Date:
Πυρετός ενίσχυσης στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Οχημάτων (UAV) από το ΓΕΕΘΑ τη στιγμή που η ΕΑΒ προχωρά με ταχείς ρυθμούς την κατασκευή του πρώτου αεροπλάνου UAV κάθετης από-προσγείωσης.
Την Τετάρτη 13 Απριλίου, στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard , πραγματοποιήθηκε παρουσίαση συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV) και anti-UAV των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Χώρας (Direction Générale de l’ Armement – DGA), στο Αμφιθέατρο «ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΣ (ΙΠΤ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ», παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν επίσης Επιτελείς των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, πολλά ήταν τα χρήσιμα συμπεράσματα που εξήχθησαν στον τομέα της συνεργασίας και των συνεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων, με ορισμένες πρωτοβουλίες να αναπτύσσονται σύντομα και παράλληλα με τις προμήθειες των φρεγατών FDI Belharra.
Ο «Αρχύτας» ανοίγει τα φτερά του
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ενισχύει το πρόγραμμα κατασκευής UAV – ΑΡΧΥΤΑΣ υπογράφοντας Μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με στόχο την έρευνα και την ανάπτυξη μιας σειράς καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων που θα συμβάλουν στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δημήτριος Παπακώστας, δήλωσε: «Η ΕΑΒ αγκαλιάζει τη συνέργεια με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Άλλη μία συνεργασία εμβληματική, καθώς αφορά ένα ευρύ πεδίο άμεσα υλοποιήσιμων δράσεων που θα αναβαθμίσουν την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας μας».
Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Ανδρέας Μπουντουβής, τόνισε: «Με το μνημόνιο συνεργασίας τους, ΕΑΒ και ΕΜΠ στοχεύουν στην ένωση δυνάμεων που είναι ωφέλιμη για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ενώ υπηρετεί την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία σε ευρύ φάσμα τεχνολογίας και προϊόντων, με επίκεντρο την Αεροναυπηγική και Αεροδιαστημική».
«Η συνεργασία ΕΑΒ και ΕΜΠ», συνέχισε, «έχει παρελθόν τόσο στην έρευνα όσο και την εκπαίδευση των φοιτητών και με την υπογραφή του Μνημονίου τίθεται η βάση για ενίσχυση, επέκταση και συστηματοποίησή της».
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια της στενής συνεργασίας της ΕΑΒ με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το πρόγραμμα «Αρχύτας». Η σχεδίαση του ελληνικού drone θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου, ενώ η πρώτη πτήση του υπερσύγχρονου VTOL UAV θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο χρόνια.
Στην υπογραφή του Μνημονίου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΑΒ, κ. Ιωάννης Κούτρας, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Από πλευράς ΕΜΠ παρέστησαν ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Ε. Σαπουντζάκης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και διά Βίου Εκπαίδευσης, κ. Ι. Χατζηγεωργίου, και ο Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, κ. Ε. Παπαδόπουλος.
Πηγή enikos.gr