Ένα φαρμακείο πιο ενεργό, βαθιά επιστημονικό και ουσιαστικά συνδεδεμένο με τις ανάγκες της κοινωνίας οραματίζεται η νέα γενιά φαρμακοποιών.

Το φαρμακείο του αύριο μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς- Επιστήμη, καινοτομία και κοινωνική αποστολή, σε πρώτο πλάνο

Epilogestv

Epilogestv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Ένα φαρμακείο πιο ενεργό, βαθιά επιστημονικό και ουσιαστικά συνδεδεμένο με τις ανάγκες της κοινωνίας οραματίζεται η νέα γενιά φαρμακοποιών. Όχι απλώς ένας χώρος διάθεσης φαρμάκων, αλλά ένας σύγχρονος κόμβος υγείας, πρόληψης και καινοτομίας. Ένα ζωντανό κύτταρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, σημείο αναφοράς για τον πολίτη και σύμμαχος της Πολιτείας.

Advertisement
 

Αυτά επισήμανε ο Δημήτρης Κόπανος, φαρμακοποιός, MSc Βιομηχανική Φαρμακευτική, εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) στον Πανελλήνιο Φαρρμακευτικό Σύλλογο, στην τοποθέτησή του στο φετινό διήμερο συνέδριο-έκθεση «PHARMA point 2025», που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ρίχνει σήμερα αυλαία στη Θεσσαλονίκη. Η φετινή διοργάνωση εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη και πώς αυτή θα επηρεάσει τη φαρμακευτική φροντίδα και το κεντρικό της θέμα είναι «25 χρόνια PHARMA point: Με τη Sophia του χθες… οραματιζόμαστε το μέλλον».

Η νέα γενιά φαρμακοποιών δεν περιμένει απλώς τις εξελίξεις – τις διαμορφώνει και με επιστημονική επάρκεια και τεχνολογική διορατικότητα, δεν αρκείται στην τρέχουσα νοσηρότητα και στις δεδομένες συνθήκες. Οραματίζεται ένα σύστημα όπου το φαρμακείο θα λειτουργεί ως κόμβος υγείας, με πρόληψη, εκπαίδευση και εξατομίκευση, επισήμανε.

Όπως εξήγησε, στην καρδιά αυτού του οράματος βρίσκεται ο άνθρωπος, ο ασθενής. «Δεν θέλουμε απλώς να δίνουμε φάρμακα, αλλά να προσφέρουμε καθοδήγηση και υποστήριξη», τόνισε ο ίδιος και επισήμανε ότι σε έναν κόσμο που γεράζει, με χρόνια νοσήματα και ψηφιακές απαιτήσεις, το φαρμακείο θα πρέπει να εξελιχθεί σε σύμβουλο υγείας, με ρόλο ενεργό στην φαρμακοθεραπεία, στην αναγνώριση αλληλεπιδράσεων και στην πρόληψη.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως ανέφερε ο κ. Κόπανος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ιδιαίτερη εκπαίδευση, συνεχής ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφοριακά εργαλεία. «Δεν αρκεί να γνωρίζουμε φαρμακευτική, πρέπει να αξιοποιούμε τα δεδομένα, να ενσωματώνουμε μοριακές εξετάσεις και να λειτουργούμε ψηφιακά», υπογράμμισε.

Αυτό σημαίνει, όπως πρόσθεσε, ότι το φαρμακείο του μέλλοντος, αναλύει το προφίλ του ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη φάρμακα, συνθήκες υγείας, γενετικά δεδομένα και τρόπο ζωής, προβλέπει την ανταπόκριση σε μια θεραπεία ή τον κίνδυνο παρενεργειών, συντονίζει την επικοινωνία με γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, διαχειρίζεται αποθέματα και προμήθειες με ευφυή μεθοδολογία και αξιοποιεί ταχύτατα τη ψηφιοποίηση για να μειώσει τη γραφειοκρατία και να ενισχύσει την αποδοτικότητα.

Advertisement
MEGA

Ταυτόχρονα, κατά τον ίδιο, το φαρμακείο γίνεται πυλώνας πρόληψης, σημείο εμβολιασμού, κομμάτι της φαρμακοεπαγρύπνησης και συνεργάτης της Πολιτείας στις κρίσεις, όπως η διαχείριση ελλείψεων ή υγειονομικές εκτάσεις.

