Τούμπα Σερρών: Γιορτάζει η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Τριάδος που μοσχοβολάει συνεχώς


Γιορτάζει η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Τριάδος στην Τούμπα Σερρών που μοσχοβολάει συνεχώς

 

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά των Σερρών, στο χωριό Τούμπα, δεσπόζει η ανδρώα Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος.

Η ίδρυσή της συνδέεται με την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Τριάδος, το 1884, από τον Αθανάσιο Τσαπαδά, κάτοικο του χωριού.

 Η ιστορία της

Η υπόδειξη της θέσεως, που ήταν θαμμένη η εικόνα, έγινε με θαυματουργικό τρόπο, μέσω της εμφανίσεως αγγέλου και μετέπειτα τριών ανδρών στον Αθανάσιο, οι οποίοι του υπέδειξαν το σημείο που βρισκόταν η εικόνα, το οποίο στην ουσία είναι ένα παλιό πηγάδι. Η εικόνα χρονολογείται στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα.

 

Μετά την ανεύρεση της εικόνας ο χώρος θεωρήθηκε ιερός και ο τότε Αγάς Χατζή Ισμαήλ Μπέης τον παραχώρησε στο χωριό. Με πρωτοβουλία του Αθανάσιου και των κατοίκων χτίστηκε πρόχειρα ξύλινος ναός προς τιμήν της Αγίας Τριάδος και ένα ξύλινο κουβούκλιο ως προσκυνητάρι στον τόπο του πηγαδιού. Λίγο αργότερα ιδρύθηκε ανδρώα Ιερά Μονή και η πληθώρα των θαυμάτων έκανε το μοναστήρι ιδιαιτέρως γνωστό.

Αργότερα και λόγω του κόσμου που συνέρρεε στην Ιερά Μονή, κυρίως τις ημέρες της πανηγύρεως, χτίστηκε ο νέος ναός, τη δεκαετία του 70.

 

Στη νότια πλευρά του ναού, στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Τριάδος, κτίστηκε το 1936, κυκλικό κουβούκλιο, στο οποίο σώζεται το πηγάδι που βρέθηκε η εικόνα και υπάρχει το αγίασμα.

 

Ο πατέρας Πολύκαρπος είχε την καλοσύνη να ξεναγήσει το epiloges.tv και τη δημοσιογράφο Αφροδίτη Σπυρίδων και να μας επιτρέψει να προσκυνήσουμε και να φωτογραφήσουμε το πρωτότυπο της εικόνας της Αγίας Τριάδας που φυλάσσεται στην ομώνυμη Ιερά μονή

Η εικόνα είναι μοναδική καθώς μοσχοβολάει συνεχώς, 24 ώρες το 24ωρο

 

 

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *