Τον Μάιο σε κανονική λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες
Date:
Ημέρες μετρά, όχι μόνο η ολοκλήρωση της κατασκευαστικής φάσης αλλά και η κανονική λειτουργία για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, σήμερα η κατασκευή του έργου, 18 περίπου μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της με τη δοκιμαστική λειτουργία να ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και την κανονική λειτουργία στις αρχές Μαΐου 2019.
Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΑ κατασκευάζεται μέσω ΣΔΙΤ ενώ η σχετική σύμβαση η οποία υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017 είχε ως αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Σερρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών εξυπηρετεί όλους τους δήμους της ΠΕ Σερρών καθώς και το Δήμο Κιλκίς.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ (συμβολή ΕΣΠΑ 15,2 εκατ. ευρώ). Φορέας υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ανάδοχο Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία ΣΙΡΡΑ Α.Ε. που υλοποιεί τη σύμπραξη συμμετέχουν εταιρείες INTRAKAT Α.Ε., ARCHIRODON και ENVITEC Α.Ε.
Άποψη του σχεδόν ολοκληρωμένου εργοστασίου λίγους μήνες πριν την παράδοση σε λειτουργία
Η σύμβαση σύμπραξης αφορά περίοδο 27 ετών με την ανάδοχο εταιρεία να αναλαμβάνει τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, για 25 έτη μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών είναι η πρώτη μονάδα που υλοποιείται από τις τρεις που σχεδιάστηκαν για την Κεντρική Μακεδονία.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών θα έχει χωρητικότητα 63 χιλ. τόνων ετησίως και θα εξυπηρετεί όλους τους Δήμους της Π.Ε. Σερρών καθώς και τον Δήμο Κιλκίς. Η μονάδα θα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης.
Η μηχανική ανακύκλωση θα χρησιμοποιείται για την ανάκτηση υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί) με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό όπως οπτικούς διαχωριστές, μαγνητικούς διαχωριστές, κ.ά.
Η αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος θα γίνεται με στόχο την παραγωγή υλικού, τύπου κομπόστ, για χρήσεις όπως αποκαταστάσεις λατομείων, Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, κ.λπ.
Η μονάδα θα δέχεται και θα επεξεργάζεται επίσης τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από την διαλογή στην πηγή που θα εφαρμόζουν οι Δήμοι (καφέ κάδος), ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ, κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση.
[ypodomes.com]