Το καλοκαίρι παίρνει μπροστά το εργοστάσιο της Ζάχαρης στις Σέρρες
Date:
Η Royal Sugar προχωρά τις εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού της μονάδας της ΕΒΖ στις Σέρρες, που είχε μείνει ανενεργή για έξι χρόνια. Συζητήσεις με τους παραγωγούς για την τιμή των τεύτλων.
Στην τελική ευθεία για να ξαναλειτουργήσει βρίσκεται το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες, μετά από έξι χρόνια που παρέμενε ανενεργό, καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού, με στόχο την επαναλειτουργία το καλοκαίρι. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται συνάντηση της διοίκησης της Royal Sugar με τευτλοπαραγωγούς για να οριστούν οι όροι συνεργασίας αλλά και οι τιμές των τεύτλων.
Όπως επισημαίνει στο Business Daily ο επικεφαλής της Royal Sugar Χρήστος Καραθανάσης, αν παραδοθεί εγκαίρως η ακατέργαστη ζάχαρη, τότε το εργοστάσιο μπορεί να ξεκινήσει την λειτουργία από τον Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο, ωστόσο η επεξεργασία τεύτλων αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Η διαδικασία αυτή γίνεται ώστε το εργοστάσιο να βρίσκεται σε λειτουργία το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου για να παραχθεί ζάχαρη και από τεύτλο και από ζαχαροκάλαμο.
Έτσι, αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του νέου «αφεντικού» στην ΕΒΖ, αναμένεται τον Ιούλιο να παραλειφθεί το πρώτο πλοίο με 20.000 τόνους ακατέργαστης ζάχαρης.
Αυτή τη στιγμή, όπως τονίζει ο ίδιος, έχει ολοκληρωθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ από την Κοινοπραξία της Συνεταιριστικής Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar, που είναι ο εκμισθωτής των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ για διάστημα 28 μηνών και έχει εξασφαλίσει το αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς των δύο προαναφερόμενων μονάδων έναντι τιμήματος ύψους 15,2 εκατ. ευρώ και 10,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση που υπεγράφη.
Επίσης, ο ίδιος αναφέρει ότι όσον αφορά στη στελέχωση των εργοστασίων, στη μονάδα της ΕΒΖ στις Σέρρες θα απασχοληθούν 150 εργαζόμενοι και στο Πλατύ Ημαθίας άλλοι 40, καθώς το Πλατύ σε αυτή τη φάση θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση και συσκευασία.
Όσον αφορά τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, αυτός μετά την επιτυχή μετάβαση των δύο εργοστασίων σε κερδοφορία και πλήρη λειτουργία, περιλαμβάνει την παραγωγή και διάθεση, νέων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας όπως είναι η ζαχαροστέβια και η βιολογική καστανή ζάχαρη, μεταξύ άλλων, με στόχο τη διεύρυνση του προϊοντικού μίγματος, αλλά και την αύξηση του μεριδίου αγοράς.
Σημειώνεται ότι η Royal Sugar, παρουσιάζει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, καλύπτει το 30% της εγχώριας αγοράς, που ετησίως έχει δυναμική 280.000 τόνων και ήδη μετά την συμφωνία και ανάληψη των εργοστασίων της ΕΒΖ παρατηρείται αύξηση της ζήτησης και του μεριδίου της. Η εταιρεία εξάγει σε Κύπρο, Βουλγαρία και Κόσοβο και με την προσθήκη των δύο εργοστασίων μπορεί να επεκτείνει περαιτέρω τις εξαγωγές της σε νέες αγορές.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Royal Sugar έχει συνάψει συμφωνία με την British Sugar, έναν παραγωγό ζάχαρης παγκόσμιας κλάσης και κορυφαίο προμηθευτή της βρετανικής και ιρλανδικής αγοράς και αποτελεί και τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της ολλανδικής βιομηχανίας ζάχαρης.