14.2 C
Serres

Το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθετεί αμφιλεγόμενο νόμο για τα ΜΜΕ

Date:

Αμφιλεγόμενος νόμος για τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος δίνει ευρείες εξουσίες στο εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ, μετά την έγκρισή του χθες Τρίτη από το κοινοβούλιο.

Δημοσιογράφοι επικρίνουν τις εξαιρετικά ευρείες εξουσίες που δίνει ο νόμος αυτός στο οκταμελές συμβούλιο: μπορεί πλέον όχι απλώς να προχωρά στην επιβολή προστίμων, αλλά και να εμποδίζει τη λειτουργία διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης για τριάντα ημέρες χωρίς να χρειάζεται δικαστική απόφαση σε περίπτωση που υποτροπιάζουν ως προς την παραβίαση των κανόνων.

Για τη μόνιμη απαγόρευση της λειτουργίας μέσων ενημέρωσης εξακολουθεί να είναι απαραίτητη απόφαση δικαστηρίου. Ωστόσο, τα δικαστήρια δεν θεωρούνται ανεξάρτητα στην Ουκρανία.

Τα μισά μέλη του συμβουλίου διορίζονται από τον πρόεδρο· τα άλλα μισά από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Με την υιοθέτηση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης «εφαρμόζεται η ρήτρα της προσέγγισης της εθνικής νομοθεσίας για τον οπτικοακουστικό τομέα με την ευρωπαϊκή», ανέφερε χθες το συμβούλιο.

Επρόκειτο για μια από τις επτά προϋποθέσεις που τέθηκαν στην Ουκρανία όταν αποφασίστηκε να της χορηγηθεί καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Ο νόμος εγκρίθηκε με πλειοψηφία δύο τρίτων, αν και οριακά.Ανάμεσα στους λόγους που προβλήθηκαν για την κατάρτιση του νέου νόμου ήταν η ανάγκη προσαρμογής στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής του διαδικτύου. Το νέο νομικό πλαίσιο αφορά επίσης την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, αλλά και τα έντυπα μέσα.

Πριν καν αρχίσει η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κλείσει τηλεοπτικά δίκτυα και είχε επιβάλει αποκλεισμό σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που χαρακτήριζε φιλορωσικής κατεύθυνσης, παρακάμπτοντας τη νομική διαδικασία.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τηλεοπτικά δίκτυα που ελέγχει ο πολιτικός αντίπαλος του κ. Ζελένσκι, ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, αντιμετώπισαν περιορισμούς.

Η Ουκρανία βρίσκεται στην 106 θέση της κατάταξης 180 κρατών ως προς την ελευθερία του Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚόσμοςΤο ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθετεί αμφιλεγόμενο νόμο για τα ΜΜΕ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πρόσβαση σε άλλες 4 στρατιωτικές βάσεις παραχωρούν στις ΗΠΑ οι Φιλιππίνες

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν σήμερα...

Άντριου Τέιτ: Παραμένει στη φυλακή – Απορρίφθηκε η έφεσή του

Ο 36χρονος και ο αδελφός του συνελήφθησαν τον περασμένο...

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση για τα F-35: Παραιτείστε από τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο

Αμείωτη την εμπρηστική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα διατηρεί...

Μινι λοκντάουν προκαλεί το απεργιακό χαος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για πρώτη φορά το 85% των...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα