Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) προειδοποιεί σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια «σαν μια αποθήκη για μετανάστες» ... Περισσότερα

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καλεί την ΕΕ και το ΗΒ να μην αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια σαν «αποθήκη για μετανάστες»

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) προειδοποιεί σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια «σαν μια αποθήκη για μετανάστες» και να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να μεταβάλουν τρίτες χώρες σε τέτοιες αποθήκες για να στείλουν εκεί τους αιτούντες άσυλο

Advertisement
 

Στα μέσα Μαρτίου, η ΕΕ άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία κέντρων για μετανάστες πέραν των συνόρων της, μέσω ενός μηχανισμού που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ανοίγουν αυτά τα κέντρα σε χώρες εκτός της ΕΕ για να στέλνουν εκεί πρόσωπα των οποίων το αίτημα για άσυλο απορρίφθηκε ή τα οποία είναι υποχρεωμένα να εγκαταλείψουν το έδαφός τους.

Δύο μήνες αργότερα, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε από την πλευρά του πως άρχισε συνομιλίες για τη δημιουργία εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου αυτών των «κέντρων επιστροφής».

Μολονότι δεν διευκρίνισε με ποιες χώρες έχει αρχίσει αυτές τις συνομιλίες, τα Βαλκάνια αποτελούν κύριο στόχο: έκτοτε ο Στάρμερ συνομίλησε με την Αλβανία, η οποία φιλοξενεί ήδη κέντρα επιστροφής για τους πρόσφυγες που φθάνουν από την Ιταλία. Και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο επενδύσεων έξι δισεκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία.

«Αντί να αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια σαν μια αποθήκη για τους μετανάστες, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων ασύλου», αντέδρασε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, επικεντρώνοντας ιδιαιτέρως στην κατάσταση στη Βοσνία.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει αυτή τη χώρα «να βελτιώσει αυτό που ήδη υπάρχει για να προστατεύει τους αιτούντες άσυλο και τους μεανάστες και όχι να την ενθαρρύνει να λάβει μέτρα που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τα πράγματα», συνεχίζει το HRW.

Advertisement
MEGA

«Το να προστεθούν οι αιτούντες άσυλο, που απορρίπτονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ή ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ήδη προβληματικό σύστημα κράτησης της Βοσνίας, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να διογκώσει τα υφιστάμενα προβλήματα και να επιδεινώσει τους κινδύνους κατάχρησης», εξηγεί ο Χιού Γουίλιαμσον, διευθυντής της μκο για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, ο οποίος κάνει επίσης λόγο για περιορισμό της πρόβασης σε δικηγόρους και για έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και εξόδου στον καθαρό αέρα.

Η μκο υπενθυμίζει πως το 2023 η Βοσνία αναγνώρισε καθεστώς πρόσφυγα μόνο σε τέσσερα πρόσωπα – από 147 αιτήσεις.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση, «ακόμα κι αν ο νόμος της χώρας για το άσυλο προβλέπει εξέταση των αιτήσεων μέσα σε έξι μήνες, συχνά χρειάζονται έξι μήνες μόνο για μια πρώτη συνομιλία και έως 344 ημέρες για μια απόφαση. Εν αναμονή της απόφασης αυτής, οι αιτούντες άσυλο είναι ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα».

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπανακόπιτα της τεμπέλας

23/10/25 12:20 μμ

Σπανακόπιτα της τεμπέλας χωρίς φύλλο

Κοτόσουπα με λαχανικά

23/10/25 12:20 μμ

Κοτόσουπα με λαχανικά

Δημογλίδου για θάνατο 16χρονης στο Γκάζι: Δεν προκύπτει κλήση στο 100, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιο ΑΤ

23/10/25 12:05 μμ

Δημογλίδου για θάνατο 16χρονης στο Γκάζι: Δεν προκύπτει κλήση στο 100, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιο ΑΤ

Σέρρες: «Η Κωπηλασία στις Πλατείες» - Διαδραστική εμπειρία για όλη την οικογένεια στην πλατεία Κρονίου

23/10/25 11:55 πμ

Σέρρες: «Η Κωπηλασία στις Πλατείες» – Διαδραστική εμπειρία για όλη την οικογένεια στην πλατεία Κρονίου

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

23/10/25 12:22 μμ

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

H ΜΕΤLEN και η HRE Υπογράφουν Εμβληματική Συμφωνία για Έργα ΑΠΕ στη Νότια Κορέα

23/10/25 11:17 πμ

H ΜΕΤLEN και η HRE Υπογράφουν Εμβληματική Συμφωνία για Έργα ΑΠΕ στη Νότια Κορέα

Θεσσαλονίκη: Νεαροί διέρρηξαν σε έξι μήνες 54 πολυτελή αυτοκίνητα στην Καλαμαριά

23/10/25 11:11 πμ

Θεσσαλονίκη: Νεαροί διέρρηξαν σε έξι μήνες 54 πολυτελή αυτοκίνητα στην Καλαμαριά

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τη 16χρονη που δυστυχώς κατέληξε

23/10/25 10:43 πμ

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τη 16χρονη που κατέληξε στο Γκάζι

ΓΑΙΑΟΣΕ: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί όχι απλώς υποδομές μετακίνησης αλλά ζωντανά κύτταρα της πόλης - Τα σχέδια για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

23/10/25 9:42 πμ

ΓΑΙΑΟΣΕ: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί όχι απλώς υποδομές μετακίνησης αλλά ζωντανά κύτταρα της πόλης – Τα σχέδια για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ζάχαρη: Η περιορισμένη πρόσληψη στη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή

23/10/25 9:37 πμ

Ζάχαρη: Η περιορισμένη πρόσληψη στη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή

Ο Γεωργιάδης διαψεύδει την αστυνομία για τον θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι: «Το νοσοκομείο είχε ενημερώσει»

23/10/25 10:45 πμ

Ο Γεωργιάδης διαψεύδει την αστυνομία για τον θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι: «Το νοσοκομείο είχε ενημερώσει»

Γκάζι: Θρίλερ με τον θάνατο της 16χρονης που διασκέδαζε σε κλαμπ – Ο χαμένος χρόνος και οι τοξικολογικές που θα φωτίσουν την υπόθεση

23/10/25 10:45 πμ

Γκάζι: Θρίλερ με τον θάνατο της 16χρονης που διασκέδαζε σε κλαμπ – Ο χαμένος χρόνος και οι τοξικολογικές που θα φωτίσουν την υπόθεση