Σε αυτόν τον νέο ρόλο, κατά τον κ. Κόπανο, ο φαρμακοποιός συνδιαμορφώνει υγειονομικές αρχές και κοινότητες, όχι ως παθητικός εκτελεστής, αλλά ως έμπειρος επιστημονικός συνοδοιπόρος.

«Το όραμά μας απαιτεί μοχλό αλλαγής στην εκπαίδευση, στη νομοθεσία, στην τεχνολογία και στην αντίληψη της κοινωνίας για την υγεία», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε εμφατικά ότι «εάν τολμήσουμε να το εφαρμόσουμε, η επόμενη γενιά θα δει το φαρμακείο όχι ως το τέλος της αλυσίδας υγείας, αλλά ως την αρχή της φροντίδας και ο πολίτης θα τον βλέπει ως κάτι πολύ περισσότερο από φαρμακοποιό. Έτσι, ο δρόμος ανοίγει: ένα φαρμακείο επιστημονικό, ανθρωποκεντρικό και καινοτόμο, στο πλευρό του πολίτη, της κοινωνίας, της επιστήμης».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λάριοα: Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μετά τις γιορτές

24/12/25 10:33 μμ

Λάρισα: Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες – Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μετά τις γιορτές

Επεκτείνεται για τρεις μήνες - έως 31 Μαρτίου 2026 - το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»

24/12/25 10:34 μμ

Επεκτείνεται για τρεις μήνες – έως 31 Μαρτίου 2026 – το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»

Τραγωδία: Eφτάχρονο αγόρι νεκρό σε τροχαίο στη Χαλκιδική- Τραυματίστηκαν οι γονείς

24/12/25 10:27 μμ

Τραγωδία: 7χρονο αγόρι νεκρό σε τροχαίο στη Χαλκιδική- Τραυματίστηκαν οι γονείς

Σέρρες: Διάκριση του ΓΕΛ Νέου Σκοπού στον 20o Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning

24/12/25 9:33 μμ

Σέρρες: Διάκριση του ΓΕΛ Νέου Σκοπού στον 20o Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning

Πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της Μητρόπολης Σερρών υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Θεολόγος - video

24/12/25 9:25 μμ

Πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της Μητρόπολης Σερρών υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Θεολόγος – video

¨Σέρρες: Παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα "ΣΙΡΙΣ" - video

24/12/25 9:16 μμ

¨Σέρρες: Παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα “ΣΙΡΙΣ” – video

Κάλαντα στον Αντιπεριφερειάρχη και τη δήμαρχο Σερρών από την μπάντα της 10ης Ταξιαρχίας - video

24/12/25 8:57 μμ

Κάλαντα στον Αντιπεριφερειάρχη και τη δήμαρχο Σερρών από την μπάντα της 10ης Ταξιαρχίας – video

Πλημμύρισε από κάλαντα η πόλη των Σερρών - video

24/12/25 8:44 μμ

Πλημμύρισε από κάλαντα η πόλη των Σερρών – Αγωνιστικά κάλαντα από νέους της ΚΝΕ – video

Παραμονή Χριστουγέννων στην Πολιτεία των Ευχών: Συνεχίζονται οι δράσεις - video

24/12/25 8:29 μμ

Παραμονή Χριστουγέννων στην Πολιτεία των Ευχών: Συνεχίζονται οι δράσεις – video

Στ. Παπασταύρου: «Οι εργαζόμενοι σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ υπηρετούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους

24/12/25 8:07 μμ

Στ. Παπασταύρου: «Οι εργαζόμενοι σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ υπηρετούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους

Χατζηβασιλείου: Η Τριμερής απέδειξε ότι η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου έχει στρατηγικό βάθος, δεν είναι ευκαιριακή

24/12/25 8:00 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Τριμερής απέδειξε ότι η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου έχει στρατηγικό βάθος, δεν είναι ευκαιριακή

Σέρρες: Έκθεση Φωτογραφίας «Το Πέρασμα» της Χριστίνας Παπαφράγκου και του Νίκου Μαντζαρίδη,

24/12/25 7:57 μμ

Σέρρες: Έκθεση Φωτογραφίας «Το Πέρασμα» της Χριστίνας Παπαφράγκου και του Νίκου Μαντζαρίδη,

Σχολιάστε

5 × 4 =