Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις χώρες της ΕΕ. Το θέμα της ... Περισσότερα

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις χώρες της ΕΕ. Το θέμα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας είχε τεθεί ήδη από το 2009, μέσω του European Accessibility Forum, από τον πρόεδρό του, Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή ομιλία του για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Συνάντησης «Η ενδοκρινολογία στη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο», που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε:

«Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας είναι η ταυτότητα αναπηρίας. Εγώ τη λέω ευρωπαϊκό διαβατήριο αναπηρίας. Θα εξασφαλίζει ότι όλα τα ΑμεΑ, πηγαίνοντας από χώρα σε χώρα της ΕΕ θα έχουν κάποια κοινά δικαιώματα. Το ποια θα είναι αυτά τα δικαιώματα εξαρτάται από τις παροχές που θα δώσει η κάθε χώρα, π.χ. παροχές όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η πρόσβαση σε πολιτιστικούς, αθλητικούς, αρχαιολογικούς, τουριστικούς χώρους και άλλες παροχές που έχουν διάφορες χώρες, γιατί δεν υπάρχουν οι ίδιες παροχές σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα -για παράδειγμα- έχουμε την Εθνική Κάρτα Αναπηρίας, που προς το παρόν είναι ψηφιακή και νομίζω ότι την έχουν πάρει γύρω στις 70.000 Έλληνες. Έχει προβλεφτεί, όταν θα πάρει έντυπη μορφή, στη μία πλευρά να τυπωθεί η Εθνική Κάρτα και στην άλλη η Ευρωπαϊκή».

Για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδακαστάνης, δεν αρκεί μόνο να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, να γίνει Οδηγία και να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αλλά θα πρέπει να ενσωματωθεί και στις εθνικές νομοθεσίες μέσα σε 42 μήνες από τη δημοσίευση. Ο ίδιος σημειώνει ότι η υπόθεση θα προχωρήσει μετά τις ευρωεκλογές και τη επανασυγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκτιμά ότι η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Σκοπός της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας είναι να υπηρετήσει την άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης, που είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ. Μαζί με αυτό θα είναι και η Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης, η οποία υπάρχει αλλά έρχεται να διορθώσει κάποια πράγματα. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας αφορά όλα τα άτομα με αναπηρία. Εμείς θέλαμε, αλλά δεν έγινε δεκτό, την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης αναπηρίας. Δηλαδή, όταν ένα άτομο με αναπηρία πηγαίνει σε μία ευρωπαϊκή χώρα να αναγνωρίζεται η πιστοποίηση αναπηρίας που έχει από τη χώρα προέλευσης και να μην χρειάζεται καινούργια πιστοποίηση. Γιατί όταν ένα άτομο με αναπηρία πηγαίνει σε μια άλλη χώρα για σπουδές, εργασία κ.λπ. μέχρι να πιστοποιηθεί στη χώρα αυτή η αναπηρία του δημιουργείται ένα κενό. Με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας θα καλυφθεί αυτό το κενό γιατί θα αναγνωρίζεται προσωρινά η πιστοποίηση αναπηρίας της χώρας προέλευσης μέχρι να πιστοποιηθεί η αναπηρία στην ξένη χώρα. Όμως με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας δεν προβλέπεται η αμοιβαία αναγνώριση της αναπηρίας. Το σημαντικό είναι ότι δημιουργούμε τη βάση για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για μια εντελώς ολοκληρωμένη προσπάθεια, η οποία θα πάρει λίγο παραπάνω χρόνο. Κάθε χώρα έχει τη δική της νομοθεσία, τα δικά της προβλήματα, τη δική της ιστορία σε αυτά τα πράγματα, θέλει χρόνο. Δεν τους δικαιολογώ, θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουν δεχτεί την αμοιβαία αναγνώριση», πρόσθεσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής