Date:
Λείψανα του αγίου Βαλεντίνου βρέθηκαν το 1907 μετά από ένα ταξίδι πολλών αιώνων, από τις ρωμαϊκές κατακόμβες όπου ο μάρτυρας ετάφη, στη Μυτιλήνη.
Η ευάριθμη τότε κοινότητα των καθολικών της Μυτιλήνης, διά της Λουκίας Θεοφανοπούλου Μπαρτζίλι, δώρισαν τα λείψανα –που μέχρι τότε κρατούσαν σπίτι τους–, στον καθολικό ναό της Θεοτόκου στην οδό Ερμού, στη Φραγκοκλησιά.
Το γεγονός αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα που λένε πως στις 26 Απριλίου του 1907 ο τότε καθολικός αρχιεπίσκοπος Σμύρνης Δομήνικος Μαρέγκος στη διάρκεια μιας ποιμαντικής του επίσκεψης στη Μυτιλήνη προέβη σε αυτοψία και αυθεντικοποίηση των λειψάνων του αγίου Βαλεντίνου, που εν τω μεταξύ είχαν τοποθετηθεί κάτω από το κεντρικό ιερό βήμα του καθολικού ναού της Μυτιλήνης.
Σώζεται και το ιδιόχειρο σημείωμα του τότε καθολικού εφημερίου Μυτιλήνης π. Βίτου-Ροβέρτου που, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει με ημερομηνία «Μυτιλήνη 1/5/1907» την αυτοψία.
Κάπως έτσι, τα λείψανα ξεχάστηκαν, μέχρι το 1990.
Όταν και ο υπερήλικας εφημέριος του καθολικού ναού της Μυτιλήνης φραγκισκανός μοναχός π. Τορκουάτο Μορίνι σφράγισε τη Φραγκοκλησιά, πήρε τα λείψανα και αναχώρησε μαζί τους για την Αθήνα.
Η καθολική κοινότητα της Μυτιλήνης είχε εκλείψει, ο ναός κατέρρεε, όλα έδειχναν πως επαναλαμβάνονταν η γνωστή ιστορία των Ελλήνων που αρέσκονται σε «Ελλήνων κοινότητες» σε όλο το γαλαξία, εκτός από κοινότητες των άλλων… στην Ελλάδα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης χρηματοδότησε με 5 εκατ. δραχμές τη μελέτη επισκευής του καθολικού ναού. Ακολούθησε η ένταξή του σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η ολοκλήρωση των εργασιών σε αυτό, και τέλος –σε συνδυασμό με την επαναδημιουργία μιας μικρής καθολικής κοινότητας αποτελούμενης κυρίως από μετανάστες και Ευρωπαίους καθολικούς που ζουν στη Μυτιλήνη–, φτάσαμε στην επιστροφή των λειψάνων στο χώρο όπου ανήκουν.
Πληροφορίες pontos-news.gr