ευρώ/κιλό και καρολίνα Gloria 0,68 ευρώ/κιλό. Η πτώση τιμών, κατά τους ίδιους, οφείλεται σε διεθνείς πιέσεις και μειωμένη ζήτηση, παρά την αυξημένη εξαγωγική επίδοση.

Νερό υπάρχει-Υποδομές δεν υπάρχουν

Παρά την κλιματική κρίση, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, στις κύριες ρυζοπαραγωγικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία, Σέρρες), υπάρχουν διαθέσιμα νερά, χάρη σε ποτάμια, όπως ο Αλιάκμονας, ο Αξιός και ο Λουδίας. Αυτό που λείπει, όπως τονίζουν, είναι ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων και η δημιουργία νέων, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας για τις επόμενες γενιές.

Το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού στην Παραλία Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Ρυζιού θα διεξαχθεί το τρέχον Σαββατοκύριακο από τις 14.00 έως τις 22.00, στο ύψος του αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και για τις ανάγκες του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Β’ Χαλάστρας θα διαθέσει έναν τόνο ρύζι.

Πρόκειται για μια διήμερη γιορτή του ελληνικού ρυζιού, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ορυζομύλων Ελλάδος (ΣΟΕ), με τη σύμπραξη του Δήμου Δέλτα και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Και φέτος, το φεστιβάλ φιλοξενεί και το EU RICE Festival, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE, που επικεντρώνεται στην ανάδειξη της βιώσιμης καλλιέργειας του ευρωπαϊκού ρυζιού και την ενημέρωση των καταναλωτών για την ασφάλεια και τη διατροφική του αξία.

Στον χώρο των εστιατορίων, γνωστά και βραβευμένα εστιατόρια της πόλης θα μαγειρεύουν επί τόπου πιάτα με βάση το ρύζι, τα οποία θα διατίθενται στους επισκέπτες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις από γνωστούς σεφ και πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Δέλτα, με την παρουσία της Rice Ambassador Ντίνας Νικολάου.

Advertisement
ΔΕΗ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: μουσική από τους Liaison, παραδοσιακούς χορούς από συλλόγους του Δήμου Δέλτα, έκθεση ζωγραφικής από μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Χαλάστρας, παιχνίδια και διαγωνισμούς για παιδιά, με τη συμβολή του Β’ ΑΣΟΧ και των Ανεμοσκορπισμάτων, διαδραστικές δράσεις σε συνεργασία με Έλληνες Προσκόπους και τη Νανά Ζυγούρα και ομιλίες από ειδικούς, με θεματικές γύρω από τη διατροφή, την αγροτική παραγωγή και τη βιωσιμότητα.

Την έναρξη του φεστιβάλ θα συνοδεύσει ειδικό Wine Bar με επώνυμους ελληνικούς οίνους, σε συνεργασία με τον διαγωνισμό Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025, ενώ την παρουσίαση θα αναλάβει ο Κωστής Ζαφειράκης.
Στο μεταξύ, στα ειδικά περίπτερα που θα είναι εγκατεστημένα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πληροφορίες για την καλλιέργεια, τις ποικιλίες και τη διατροφική αξία του ελληνικού ρυζιού, καθώς και για τους τρόπους σωστής χρήσης του στην κουζίνα. Την ενημέρωση των επισκεπτών θα υποστηρίξουν και σπουδαστές της Πειραματικής Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας, οι οποίοι θα παρέχουν υποστήριξη και στους χώρους εστίασης.

Ρύζι από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ιστορικά, η καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα λέγεται πως ήρθε από την Ινδία με τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άλλες εκδοχές κάνουν λόγο για εισαγωγή από την Ισπανία με τους Άραβες. Μέχρι τον Μεσαίωνα, το ρύζι θεωρούνταν μπαχαρικό, χρησιμοποιούνταν σε σούπες, καλλυντικά ή ακόμη και ως φάρμακο για το έντερο. Σήμερα, αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής και εξαγωγικής στρατηγικής.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ - Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα - video

02/12/25 8:17 μμ

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ – Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα – video

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου - Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

02/12/25 8:06 μμ

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου – Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

02/12/25 8:00 μμ

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

02/12/25 7:57 μμ

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

02/12/25 7:55 μμ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

02/12/25 7:55 μμ

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

02/12/25 7:54 μμ

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ - Κλείνει η πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού

02/12/25 7:54 μμ

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ – Κλείνει η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές της Αττικής αύριο Τετάρτη

02/12/25 7:53 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές της Αττικής αύριο Τετάρτη

Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Νιγηρίας μετά τις μαζικές απαγωγές

02/12/25 7:51 μμ

Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Νιγηρίας μετά τις μαζικές απαγωγές

Μπενφίκα: Κοντά σε συμφωνία με τον Γκερέιρο

02/12/25 7:50 μμ

Μπενφίκα: Κοντά σε συμφωνία με τον Γκερέιρο

Η τελετή απονομής των Βραβείων της Ακαδημίας Κάντρι Μουσικής επιστρέφει στο Λας Βέγκας

02/12/25 7:49 μμ

Η τελετή απονομής των Βραβείων της Ακαδημίας Κάντρι Μουσικής επιστρέφει στο Λας Βέγκας

Σχολιάστε

2 + 3 =