Δυο τεράστιες τοιχογραφίες με τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «λιομάζωμα» και «ακρογυάλι» υποδέχονται τους επισκέπτες του πάρκου Χατζηδήμου στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.Advertisement   Οι τοιχογραφίες φτιάχτηκαν από ... Περισσότερα

Τοιχογραφίες με έργα του Θεόφιλου στο πάρκο Χατζηδήμου της Μυτιλήνης

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Δυο τεράστιες τοιχογραφίες με τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «λιομάζωμα» και «ακρογυάλι» υποδέχονται τους επισκέπτες του πάρκου Χατζηδήμου στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Advertisement
 

Οι τοιχογραφίες φτιάχτηκαν από το γνωστό Ελληνομεξικάνο δημιουργό Αlex Martinez, γνωστό με το «tag name» Shine και ήταν μια πρωτοβουλία ιδιωτών, οι οποίοι και χρηματοδότησαν τη δημιουργία τους. Τους Θεολόγο Αποστόλα και το γιό του Θεόφιλο, ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Theofilos Paradise» και τον Αντώνη Κάντζο ιδιοκτήτη café «Σπόντα summer».

Των τοιχογραφιών με τα έργα του Θεόφιλου είχε προηγηθεί στην άλλη μεριά της εισόδου του πάρκου πέρυσι, πάντα από τον ίδιο δημιουργό αλλά και τους ίδιους χορηγούς, ένα άλλο όμορφο έργο. Μια τοιχογραφία με τον Οδυσσέα Ελύτη και στίχους του.

«Κάναμε ό,τι μπορούμε, λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Θεόφιλος Αποστόλας προκειμένου να ομορφύνουμε λίγο το χώρο. Η οδός Κομνηνάκη όπου και η είσοδος του πάρκου και τα σοκάκια της είναι το παρελθόν αλλά μπορούν να γίνουν και το μέλλον της Μυτιλήνης. Πρέπει να προσεχθούν. Συμβάλουμε και εμείς όσο μπορούμε στο έργο της δημοτικής αρχής, το τελευταίο διάστημα, το πάρκο να γίνει λειτουργικό».

Ο Alex Martinez, δημιουργός των τοιχογραφιών με τον Ελύτη και τα έργα του Θεόφιλου, μοιράζει τα τελευταία χρόνια την δουλειά του ανάμεσα σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Αθήνα και Λέσβο. Όπως υποστηρίζουν πολλοί, είναι ένας από τους καλύτερους «γκραφιτάδες» της νέας ελληνικής σκηνής. Από Μεξικανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα πέρασε τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, κι αργότερα μετακόμισε στην Αμβέρσα, στη Λέσβο, ξανά στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίο και φυσικά πάντα κατά διαστήματα στη Λέσβο.

Αναφερόμενος στο έργο του ο κ. Μαρτίνεζ μιλά στο ΑΠΕ ΜΠΕ για ένα αφιέρωμα «στον τρομερό Θεόφιλο». Θεωρεί ότι με αυτό που έκανε συνεχίζει μια παράδοση «γιατί και ο Θεόφιλος ήταν τοιχογράφος».

Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα και Μεξικάνο. Ένα κράμα «Ντιέγκο Ριβέρα και Θεόφιλου» λέει.

Έργα του βρίσκονται σε πολλά σημεία της Λέσβου. Από τα πιο γνωστά, ο Αλκαίος στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου της Μυτιλήνης, στην αφετηρία των υπεραστικών ΚΤΕΛ. «Δεν θυμάμαι πόσα γκράφιτι έχω κάνει. Δεν κράτησα ποτέ αρχείο. Πολλές φορές μου στέλνουν μια φωτογραφία από ένα τοίχο στο Μπρόνξ και καταλαβαίνω ότι είναι δικό μου» είχε πει παλιότερα.

Advertisement
ΔΕΗ

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο νεκροί τα ξημερώματα σε τροχαίο στην Αργυρούπολη

04/10/25 12:41 μμ

Δύο νεκροί τα ξημερώματα σε τροχαίο στην Αργυρούπολη

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια - 11 συλλήψεις

04/10/25 12:37 μμ

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια – 11 συλλήψεις

Ανακοίνωση ΝΔ: Ερωτήματα περί της εμπλοκής στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

04/10/25 12:26 μμ

Ανακοίνωση ΝΔ: Ερωτήματα περί της εμπλοκής στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σέρρες: Έσπασε ο πλάτανος στην οδό Αρκαδιουπόλεως -video

04/10/25 12:13 μμ

Σέρρες: Έσπασε ο πλάτανος στην οδό Αρκαδιουπόλεως

Σπιτικό φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη

04/10/25 9:43 πμ

Σπιτικό φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη

Επίσκεψη της κινητής βιβλιοθήκης στις σχολικές μονάδες των Σερρών

04/10/25 11:13 πμ

Επίσκεψη της κινητής βιβλιοθήκης στις σχολικές μονάδες των Σερρών

Συνελήφθη ένα άτομο για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων μέσω διαδικτύου

04/10/25 12:20 μμ

Κατηγορείται ότι προέτρεπε μέσω διαδικτύου σε εγκληματικές πράξεις κατά ηγούμενου Ι.Μ. του Αγίου Όρους

Το αθώο λάθος στο πλυντήριο που μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα

04/10/25 9:48 πμ

Το αθώο λάθος στο πλυντήριο που μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα

Σέρρες: Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών

04/10/25 10:41 πμ

Σέρρες: Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών

Η ιστορία και τα θαύματα της Παναγίας Οικονόμισσας στο Άγιον Όρος

04/10/25 10:15 πμ

H θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Οικονόμισσας- Γιατί ονομάστηκε έτσι

6 tips διατροφής για καλύτερη μνήμη

04/10/25 9:54 πμ

6 tips διατροφής για καλύτερη μνήμη

Πώς να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί: 3 κόλπα που βοηθούν

04/10/25 9:45 πμ

Πώς να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί: 3 κόλπα που βοηθούν