Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom χρησιμοποιούσε τις συνομιλίες για το φυσικό αέριο με τη Μολδαβία για να αποσπάσει πολιτικές παραχωρήσεις, δηλώνοντας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom χρησιμοποιούσε τις συνομιλίες για το φυσικό αέριο με τη Μολδαβία για να αποσπάσει πολιτικές παραχωρήσεις, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν καθαρά εμπορικές.

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου που έχει υπογράψει η Μολδαβία με την Gazprom έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν έκτοτε σε μια νέα τιμή και άλλες λεπτομέρειες μιας νέας συμφωνίας. Η Μολδαβία, η οποία διεξάγει σήμερα νέες συνομιλίες με την Gazprom, είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, ενώ πολλές μονάδες παραγωγής έχουν αρχίσει να λειτουργούν χρησιμοποιώντας μαζούτ.

Η Gazprom έχει δηλώσει ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία εάν δεν πληρωθεί για τις προηγούμενες προμήθειες και δεν υπογραφεί σύμβαση για τον Δεκέμβριο, είχε μεταδώσει το Σάββατο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πρόσωπα που τήρησαν την ανωνυμία τους αλλά ενήμερα για τις συνομιλίες, είχε γράψει χθες Τρίτη, ότι η Gazprom προσέφερε στη Μολδαβία μια πιο συμφέρουσα από άποψη κόστους συμφωνία για το φυσικό αέριο με αντάλλαγμα την αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας που είχαν συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το δημοσίευμα, δήλωσε ότι η πολιτική δεν έπαιξε ρόλο στις συνομιλίες με τη Μολδαβία.

«Υπάρχει ζήτηση για φυσικό αέριο, υπάρχει μια εμπορική προσφορά, υπάρχει μια προτεινόμενη έκπτωση και υπάρχει ένα πρόβλημα με ένα συσσωρευμένο χρέος (από την πλευρά της Μολδαβίας)», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Η Μολδαβία έχει αντιδράσει στην τιμή των 790 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που είχε προτείνει η Gazprom, καθώς είναι υπερδιπλάσια από ό,τι πλήρωνε παλαιότερα. Η Μολδαβία οφείλει στην Gazprom 709 εκατομμύρια δολάρια για προηγούμενες προμήθειες φυσικού αερίου, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο την Gazprom .Το Κισινάου επιδιώκει να μειώσει την τιμή στα 200-300 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ πέρυσι πλήρωνε κατά μέσο όρο 148 δολάρια για την ίδια ποσότητα.

Η Μολδαβία, που σήμερα κυβερνάται από τη φιλοδυτική κυβέρνηση της προέδρου Μάγια Σάντου, ήταν μία από τις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής διελκυστίνδας μεταξύ της Ρωσίας και Δύσης, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Advertisement
Family Kitchen

Οι επικριτές του Κρεμλίνου κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο για να προωθήσει την ευρύτερη γεωπολιτική της ατζέντα, κάτι που η Μόσχα πάντα αρνιόταν.

Την Δευτέρα η Μολδαβία προμηθεύθηκε ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Πολωνία, προβαίνοντας σε μια δοκιμαστική αγορά που αποσκοπούσε να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, αφού οι συνομιλίες με τη Ρωσία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα.

Η έκτακτη ανάγκη για φυσικό αέριο αποτελεί μια δοκιμασία για τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας, η οποία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη γειτονική Ουκρανία τη συνδρομή τους για να τη βοηθήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.

Σήμερα η Ουκρανία και η Ρουμανία προσέφεραν επί πιστώσει στην Μολδαβία μερικές ποσότητες φυσικού αερίου έως τις 31 Οκτωβρίου, για να διατηρήσει την πίεση στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η μολδαβική εταιρεία φυσικού αερίου “ Moldovatransgaz”.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

14/03/26 11:13 πμ

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

14/03/26 9:32 πμ

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

14/03/26 9:22 πμ

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

14/03/26 9:13 πμ

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

14/03/26 9:07 πμ

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο