Να μοιραστούν με όλο τον κόσμο λίγο από το «χρυσάφι» της ελληνικής γης που καλλιεργούν, τον περίφημο κρόκο Κοζάνης, είναι οι παραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι, με «όχημα» τον «Αναγκαστικό ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Να μοιραστούν με όλο τον κόσμο λίγο από το «χρυσάφι» της ελληνικής γης που καλλιεργούν, τον περίφημο κρόκο Κοζάνης, είναι οι παραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι, με «όχημα» τον «Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών» της περιοχής,

 

είναι αποφασισμένοι όχι μόνο να ανακτήσουν «χαμένες» αγορές και να διεισδύσουν σε νέες, όπως αυτή της Κίνας, αλλά και να κερδίσουν ακόμα περισσότερο έδαφος στο εσωτερικό.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κίνα, οι κροκοπαραγωγοί της Κοζάνης βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων καθώς, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασίλης Μητσόπουλος, το μόνο που εκκρεμεί είναι η υπογραφή πρωτοκόλλου από τα κινεζικά τελωνεία καθώς, εξαιτίας του κοροναϊού, ορισμένες υπηρεσίες στην ασιατική χώρα υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Ωστόσο, ο κ. Μητσόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο κρόκος Κοζάνης θα «ταξιδέψει» στην Κίνα εντός του 2020. «Εμείς δεν πάμε να κατακτήσουμε το σύνολο της αγοράς, όπου καταναλώνονται 40 τόνοι κρόκου, αλλά απευθυνόμαστε στην “upper market” (ανώτερη αγορά), όπου το premium προϊόν πληρώνετε στην πραγματική του αξία, χωρίς την παραμικρή έκπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσόπουλος.

Έμφαση στις εξαγωγές & τόνωση εσωτερικής ζήτησης

Σχετικά με τις εξαγωγικές επιδόσεις των κροκοκαλλιεργητών Κοζάνης, ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι «εντός του 2020 θα “τρέξει” πρόγραμμα προώθησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Βιετνάμ και στη Σιγκαπούρη», ενώ στα σχέδια βρίσκεται η ανάκτηση των «χαμένων» αγορών στη Σκανδιναβία- κυρίως σε Σουηδία και Φιλανδία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ασιατικές αγορές, ο κ. Μητσόπουλοςς υπενθύμισε ότι το 2019 οι κροκοπαραγωγοί Κοζάνης άνοιξαν δίαυλο συνεργασίας και στέλνουν από το 2019 προϊόν στο Βιετνάμ, όπου το χρησιμοποιούν για προϊόντα υγείας. Επιπλέον, οι κροκοκαλλιεργητές Κοζάνης στρέφουν έντονα πλέον την προσοχή τους στην αγορά της Ευρώπης, «όπου ναι μεν έχουμε παρουσία, η οποία όμως πλέον θα γίνεται με στοχευμένες- επιλεγμένες συνεργασίες», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Οι εξαγωγές είναι μεν μονόδρομος για τους κροκοπαραγωγούς Κοζάνης, αλλά μεγάλη σημασία δίνουν και στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, κυρίως στις τουριστικές περιοχές. «Ψάχνουμε να διευρύνουμε το κανάλι διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε από φέτος κιόλας να προσεγγίσουμε τις τουριστικές περιοχές στη χώρα μας», σημείωσε και διερωτήθηκε γιατί οι τουρίστες να μην φεύγουν από την Ελλάδα με λίγο «από τον μοναδικής αξίας και ποιότητας κρόκο Κοζάνης».

«Φρένο» στη χύμα διάθεση- διπλασιασμός βιολογικής καλλιέργειας για αύξηση εισοδήματος

«Πουλώντας χύμα προϊόν, αδικούμε εμείς οι ίδιοι το προϊόν μας και τη δουλειά μας, χάνοντας την ευκαιρία και δυνατότητα να καρπωθούμε την υπεραξία του και ταυτόχρονα να φέρουμε υψηλότερο συνάλλαγμα στην εθνική οικονομία», επισήμανε ο κ. Μητσόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη στήριξή του στη συσκευασμένη διάθεση του κρόκου Κοζάνης, επισημαίνοντας πως «προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αλλάξουμε την αναλογία χύμα διάθεσης/συσκευασμένης από 75%-25%, στο 50%-50%».

Advertisement
Family Kitchen

Στα σχέδια των κροκοπαραγωγών, όπως ανέφερε, είναι ο διπλασιασμός της πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας στην επόμενη διετία, με την παροχή «γενναίου» χρηματικού κινήτρου. «Σήμερα πληρώνεται 100 ευρώ/κιλό περισσότερο η βιολογική παραγωγή και προσανατολιζόμαστε ακόμη και να το διπλασιάσουμε, ώστε να αφυπνίσουμε περισσότερους καλλιεργητές και να έρθουν στον συνεταιρισμό για να λάβουν την πιστοποίηση, με τα έξοδα δικά μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Υπενθύμισε, δε, ότι τα βιολογικά καλλιεργούμενα στρέμματα ανέρχονται σε 1.000 και διευκρίνισε ότι «όλη η καλλιέργεια στην Κοζάνη γίνεται με βιολογικό τρόπο, απλώς δεν έχουν όλοι οι παραγωγοί την απαραίτητη έγγραφη πιστοποίηση».

Η κροκοκαλλιέργεια σε αριθμούς- μειωμένη ως και 50% η παραγωγή 2019

Στο μεταξύ, πάνω από 5.000 είναι σήμερα τα καλλιεργούμενα στρέμματα, με την ετήσια παραγωγή να διαμορφώνεται σε 2.500 με 3.000 κιλά, εκ των οποίων το 75% εξάγεται και το 25% απορροφάται στην ελληνική αγορά.

Για την παραγωγή του 2019, ο κ. Μητσόπουλος επισήμανε ότι αναμένεται σημαντικά μειωμένη -ίσως και άνω του 50%- λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, τονίζοντας ότι «έχει γίνει γραπτό αίτημα στον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούμε μέσω ΠΣΕΑ, αλλά περιμένουμε την απαραίτητη έγκριση».

Πάντως, «παρά τη μειωμένη παραγωγή του 2019, οι πελάτες μας θα εξυπηρετηθούν κανονικά, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, αφού έχουμε το απαραίτητο απόθεμα στις εγκαταστάσεις μας», τόνισε ο πρόεδρος του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης», ενώ επανέφερε και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον κρόκο.

Αφού υπενθύμισε ότι την τελευταία 5ετία η τιμή πώλησης του κρόκου/κιλό έχει μειωθεί 20% και η ποσότητα κατά 40%, σημείωσε πως οι κροκοπαραγωγοί προτίθενται να θέσουν το εν λόγω θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι το αίτημά τους θα γίνει αποδεκτό.

Προτεραιότητα στους νέους καλλιεργητές δίνει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Υπογραμμίζοντας ότι εκπαίδευση και κατάρτιση βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Συνεταιρισμού, ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης για την καλλιέργεια του κρόκου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας.

Πρόκειται για πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), η υλοποίηση του οποίου αποφασίστηκε έπειτα από σχετικό αίτημα του Συνεταιρισμού. Το πρόγραμμα αφορά έξι τμήματα των 25 ατόμων, θα είναι διάρκειας 60 ωρών συνολικά, ενώ θα διεξαχθεί σε χώρο « κοντά στα σπίτια των καλλιεργητών, για να έχουν έτσι εύκολη και γρήγορη πρόσβαση», όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσόπουλος.

Έλενα Αλεξιάδου

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής