Το σχέδιο για μία τεράστια φωτεινή σφαίρα πάνω από τον Θερμαϊκό (VIDEO)
Date:
To 2017 o φοιτητής Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ερμής Λαζάρου είχε παρουσιάσει τις ιδέες του για μια πιο όμορφη και καθαρή πόλη.
Μέσα από το project “Make Thessaloniki Great Again”,
ο 23χρονος, σήμερα, φοιτητής είχε παρουσιάσει αρχιτεκτονικές-καλλιτεχνικές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους για την Θεσσαλονίκη, με στόχο την προσέλκυση τουριστικού, οικονομικού και πνευματικού ενδιαφέροντος στην πόλη.
Οι ιδέες του μπορεί να μην υλοποιήθηκαν, ωστόσο, ο ίδιος έρχεται να παρουσιάσει μια νέα σειρά από προτάσεις υπό τον τίτλο “Unpragmatic Approach – SKG Edition”, που έχουν στόχο να ομορφύνουν την εικόνα της πόλης και να φέρουν ταυτόχρομα έσοδα στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Το Orb, η τεράστια σφαίρα πάνω από τον Θερμαϊκό
Κύρια πρόταση της νέας προσπάθειας του Χρήστου είναι η τοποθέτηση μίας τεράστιας σφαίρας πάνω από τον Θερμαϊκό, η οποία θα φωτίζει την νύχτα την πόλη, ενώ παράλληλα θα εκπέμπει σήμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόκειται για μια σφαίρα χρωμίου γεμάτη με ζεστό αέρα ή ήλιο, που αιωρείται στον ουρανό.
Η ακτίνα της σφαίρας είναι 50 μέτρα.
Το Orb θα λειτουργεί ως κεραία εκπομπής τηλεφωνικού σήματος και Wi-Fi, φέρνοντας έτσι έσοδα στον δήμο. Παρόμοιες αερομεταφερόμενες κεραίες έχουν αποδειχθεί κατά 40% πιο οικονομικά βιώσιμες, ενώ η εκπομπή τους είναι ίση με αυτή των 15 συνηθισμένων κεραίας εδάφους.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας φωτίζεται εσωτερικά σαν ένα φλογερό αστέρι.
Ουσιαστικά, θα είναι ένας αστικός πυκνωτής-πυρήνας που συλλέγει την ενέργεια της πόλης και την αποδίδει με έναν ακόμα πιο ισχυρό τρόπο. Επίσης, ως υποτιθέμενη άυλη πηγή φωτός, ακυρώνει τη δύναμη της υλικότητας του τσιμεντένιου χάους που υπάρχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αντικαθιστά τον Λευκό Πύργο ως το κύριο αξιοθέατο της περιοχής. Συμπερασματικά, τερματίζει τελείως, χωρίς τεράστιο κόστος, το ύψος 27 μέτρων που εφαρμόζεται σήμερα σε όλη την πόλη και υποτάσσει ψυχικά τη Θεσσαλονίκη.
Για να βεβαιωθούμε ότι το Orb θα είναι σύμφωνο με την οικολογική ατζέντα βιωσιμότητας του 21ου αιώνα, θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυτοκόλλητα φιλικά προς τα πουλιά στην επιφάνεια χρωμίου. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψουμε τα πουλιά από τη συντριβή στην σφαίρα. Αυτό όλο μπορεί να φαίνεται ασήμαντο αλλά σύμφωνα με το NBCNEWS.COM, ένα δισεκατομμύριο πτηνά χάνουν τη ζωή τους από τη συντριβή τους σε παράθυρα μόνο στις Η.Π.Α. ετησίως.
«Αυτή την φορά θεωρώ ότι παρουσιάζω κάτι πιο ολοκληρωμένο. Ίσως σε κάποιους δεν αρέσει, ωστόσο, θεώρησα ότι πέρα από το αισθητικό κομμάτι στο οποίο θα συνεισφέρει αυτή η παρέμβαση η μπάλα αυτή μπορεί να λειτουργεί ως κεραία, η οποία μπορεί να εκπέμπει σήμα τηλεφώνου, wi-fi και να είναι αποδοτικό οικονομικά. Δεν είναι κάτι εύκολο να γίνει αλλά χρειάζεται αρκετός σχεδιασμός και αφοσίωση. Δεν είναι απαγορευτικό το κόστος. Πιστεύω ότι με αυτές τις παρεμβάσεις ο δήμος θα είχε πολλαπλάσιο όφελος αργότερα από ότι θα είχε με το να αναπλάσει μια πλατεία ή έναν πεζόδρομο», αναφέρει στο Thestival o Χρήστος – Ερμής Λαζάρου.
Πώς θα ήταν αν ήταν όλα τα κτίρια της Θεσσαλονίκης σε κεραμιδί χρώμα
Η δεύτερη πρόταση του 23χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής είναι να βαφτούν τα κτίρια της Θεσσαλονίκης σε κεραμιδί χρώμα έτσι ώστε να ταιριάζουν με την βυζαντινή ταυτότητα της πόλης. «Αυτό θα γίνει για να διατηρηθεί η ιστορική ταυτότητα της πόλης και να συνδυαστεί αρμονικά με τα λίγα υπάρχοντα μνημεία. Το χρώμα αυτό είναι βαθύτατα συνδεδεμένο με την τέχνη και την αρχιτεκτονική του βυζαντινού πολιτισμού και επομένως υποσυνείδητα κάνει τους ανθρώπους να θεωρούν αυτά τα κτίρια συνέχεια του παρελθόντος», αναφέρει ο Χρήστος.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια μεσογειακή, και παραδοσιακή πόλη, που έχει χαρακτήρα, ιστορία και πιστεύουν ότι οι παρεμβάσεις που προτείνω εγώ είναι πολύ παρακινδυνευμένες και ότι δεν ταιριάζουν με μία πόλη παραδοσιακή όπως η Θεσσαλονίκη. Αυτό που τους απαντάω είναι ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει μια ιστορία, αλλά αυτή την στιγμή έχουν μείνει λίγα μνημεία και αυτή την στιγμή η πόλη είναι μια μοντέρνα πόλη αλλά με την κακή έννοια. Η πόλη είναι γεμάτη πολυκατοικίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία της πόλης, δεν έχουν καμία ομορφιά και αυτή η ιστορικότητα που θεωρούμε ότι έχει η Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πλέον και ούτε μπορούμε να την αναστήσουμε», προσθέτει ο ίδιος.
Cosmic water
Τρίτη και τελευταία ιδέα, είναι μια πρόταση που θα αλλάξει, σύμφωνα με τον Χρήστο, το πρόσωπο της παραλίας της πόλης. Αυτό που προτείνεται είναι να εγκατασταθούν φώτα κάτω από το νερό στην άκρη της παραλίας για να φωτισθεί το εσωτερικό της θάλασσας. «Αυτή η ιδέα είναι αρκετά ασυνήθιστη και μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Πολλοί οικολόγοι θα δήλωναν ότι τα φώτα θα βλάψουν τη θαλάσσια ζωή. Σήμερα όμως υπάρχουν ειδικά φώτα για υποβρύχια χρήση που δεν βλάπτουν ψάρια και άλλα ζώα», σημειώνει ο 23χρονος φοιτητής.
Ο Χρήστος Λαζάρου έχει στείλει ήδη τις ιδέες στο γραφείου του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Επίσης, δημιούργησε την ομάδα «The Unpragmatic Approach – Crowdsourcing Group – Thessaloniki 2020» στο Facebook για όσους θα ήθελαν να με βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.
πηγή thestival.gr