Δυο τεράστιες τοιχογραφίες με τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «λιομάζωμα» και «ακρογυάλι» υποδέχονται τους επισκέπτες του πάρκου Χατζηδήμου στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης. Οι τοιχογραφίες φτιάχτηκαν από το ... Περισσότερα

Τοιχογραφίες με έργα του Θεόφιλου στο πάρκο Χατζηδήμου της Μυτιλήνης

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Δυο τεράστιες τοιχογραφίες με τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «λιομάζωμα» και «ακρογυάλι» υποδέχονται τους επισκέπτες του πάρκου Χατζηδήμου στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Οι τοιχογραφίες φτιάχτηκαν από το γνωστό Ελληνομεξικάνο δημιουργό Αlex Martinez, γνωστό με το «tag name» Shine και ήταν μια πρωτοβουλία ιδιωτών, οι οποίοι και χρηματοδότησαν τη δημιουργία τους. Τους Θεολόγο Αποστόλα και το γιό του Θεόφιλο, ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Theofilos Paradise» και τον Αντώνη Κάντζο ιδιοκτήτη café «Σπόντα summer».

Των τοιχογραφιών με τα έργα του Θεόφιλου είχε προηγηθεί στην άλλη μεριά της εισόδου του πάρκου πέρυσι, πάντα από τον ίδιο δημιουργό αλλά και τους ίδιους χορηγούς, ένα άλλο όμορφο έργο. Μια τοιχογραφία με τον Οδυσσέα Ελύτη και στίχους του.

«Κάναμε ό,τι μπορούμε, λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Θεόφιλος Αποστόλας προκειμένου να ομορφύνουμε λίγο το χώρο. Η οδός Κομνηνάκη όπου και η είσοδος του πάρκου και τα σοκάκια της είναι το παρελθόν αλλά μπορούν να γίνουν και το μέλλον της Μυτιλήνης. Πρέπει να προσεχθούν. Συμβάλουμε και εμείς όσο μπορούμε στο έργο της δημοτικής αρχής, το τελευταίο διάστημα, το πάρκο να γίνει λειτουργικό».

Ο Alex Martinez, δημιουργός των τοιχογραφιών με τον Ελύτη και τα έργα του Θεόφιλου, μοιράζει τα τελευταία χρόνια την δουλειά του ανάμεσα σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Αθήνα και Λέσβο. Όπως υποστηρίζουν πολλοί, είναι ένας από τους καλύτερους «γκραφιτάδες» της νέας ελληνικής σκηνής. Από Μεξικανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα πέρασε τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, κι αργότερα μετακόμισε στην Αμβέρσα, στη Λέσβο, ξανά στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίο και φυσικά πάντα κατά διαστήματα στη Λέσβο.

Αναφερόμενος στο έργο του ο κ. Μαρτίνεζ μιλά στο ΑΠΕ ΜΠΕ για ένα αφιέρωμα «στον τρομερό Θεόφιλο». Θεωρεί ότι με αυτό που έκανε συνεχίζει μια παράδοση «γιατί και ο Θεόφιλος ήταν τοιχογράφος».

Advertisement
MEGA

Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα και Μεξικάνο. Ένα κράμα «Ντιέγκο Ριβέρα και Θεόφιλου» λέει.

Έργα του βρίσκονται σε πολλά σημεία της Λέσβου. Από τα πιο γνωστά, ο Αλκαίος στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου της Μυτιλήνης, στην αφετηρία των υπεραστικών ΚΤΕΛ. «Δεν θυμάμαι πόσα γκράφιτι έχω κάνει. Δεν κράτησα ποτέ αρχείο. Πολλές φορές μου στέλνουν μια φωτογραφία από ένα τοίχο στο Μπρόνξ και καταλαβαίνω ότι είναι δικό μου» είχε πει παλιότερα.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εθνικό Στάδιο Σερρών: Τον Οκτώβριο η σπορά του νέου χλοοτάπητα - video

13/09/25 11:02 πμ

Εθνικό Στάδιο Σερρών: Τον Οκτώβριο η σπορά του νέου χλοοτάπητα – video

Γ.Παλάζης: Στις συναντήσεις με εξαγωγικές επιχειρήσεις του Ισημερινού συμμετείχε ο Επίτιμος Πρόξενος της Μολδαβίας

13/09/25 10:52 πμ

Γ.Παλάζης: Στις συναντήσεις με εξαγωγικές επιχειρήσεις του Ισημερινού συμμετείχε ο Επίτιμος Πρόξενος της Μολδαβίας

Κ. Πιερρακάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά διορθώνει μια αδικία

13/09/25 10:37 πμ

Κ. Πιερρακάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά διορθώνει μια αδικία

Νέος ΚΟΚ: Δείτε αναλυτικά τα βαριά πρόστιμα

13/09/25 10:32 πμ

Νέος ΚΟΚ: Δείτε αναλυτικά τα βαριά πρόστιμα

Γιορτή σήμερα 13 Σεπτεμβρίου: Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος

13/09/25 9:28 πμ

Γιορτή σήμερα 13 Σεπτεμβρίου: Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος

Θεσσαλονίκη: 18χρονη με τον σύντροφό της ξυλοκόπησαν τον πρώην και τον πατέρα του - Τον «παγίδευσε» και τους χτυπούσαν δέκα άτομα

13/09/25 10:22 πμ

Θεσσαλονίκη: 18χρονη με τον σύντροφό της ξυλοκόπησαν τον πρώην και τον πατέρα του – Τον «παγίδευσε» και τους χτυπούσαν δέκα άτομα

Υποπυραγός Ν.Παΐσιος: Οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις μας έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο

13/09/25 9:59 πμ

Υποπυραγός Ν.Παΐσιος: Οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις μας έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο

13/09/25 9:49 πμ

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ από σήμερα: Έως 2.000 πρόστιμο για κινητό στην οδήγηση, 8.000 ευρώ για όριο ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Σεπτεμβρίου

13/09/25 9:23 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Σεπτεμβρίου

Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

13/09/25 9:22 πμ

Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video