Το Facebook ανέθεσε στα Ellinika Hoaxes την επαλήθευση γεγονότων
Date:
Σε συμφωνία κατέληξαν το Facebook και τα Ellinika Hoaxes, με σκοπό τον περιορισμό της παραπληροφόρησης στην Ελλάδα, μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Τα Ellinika Hoaxes θα συμμετάσχουν ακόμη πιο ενεργά στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο περιεχομένου όπως άρθρα, βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα.
Το Facebook έχει ξεκινήσει από το 2016 μια προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, επιστρατεύοντας επαληθευτές γεγονότων (fact checkers) από όλο τον κόσμο, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας “επαλήθευση γεγονότων μέσω τρίτων” (third-party fact checking program – 3PFC), για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του υλικού που διακινείται μέσω της πλατφόρμας.
Πώς θα γίνεται
Οι χρήστες του Facebook στην Ελλάδα, θα μπορούν πλέον να επισημαίνουν περιεχόμενο που θεωρούν ότι μπορεί να είναι ψευδές. Η ομάδα μας θα εξετάζει αυτές τις αναφορές και θα τις χαρακτηρίζει ως:
αληθείς,
ψευδείς,
συνδυασμός (μίξη γεγονότων και παραποιήσεων),
ψευδείς τίτλοι,
δεν πληρούν τα κριτήρια για αξιολόγηση,
σάτιρα,
απόψεις,
φάρσες,
δεν έχουν αξιολογηθεί.
Για παράδειγμα, αν κατόπιν αξιολόγησης από την ομάδα μας, ένας ισχυρισμός κριθεί ως «ψευδής», το περιεχόμενο θα εμφανίζεται χαμηλότερα στις ενημερώσεις της πλατφόρμας και θα συνοδεύεται από σχετική προειδοποίηση, με παραπομπή σε επεξηγηματικό άρθρο μας. Οι χρήστες σε καμία περίπτωση δεν θα παρεμποδίζονται να κοινοποιήσουν έναν ισχυρισμό, ανεξάρτητα από την δική μας αξιολόγηση. Τα Ellinika Hoaxes δεν θα έχουν καμία πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε χρήστη. Ακόμη, δεν θα γνωρίζουν ποιοι χρήστες έχουν υποβάλει αναφορές για ψευδές περιεχόμενο.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της ιστοσελίδας, Θεόδωρο Δανιηλίδη:
«Τα Ellinika Hoaxes απολαμβάνουν πλέον διεθνούς αναγνώρισης για την εγκυρότητα και τον επαγγελματισμό τους στη δημοσιογραφική έρευνα και ειδικότερα στην επαλήθευση ειδήσεων.
Η συνεργασία με το Facebook θα μας προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες για άμεση ανταπόκριση στη μάστιγα της παραπληροφόρησης, η οποία αποτελεί απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας.
Σκοπός μας ήταν πάντα η ορθή ενημέρωση του πολίτη, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνει σωστές αποφάσεις τόσο για τον εαυτό του όσο και τη χώρα του, ειδικά σε περιόδους όπως η τρέχουσα, όπου οι Ευρωεκλογές μπορεί να στοχοποιηθούν με τη χρήση ψευδών ειδήσεων. Συμμαχώντας με το Facebook, έχουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερης απήχησης, αλλά και ευθύτερης συνεργασίας μας με τους χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Η συνδρομή των χρηστών, μέσω των αναφορών που θα υποβάλλουν, θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για όλη τη διαδικτυακή κοινότητα, για το Facebook, αλλά και για εμάς, καθώς θα μας δώσει τη δυνατότητα πιο άμεσης ανταπόκρισης σε «ύποπτο» περιεχόμενο.»
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πια 21 συνεργάτες που ελέγχουν περιεχόμενο σε 14 ευρωπαϊκές γλώσσες: Κροατικά, Δανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Λιθουανικά, Πολωνικά, Σουηδικά και Νορβηγικά. Όταν ένας συνεργάτης αποτιμά μια είδηση ως ψευδή, εμφανίζεται χαμηλότερα στη ροή ειδήσεων, μειώνοντας σημαντικά τη διασπορά της. Αυτό μειώνει την εξάπλωση της είδησης και τον αριθμό των ανθρώπων που τη βλέπουν. Οι σελίδες και οι τομείς που μοιράζονται επανειλημμένα ψευδείς ειδήσεις θα μειώσουν επίσης τη διασπορά τους και θα καταργηθεί η ικανότητά τους να δημιουργούν έσοδα και διαφημίσεις. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των ψευδών ειδήσεων με οικονομικά κίνητρα. Από την εμπειρία του Facebook, όταν μια είδηση έχει χαρακτηρισθεί ως ψευδής, κατόρθωσε να μειωθεί η εξάπλωση της κατά 80%.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα μέτρα των εργαλείων παραπληροφόρησης μπορείτε να διαβάσετε εδώ.