«Το ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό μέλλον των Βαλκανίων αποτελεί για εμάς, μια στρατηγική επιλογή» δήλωσε, προσερχόμενος στο Balkan Forum στη ΔΕΘ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας τη σημασία που ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Το ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό μέλλον των Βαλκανίων αποτελεί για εμάς, μια στρατηγική επιλογή» δήλωσε, προσερχόμενος στο Balkan Forum στη ΔΕΘ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας τη σημασία που έχει η περιφερειακή συνεργασία των χωρών της περιοχής, μέσα και από την ψηφιακή αναβάθμιση και την επικοινωνία των δημοσίων διοικήσεων των χωρών της περιοχής.

Advertisement
 

«Το Balkan Forum αποτελεί ένα σημαντικό σημείο συνάντησης των διοικήσεων των βαλκανικών χωρών και θέτει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που μας απασχολούν», σημείωσε στην ομιλία του ο υπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στις διαλειτουργικότητες που πρέπει να αναπτυχθούν σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος όλων των χωρών και να διευκολυνθεί η εμπορική συνεργασία και η αναπτυξιακή τους προοπτική και σημείωσε: «Καθώς ο κόσμος αλλάζει, το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, ο τρόπος με τον οποίο θα συγχρονιστούν οι δημόσιες διοικήσεις μεταξύ τους είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες».

Στην ομιλία του, ο κ. Βορίδης ανέφερε επίσης πως εάν οι δημόσιες διοικήσεις δεν ακολουθήσουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη, με επιπτώσεις στην οικονομική ζωή. «Οι δημόσιες διοικήσεις δεν θα σταματήσουν να παίζουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνεται αντιληπτό ως πρόσκομμα, ως βαρίδι, ως καθυστέρηση», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Να γιατί το θέμα του συνεδρίου είναι τόσο σημαντικό τόσο ζωτικό για την εξέλιξη των πραγμάτων».

Στην Ελλάδα έχουν γίνει πραγματικά μεγάλα βήματα, άλματα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σημείωσε ο κ. Βορίδης και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ή πρόκειται να αναληφθούν για τη βελτίωση του ψηφιακού περιβάλλοντος στη δημόσια διοίκηση.

«Δεν μπορείς να έχεις θετική εξέλιξη, αν οι άνθρωποι που χειρίζονται τη δημόσια διοίκηση δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: «Δεν φτάνει μόνο η πλατφόρμα, κάποιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από την πλατφόρμα και τη χειρίζεται. Αν έχω απλώς το εργαλείο, στην πραγματικότητα δεν έχω κάνει τίποτε. Άρα γεννιέται το ζήτημα της κατάρτισης και επανακατάρτισης του προσωπικού, που ίσως δεν ξέρει να λειτουργεί σε αυτό το περιβάλλον. Εδώ ο ρόλος του ινστιτούτου, που έχουμε, είναι πολύ κρίσιμος, όπως και η συνεργασία με τη Microsoft».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα με άλλες χώρες για ένα πρόγραμμα κατάρτισης δημοσίων υπαλλήλων στην Αλβανία, ενώ προωθεί και συνεργασίες και με τη Σερβία και τη διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλες χώρες. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη εισαγωγής σύνθετων εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ αναφέρθηκε και στην ένταξη για χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός «μηχανισμού ορθολογικής κατανομής των αρμοδιοτήτων», που ασκούνται από δημόσιους φορείς.

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η συνεργασία με τις δημόσιες διοικήσεις βαλκανικών χωρών», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρότεινε όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να διευρυνθεί το Balkan Forum, με εργαστήρια και με τη συμμετοχή ειδικών ανά τομείς από τη χώρα μας και τις χώρες των Βαλκανίων.

Συνεχάρη δε τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη για τη διοργάνωση.

Φάνης Γρηγοριάδης

Advertisement
MEGA

φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Βίντεο:

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αγγελάκης Γ.

Ομιλίες:

  1. Σταύρος Καλαφάτης – Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης
  2. Κωνσταντίνος Ζέρβας – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
  3. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16/12/25 12:04 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:05 πμ

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:01 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

16/12/25 12:00 πμ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

15/12/25 11:37 μμ

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - Αφιέρωμα στον Elvis Presley

15/12/25 11:30 μμ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – Αφιέρωμα στον Elvis Presley

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

15/12/25 11:58 μμ

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

15/12/25 11:57 μμ

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

15/12/25 11:57 μμ

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

15/12/25 11:54 μμ

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη - video

15/12/25 8:39 μμ

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη – video

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών

15/12/25 8:31 μμ

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών