16.9 C
Serres

To πρώτο χωριό υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία

Date:

Το πρώτο μεγάλης κλίμακας “πείραμα” για την αστική χρήση του υδρογόνου μπαίνει σύντομα σε εφαρμογή στη Δυτική Μακεδονία.

Ένα χωριό ή μια κωμόπολη που θα επιλεγεί από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) θα μετατραπεί σε “χωριό υδρογόνου” προκειμένου να μελετηθούν σε πραγματικές συνθήκες τα δεδομένα της παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης του υδρογόνου για αστική κατανάλωση και ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, το σχέδιο συμβολίζει την αρχή της νέας εποχής του υδρογόνου το οποίο τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να διεισδύσει περαιτέρω στην ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο και τα συμβατικά υγρά καύσιμα. Το βασικό πλεονέκτημα του υδρογόνου είναι ότι η χρήση του δεν παράγει ρύπους παρά μόνο υδρατμούς, ενώ το μειονέκτημα επί του παρόντος είναι το υψηλό κόστος και οι δυσχέρειες στην παραγωγή και την μεταφορά.

Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας το υδρογόνο θα παράγεται από φυσικό αέριο, πρόκειται δηλαδή για το λεγόμενο “μπλε υδρογόνο” σε αντιδιαστολή με το “πράσινο υδρογόνο” που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται σε συμπιεσμένη μορφή (CNG) στο σημείο κατανάλωσης και θα αξιοποιείται με δύο τρόπους:

-θα διανέμεται μέσω δικτύου απευθείας στα σπίτια και χρήση σε λέβητες θέρμανσης (η ΔΕΔΑ έχει ξεκινήσει επαφές με ευρωπαικούς οίκους που έχουν την τεχνογνωσία για λέβητες υδρογόνου)





-θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε ρεύμα.

Το ύψος της επένδυσης για την υλοποίηση του πιλοτικού έργου εκτιμάται σε 1,5 – 2,5 εκατ. ευρώ. Σε επόμενη φάση το υδρογόνο θα παράγεται με πρώτη ύλη το βιαέριο αντί για φυσικό αέριο και το έργο θα συνδυαστεί με το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για εκμετάλλευση του εγχωρίως παραγόμενου βιοαερίου το οποίο – σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες – μπορεί να καλύψει ζήτηση που αντιστοιχεί σε … περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

Το βιοαέριο παράγεται από τα απόβλητα και τα παραπροϊόντα της κτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής, που σημαίνει ότι η πρώτη ύλη είναι διάσπαρτη ανά την Ελλάδα. Οι μελέτες της ΔΕΔΑ υποδεικνύουν την κατασκευή μικρών μονάδων παραγωγής βιοαερίου, της τάξης των 3 μεγαβάτ που θα εκμεταλλεύονται τοπικά την πρώτη ύλη και την διοχέτευση του βιοαερίου στα δίκτυα της εταιρείας.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαTo πρώτο χωριό υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 23 Νοεμβρίου

Στις 23 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Οσίου...

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα μπουν τα χρήματα -Τι αλλάζει στις κλίμακες – video

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς...

Τροχαίο στην Καβάλα: Αυτοκίνητο “προσγειώθηκε” μεταξύ πεζοδρομίου και κατοικίας – φωτογραφίες & video

Πυροσβέστες απεγκλώβισαν οδηγό αυτοκινήτου (τζιπ) στη διασταύρωση των οδών...

Δράμα: Φωτιά στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού- Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές – video

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα