Το νέο διαγωνιστικό τμήμα “Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα” εγκαινιάζει το Φεστιβάλ Δράμας. Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από όλες τις σχολές και τα κινηματογραφικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Το νέο διαγωνιστικό τμήμα “Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα” εγκαινιάζει το Φεστιβάλ Δράμας. Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από όλες τις σχολές και τα κινηματογραφικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου Eιδικά για φέτος θα μπορούν και οι σπουδαστές ως ελεύθεροι υποψήφιοι να καταθέσουν τις ταινίες τους. 

Advertisement
 

Ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης, διακεκριμένος σεναριογράφος και  καθηγητής σεναρίου στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, αναλαμβάνει επικεφαλής προγράμματος του νέου, φιλόδοξου Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος που εγκαινιάζει από φέτος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από όλες τις σχολές και τα κινηματογραφικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου, στην πλατφόρμα  filmfreeway. Eιδικά για φέτος θα μπορούν και οι σπουδαστές ως ελεύθεροι υποψήφιοι να καταθέσουν τις ταινίες τους. 

Καταληκτική ημερομηνία: 31 Μαΐου 2022.

Η υποβολή αιτήσεων στο filmfreeway είναι δωρεάν. Δεκτές γίνονται ελληνικές σπουδαστικές ταινίες παραγωγής 2021-2022 (μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης, κινουμένων σχεδίων, πειραματικές), ενώ απαιτείται ελληνική πρεμιέρα.

Advertisement
Babis

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ

Advertisement
MEGA

Ταυτόχρονα, αθλοθετείται ένα νέο χρηματικό βραβείο για το νεοσύστατο τμήμα, στη μνήμη της πρωτοπόρου κινηματογραφίστριας Φρίντας Λιάππα: το Μεγάλο Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Θυμίζουμε πως η αξέχαστη ελληνίδα δημιουργός,  που έφυγε πρόωρα από κοντά μας το 1994, είχε τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης ταινίας, το βραβείο κοινού και το βραβείο της ΠΕΚΚ στο 3ο Φεστιβάλ Δράμας (1980), για την τρίτη μικρού μήκους ταινία της Απεταξάμην. 

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς το έργο της Φρίντας Λιάππα είναι συνώνυμο της πρωτοπορίας, του κοινωνικού προβληματισμού, αλλά και μιας ιδιότυπης ποιητικής ματιάς πάνω στο ρεαλισμό –χαρακτηριστικά που την καθιστούν ένα διαχρονικό πρότυπο για τη νέα γενιά.  Όπως άλλωστε πρέσβευε η ίδια, «μπορεί η αφήγησή σου να έχει τη μορφή ενός παραμυθιού, ενός τραγουδιού, ενός μόνο ήχου –μυριάδες είναι οι τρόποι που υπάρχουν -, αλλά πάντα από κάτω θα υπάρχει αυτό που δίνει ισχύ σ’ όλες τις μεγάλες ταινίες που διασώζονται μέχρι σήμερα: το ανθρώπινο δράμα».

Επιμέλεια ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΖΙΔΟΥ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος 2025

07/10/25 12:03 πμ

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

07/10/25 12:03 πμ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

06/10/25 11:44 μμ

ΠΑΣΟΚ: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

06/10/25 11:40 μμ

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ - Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

06/10/25 11:35 μμ

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ – Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

06/10/25 11:26 μμ

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

06/10/25 10:31 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

06/10/25 10:16 μμ

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

06/10/25 10:10 μμ

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

06/10/25 9:59 μμ

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

06/10/25 9:55 μμ

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα (video)

06/10/25 10:11 μμ

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα – video