Τον λόγο για τον οποίο το κάπνισμα αλλά συνδέεται με χειρότερη έκβαση του καρκίνου του παγκρέατος ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το κάπνισμα συνδέεται με έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους – Οι επιστήμονες βρήκαν γιατί

Epilogestv

Epilogestv

Το 25% των κρουσμάτων καρκίνου του παγκρέατος προκαλούνται από το κάπνισμα.

Τον λόγο για τον οποίο το κάπνισμα όχι μόνο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παγκρέατος, αλλά συνδέεται και με χειρότερη έκβαση της νόσου, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το κλειδί είναι ένα συγκεκριμένο είδος κυττάρων, που αντιδρούν στις περιβαλλοντικές τοξίνες, σαν κι αυτές που υπάρχουν στα τσιγάρα. Όταν οι τοξίνες ενωθούν με τα συγκεκριμένα κύτταρα, οδηγούν στην έκκριση μίας πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη αυτή είναι η ιντερλευκίνη-22 (ή IL-22), η οποία προκαλεί επιθετική ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ταυτοχρόνως καταστέλλεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού που είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η καταστολή της έχει ως συνέπεια να μπορεί ο καρκίνος του παγκρέατος να αυξάνεται ανεξέλεγκτα.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος. Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να τον εκδηλώσουν σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Υπολογίζεται ότι το 25% των καρκίνων στο πάγκρεας οφείλονται στο κάπνισμα.

Μολονότι, όμως, το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, έως τώρα ήταν άγνωστος ο μηχανισμός που ευνοεί την ογκογένεση και την εξέλιξη του όγκου. Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα στο εργαστήριο.

Η νέα έρευνα

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Discovery. Όπως εξηγούν, άρχισαν την έρευνά τους χορηγώντας σε ποντίκια με καρκίνο του παγκρέατος μία τοξική χημική ουσία που υπάρχει στα τσιγάρα και εισβάλλει στον οργανισμό με το κάπνισμα.

Στη συνέχεια, εξέτασαν πως η ουσία αυτή επηρέαζε την ιντερλευκίνη-22. Αυτό έγινε επειδή προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι αυτή η πρωτεΐνη εμπλέκεται με τη νόσο.

«Η χορήγηση της τοξικής ουσίας άλλαξε δραματικά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν οι καρκινικοί όγκοι των ζώων. Άρχισαν να μεγαλώνουν και να κάνουν μεταστάσεις σε όλο το σώμα τους. Η αλλαγή ήταν πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Timothy L. Frankel, καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Όταν, όμως, οι ερευνητές χορήγησαν την ίδια ουσία σε άλλα ποντίκια με καρκίνο του παγκρέατος, τα οποία δεν είχαν ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα, η συμπεριφορά των όγκων τους δεν άλλαξε. Το εύρημα αυτό σημαίνει πως το κλειδί βρισκόταν στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές έκαναν εξετάσεις στα ποντίκια, διαπιστώνοντας πως σε όσα λειτουργούσε το ανοσοποιητικό, η τοξίνη είχε οδηγήσει στην αυξημένη παραγωγή ενός είδους ανοσοποιητικών κυττάρων που εμπλέκονται με τις αυτοάνοσες διαταραχές!

Διπλή επίθεση

Τα κύτταρα αυτά είχαν την ικανότητα να παράγουν μαζικά ιντερλευκίνη-22 και ταυτοχρόνως να καταστέλλουν κάθε προσπάθεια του ανοσοποιητικού να καταπολεμήσει τον καρκινικό όγκο.

«Είναι μία διπλή επίθεση. Όταν εξουδετερώσαμε όλα αυτά τα κύτταρα, που λέγονται Treg από τα ποντίκια μας, εξουδετερώσαμε κάθε ικανότητα ανάπτυξης των καρκινικών όγκων», είπε ο Dr. Frankel. «Επομένως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το κάπνισμα ευνοεί και διεγείρει την ανάπτυξή τους».

Οι ερευνητές επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε ανθρώπινα ανοσοποιητικά κύτταρα στο εργαστήριο. Τα επαλήθευσαν επίσης σε δείγματα καρκίνου του παγκρέατος από ανθρώπους. Όπως διαπίστωσαν, οι καπνιστές πάσχοντες είχαν πολύ περισσότερα κύτταρα Treg στους καρκινικούς όγκους τους, απ’ ό,τι οι μη καπνιστές.

Advertisement
ktimatologio

Κατάφεραν επίσης να αποδείξουν ότι μία ουσία που δεσμεύει την τοξική ουσία των τσιγάρων, μπορούσε να συρρικνώσει τους καρκινικούς όγκους.

Πολύ προσεκτικοί

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι απαιτείται εξατομίκευση της θεραπείας για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος που είναι καπνιστές. Ίσως πάλι όσοι καπνίζουν, να πρέπει να παρακολουθούν πιο προσεκτικά την υγεία τους, εφ’ όσον δεν μπορούν να απαλλαγούν από το κάπνισμα.

«Δεν έχουμε κάποιον αποδοτικό μηχανισμό προσυμπτωματικού ελέγχου. Ωστόσο οι καπνιστές πρέπει να γνωρίζουν ποια συμπτώματα είναι ύποπτα για καρκίνο του παγκρέατος», τόνισε ο Dr. Frankel. Ύποπτα συμπτώματα είναι ο επίμονος πόνος στη μέση, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και το κιτρίνισμα του δέρματος, πρόσθεσε.

Ακόμα πιο προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, συνέχισε. Τέτοιοι παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και τα φλεγμονώδη νοσήματα του παγκρέατος. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα.

Οι καπνιστές τέλος που έχουν καρκίνο του παγκρέατος, πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να το διακόψουν.

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Μαρτίου

15/03/26 11:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Μαρτίου

Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

15/03/26 11:17 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

Χρυσά Βατόμουρα: Το «War of the Worlds» στην κορυφή των χειρότερων ταινιών της χρονιάς

15/03/26 11:09 μμ

Χρυσά Βατόμουρα: Το «War of the Worlds» στην κορυφή των χειρότερων ταινιών της χρονιάς

Η ΑΕΚ άφησε βαθμούς στο Περιστέρι

15/03/26 11:08 μμ

Η ΑΕΚ άφησε βαθμούς στο Περιστέρι

«Σπάμε τη σιωπή και μιλάμε για την ψυχική υγεία» – Κατάμεστο το Ξενία Βόλου στην εκδήλωση γνωριμίας του ΣΟΦΨΥ Μαγνησίας

15/03/26 11:08 μμ

«Σπάμε τη σιωπή και μιλάμε για την ψυχική υγεία» – Κατάμεστο το Ξενία Βόλου στην εκδήλωση γνωριμίας του ΣΟΦΨΥ Μαγνησίας

Που τοποθετήθηκαν οι νέες AI κάμερες της Τροχαίας;

15/03/26 11:06 μμ

Που τοποθετήθηκαν οι νέες AI κάμερες της Τροχαίας;

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

15/03/26 9:09 μμ

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

15/03/26 9:06 μμ

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

Όσα μάθαμε στο σχολείο ήταν λάθος: Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

15/03/26 9:11 μμ

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

15/03/26 9:02 μμ

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

15/03/26 8:57 μμ

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας - Έναρξη της FOOD EXPO 2026

15/03/26 8:55 μμ

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας – Έναρξη της FOOD EXPO 2026

Σχολιάστε

τέσσερα × ένα =