Η γενική εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ πως άρχισε να διενεργεί ακόμη μια έρευνα σε βάρος του επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ, που έχει μπει στο ... Περισσότερα

Τουρκία: Νιοστή έρευνα σε βάρος του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζέλ

Epiloges Press

Epiloges Press

Η γενική εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ πως άρχισε να διενεργεί ακόμη μια έρευνα σε βάρος του επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ, που έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης ιδίως λόγω της υποστήριξής του στον φυλακισμένο δήμαρχο της μεγαλούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, στέλεχος της ίδιας παράταξης.

Μετά τη σύλληψη τον Μάρτιο στο πλαίσιο έρευνας για «διαφθορά» του κ. Ιμάμογλου, του πιο δημοφιλούς αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Οζγκιούρ Οζέλ, πρόεδρος του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, σοσιαλδημοκρατικό) πρωτοστατεί στην οργάνωση κινητοποιήσεων αμφισβήτησης της εξουσίας, ιδίως κύματος διαδηλώσεων που χαρακτηρίστηκαν οι μεγαλύτερες έπειτα από δώδεκα χρόνια, όταν σειόταν η χώρα.

«Άρχισε να διενεργείται έρευνα σε βάρος του προέδρου του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, διότι πρόσβαλε δημόσια και απείλησε (εισαγγελικό) λειτουργό κατά την άσκηση των καθηκόντων του», ανέφερε χθες βράδυ η εισαγγελία, διευκρινίζοντας πως οι επίδικες δηλώσεις είχαν στόχο εισαγγελέα της διεύθυνσής της η οποία είναι αρμόδια για το οργανωμένο έγκλημα.

Ο αρχηγός της παράταξης της αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου χθες, μετά τη δίκη του κ. Ιμάμογλου, στο εσωτερικό της φυλακής στη Σιλιβρί (Σηλυβρία), στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραμένει έγκλειστος ο αιρετός από την άνοιξη.

Ο κ. Ιμάμογλου, που συνελήφθη και προφυλακίστηκε για «διαφθορά» τον Μάρτιο, καταδικάστηκε νωρίτερα να εκτίσει 20 μήνες φυλάκισης για προσβολή και απόπειρα εκφοβισμού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο κ. Οζέλ θύμισε καυστικά τις εξαφανίσεις και τους ανεξιχνίαστους φόνους αντιπολιτευόμενων στην Τουρκία τα χρόνια του 1990, σε περιοχές στο νότιο και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, με θύματα στην πλειονότητά τους Κούρδους.

Αναφέρθηκε επίσης ονομαστικά σε εισαγγελέα αρμόδιο για έρευνες όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα, τον Τζάχιτ Τζιχάντ Σαρί.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ ήταν ήδη στο στόχαστρο σειράς ερευνών, που πολλαπλασιάζονται εδώ και μήνες: για προσβολή του προέδρου, προσβολή εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, για «απάτη» στη διαδικασία που είχε αποτέλεσμα την εκλογή του στην ηγεσία του CHP, την εγκυρότητα της οποίας αμφισβητεί η κυβέρνηση.

Advertisement
MEGA

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί εξάλλου σε κινήσεις για να αρθεί η βουλευτική ασυλία του.

Έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις μορφών που ανήκουν στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις πιο πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στις οποίες είχε σημειώσει πολλές νίκες το CHP, τον Μάρτιο του 2024. Από τις αρχές του μήνα, δήμαρχοι εκλεγμένοι με την παράταξη αυτή συνελήφθησαν, τέθηκαν υπό κράτηση, κάποιοι απομακρύνθηκαν από τα αξιώματά τους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν έχει αρχίσει ειρηνευτική διαδικασία με την οργάνωση κούρδων ανταρτών PKK, ή Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, περίπου τριάντα μέλη του οποίου έκαψαν συμβολικά τον οπλισμό τους την περασμένη Παρασκευή στο βόρειο Ιράκ, όπου έχουν καταφύγει.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα ρεβίθια της νηστείας

27/02/26 11:50 μμ

Τα ρεβίθια της νηστείας

Νηστεία: 6 τροφές για να αντικαταστήσετε το κρέας

27/02/26 11:48 μμ

Νηστεία: 6 τροφές για να αντικαταστήσετε το κρέας

2 εγγυημένοι τρόποι για να απολυμάνετε το πλυντήριο των ρούχων σας

27/02/26 11:46 μμ

2 εγγυημένοι τρόποι για να απολυμάνετε το πλυντήριο ρούχων σας

Η μητέρα του μηχανοδηγού, Σπύρου Βούλγαρη, μιλά για πρώτη φορά δημόσια: «Το παιδί μου λοιδορήθηκε όσο τίποτε»

27/02/26 11:36 μμ

Η μητέρα του μηχανοδηγού, Σπύρου Βούλγαρη, μιλά για πρώτη φορά δημόσια: «Το παιδί μου λοιδορήθηκε όσο τίποτε»

Δολοφονία στο Λουτράκι: Πώς σκοτώθηκε ο 17χρονος – Τον παράτησαν αιμόφυρτο οι φίλοι του

27/02/26 11:25 μμ

Δολοφονία στο Λουτράκι: Πώς σκοτώθηκε ο 17χρονος – Τον παράτησαν αιμόφυρτο οι φίλοι του

Ναός Αγίων Θεοδώρων Σερρών: Μεγαλόπρεπο στολίδι της πίστεως, της τέχνης και του πολιτισμού

27/02/26 11:19 μμ

Ναός Αγίων Θεοδώρων Σερρών: Μεγαλόπρεπο στολίδι πίστεως, τέχνης και πολιτισμού

Εορτολόγιο: Των Αγίων Θεοδώρων – Τι γνωρίζουμε για τους δύο Αγίους;

27/02/26 11:16 μμ

Εορτολόγιο: Των Αγίων Θεοδώρων – Τι γνωρίζουμε για τους δύο Αγίους;

Σχεδιάστρια μόδας δημιουργεί φουλάρια εικόνες και μνήμες από την πόλη των Σερρών

27/02/26 11:03 μμ

Σχεδιάστρια μόδας δημιουργεί φουλάρια εικόνες και μνήμες από την πόλη των Σερρών

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει 28 Φεβρουαρίου

27/02/26 11:16 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει 28 Φεβρουαρίου 2026

Ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι δεν είχε καμία ιδέα για τα εγκλήματα που διέπραττε ο Τζέφρι Έπστιν

27/02/26 10:47 μμ

Ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι δεν είχε καμία ιδέα για τα εγκλήματα που διέπραττε ο Τζέφρι Έπστιν

Πηνελόπη Πλάκα: Μου ερχόντουσαν προτάσεις μόνο για τη γλυκιά, πρόσχαρη και ομορφούλα, αλλά ήθελα κάτι άλλο

27/02/26 10:39 μμ

Πηνελόπη Πλάκα: Μου ερχόντουσαν προτάσεις μόνο για τη γλυκιά, πρόσχαρη και ομορφούλα, αλλά ήθελα κάτι άλλο

Ανδρέας Μικρούτσικος για οικονομική καταστροφή: Η ζωή χωρίς καλοριφέρ και το «καλά να πάθω» - «Ήξερα ότι θα έχανα το σπίτι μου»

27/02/26 10:30 μμ

Ανδρέας Μικρούτσικος για οικονομική καταστροφή: Η ζωή χωρίς καλοριφέρ και το «καλά να πάθω» – «Ήξερα ότι θα έχανα το σπίτι μου»