Το πολυκόμπι ή εκουιζέτο ή ιππουρίδα των αγρών, είναι ένα πολυετές φυτό, που βρίσκεται κοντά σε υγρές περιοχές, όπως έλη, ποτάμια και ρέματα.     Το όνομά του προέρχεται από ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το πολυκόμπι ή εκουιζέτο ή ιππουρίδα των αγρών, είναι ένα πολυετές φυτό, που βρίσκεται κοντά σε υγρές περιοχές, όπως έλη, ποτάμια και ρέματα.

 

 

Το όνομά του προέρχεται από τις λατινικές λέξεις equus που σημαίνει άλογο και seta που σημαίνει τρίχα. Υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικά είδη του συγκεκριμένου βοτάνου, αλλά αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο στην ιατρική είναι το Equisetum arvense.

Η ιατρική χρήση του συγκεκριμένου βοτάνου χρονολογείται από την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το πολυκόμπι για να θεραπεύουν τα τραύματα, ως διουρητικό και ως αιμοστατικό, ενώ υπάρχουν αναφορές για τη χρήση του στη θεραπεία της ακράτειας, της γονόρροιας και της προστατίτιδας. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, των οιδημάτων, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και των βακτηριακών λοιμώξεων. Είναι επίσης βασικό συστατικό διουρητικών φαρμάκων.

Το πολυκόμπι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ωφελεί τον οργανισμό ως εξής:

Αυξάνει την οστική πυκνότητα: Μπορεί να ληφθεί με την μορφή συμπληρώματος σε συνδυασμό με ασβέστιο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πυρίτιο, ωφελεί την υγεία των οστών και των δοντιών. Έρευνα έδειξε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση, βελτίωσαν τα επίπεδα οστικής πυκνότητας, λαμβάνοντας συμπληρώματα για πάνω από ένα έτος.

Ωφελεί τα μαλλιά, την επιδερμίδα, τα νύχια: Ξεβγάλετε τα μαλλιά με εκχύλισμα του φυτού. Το πυρίτιο που περιέχει διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Βοηθά επίσης στην επανεμφάνιση μαλλιών μετά την τριχόπτωση. Μελέτη του 2016 έδειξε ότι τα μαλλιά με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο είναι πιο λαμπερά και λιγότερο πιθανό να πέσουν. Η τοπική εφαρμογή του βοτάνου στα νύχια, τα βοηθά να μην σπάνε.

Διουρητική δράση: Το πολυκόμπι μπορεί να καταναλωθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων της ουροδόχου κύστης, καθώς απομακρύνει την περίσσεια υγρών από το σώμα. Είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα συνταγογραφούμενα διουρητικά, ενώ δεν διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες. Η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την αποβολή του ουρικού οξέος, το οποίο ευθύνεται για τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

Πυώδη εξανθήματα / φουσκάλες: Τρίψτε αποξηραμένο πολυκόμπι, ανακατέψτε το με νερό και φτιάξτε μία πάστα. Απλώστε στο σημείο που έχει δημιουργηθεί η φουσκάλα. Λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, το έλαιο του βοτάνου μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει μύκητες και βακτήρια όπως ο Candida και ο σταφυλόκοκκος, σύμφωνα με μελέτη του 2006.

Advertisement
Family Kitchen

Πονόλαιμος: Ένα αφέψημα με πολυκόμπι, θαλασσινό αλάτι και χυμό λεμονιού, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Κάντε με αυτό γαργάρες αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, όταν τα συμπτώματα επιμένουν.

Ανοσοποιητικό: Έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες, χρήσιμες στην προστασία του ανοσοποιητικού από παθογόνους μικροοργανισμούς. Βοηθά στην επούλωση των πληγών και την ταχύτερη ανάρρωση μετά από ασθένεια.

Γνωστική υγεία: Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το πολυκόμπι βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των νευρικών οδών στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί επίσης με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας.

Πηγή onmed.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μανώλης Δ. Βονικάκης & Συνεργάτες Δικηγορικό Γραφείο

12/01/26 8:53 πμ

Σέρρες: Ανακοίνωση του νέου συνήγορου υπεράσπισης του 16χρονου Μανώλη Βονικάκη

Ο γιος του πάλαι ποτέ σάχη του Ιράν κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν «με τον λαό»

12/01/26 8:30 πμ

Ο γιος του πάλαι ποτέ σάχη του Ιράν κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν «με τον λαό»

Kρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα - Νέος υπαρχηγός του ΠΣ ο αντιστράτηγος Αν. Παππάς

12/01/26 8:25 πμ

Kρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα – Νέος υπαρχηγός του ΠΣ ο αντιστράτηγος Αν. Παππάς

Επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Μαδρίτη - Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή

12/01/26 8:18 πμ

Επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Μαδρίτη – Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Έντονο κύμα ψύχους «σαρώνει» τη χώρα - Πού θα χιονίσει

12/01/26 8:14 πμ

Έντονο κύμα ψύχους «σαρώνει» τη χώρα – Πού θα χιονίσει

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της