Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έζησε τον περασμένο χρόνο έναν επιπλέον μήνα ακραίας ζέστης σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1991- 2020, εξαιτίας της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, ... Περισσότερα

Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έζησε πέρυσι έναν επιπλέον μήνα ακραίας ζέστης

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έζησε τον περασμένο χρόνο έναν επιπλέον μήνα ακραίας ζέστης σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1991- 2020, εξαιτίας της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν πόσο βλαβερή είναι η συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους, με τις συνέπειες να είναι ιδιαιτέρως άγνωστες στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Με κάθε βαρέλι πετρελαίου που καίγεται, κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται και κάθε κλάσμα βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας, τα κύματα καύσωνα θα επηρεάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους», σημειώνει η Φριντερίκε Ότο, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και συντάκτρια της έκθεσης.

Η ανάλυση -η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του World Weather Attribution, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Climate Central και της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου– δημοσιεύθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης κατά της Ζέστης, στις 2 Ιουνίου, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στους κινδύνους εξάντλησης που προκαλούνται από τα κύματα καύσωνα.

Για να αξιολογήσουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, οι ερευνητές ανέλυσαν την περίοδο από 1η Μαΐου 2024 έως 1η Μαΐου 2025.

Οι «ημέρες ακραίας ζέστης» ορίστηκαν ως εκείνες όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε το 90% του μέσου όρου των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία την περίοδο 1991-2020.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό αυτών των ημερών με έναν υποθετικό κόσμο χωρίς ανθρωπογενή υπερθέρμανση. Τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα: περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 49% του παγκόσμιου πληθυσμού, βίωσαν τουλάχιστον 30 επιπλέον ημέρες ακραίας ζέστης κατά τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με τον υποθετικό κόσμο.

Advertisement
Family Kitchen

Η μελέτη κατέγραψε 67 επεισόδια ακραίας ζέστης μέσα στον χρόνο που μελέτησε, τα οποία έχουν όλα το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής.

Το νησί Αρούμπα στην Καραϊβική επηρεάστηκε περισσότερο με 187 ημέρες ακραίας ζέστης, 45 περισσότερες από όσες θα αναμένονταν σε έναν κόσμο χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2023, ενώ το 2025 ξεκίνησε με τον θερμότερο Ιανουάριο από τότε που διατηρούνται καταγραφές.

Κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια η παγκόσμια θερμοκρασία είναι κατά 1,3 ° Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το 2024, ξεπέρασε το όριο του 1,5 ° Κελσίου – το συμβολικό ανώτατο όριο που έχει οριστεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης την κραυγαλέα έλλειψη δεδομένων για τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία στις φτωχότερες περιοχές.

Ενώ η Ευρώπη κατέγραψε πάνω από 61.000 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη το καλοκαίρι του 2022, υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία για άλλες περιοχές. Πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αποδόθηκαν εσφαλμένα σε καρδιακές ή πνευμονολογικές παθήσεις.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο ΦΣΘ - Οδηγίες προς τους αιμοδότες

08/09/25 3:59 μμ

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο ΦΣΘ – Οδηγίες προς τους αιμοδότες

Λήμνος: Εγκατέλειψαν σκύλους στο καταφύγιο ζώων – «Τα πέταξαν σα να ήταν σακούλες σκουπιδιών»

08/09/25 3:58 μμ

Λήμνος: Εγκατέλειψαν σκύλους στο καταφύγιο ζώων – «Τα πέταξαν σα να ήταν σακούλες σκουπιδιών»

Το «The Late Show With Stephen Colbert» κέρδισε βραβείο Emmy

08/09/25 3:57 μμ

Το «The Late Show With Stephen Colbert» κέρδισε βραβείο Emmy

Νεπάλ: Τουλάχιστον 16 νεκροί κατά την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

08/09/25 3:55 μμ

Νεπάλ: Τουλάχιστον 16 νεκροί κατά την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Νέα Αριστερά: Φορολογική πολιτική για τους λίγους - Η πλειοψηφία βρίσκεται εκτός

08/09/25 3:54 μμ

Νέα Αριστερά: Φορολογική πολιτική για τους λίγους – Η πλειοψηφία βρίσκεται εκτός

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τη διαδικασία επί παραβάσει σχετικά με τον μειωμένο ΦΠΑ σε τρόφιμα-φάρμακα

08/09/25 3:53 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τη διαδικασία επί παραβάσει σχετικά με τον μειωμένο ΦΠΑ σε τρόφιμα-φάρμακα

Η παχυσαρκία απειλεί την καρδιά και τη ζωή-Νέος δείκτης για την εκτίμησή της, ισχυρότερος από τον ΔΜΣ

08/09/25 3:52 μμ

Η παχυσαρκία απειλεί την καρδιά και τη ζωή-Νέος δείκτης για την εκτίμησή της, ισχυρότερος από τον ΔΜΣ

ΔΥΠΑ και ΠΑΜΑΚ για την ενίσχυση της κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία

08/09/25 3:50 μμ

ΔΥΠΑ και ΠΑΜΑΚ για την ενίσχυση της κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία

Το φωτόσπαθο του Darth Vader πωλήθηκε 3,6 εκατομμύρια δολάρια

08/09/25 3:02 μμ

Το φωτόσπαθο του Darth Vader πωλήθηκε 3,6 εκατομμύρια δολάρια

Καρκίνος: Ποια διατροφή επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων του εγκεφάλου

08/09/25 3:00 μμ

Καρκίνος: Ποια διατροφή επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων του εγκεφάλου

Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο στον ΒΟΑΚ με θύμα 25χρονο

08/09/25 2:58 μμ

Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο στον ΒΟΑΚ με θύμα 25χρονο

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την «γενοκτόνο ρητορική» της ισραηλινής ηγεσίας

08/09/25 2:57 μμ

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την «γενοκτόνο ρητορική» της ισραηλινής ηγεσίας