Τουρισμός: Το ψηφιακό πιστοποιητικό «ξεκλειδώνει» στο παρά πέντε τις κρατήσεις
Date:
Αισιοδοξία για πλήρη εφαρμογή του έως τα τέλη Ιουνίου – Αισιοδοξία για τις χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, Βρετανία: Σύντομα και η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» τουριστικών προορισμών
Η θετική πορεία του εμβολιασμού είναι αυτή που διασφαλίζει την επιστροφή στην κανονικότητα και εν προκειμένω, το χτίσιμο τείχους ανοσίας έτσι ώστε η τουριστική βιομηχανία της χώρας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ωστόσο εκτός από τα εμβόλια, αυτή την στιγμή οι χώρες, αλλά και οι πολίτες έχουν ένα ακόμα «όπλο» για τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας, που δεν είναι άλλο από το «ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19», για το οποίο υπήρξε η πρώτη πολιτική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εάν και εφόσον όλα προχωρήσουν βάσει του προγραμματισμού και δεν εμφανιστούν προσκόμματα στο αμέσως επόμενο διάστημα, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό αναμένεται να είναι έτοιμο περί τα τέλη Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται πως η προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Συμβουλίου της Ε.Ε. αποτέλεσε αχτίδα ελπίδας για τις χώρες -κυρίως της Μεσογείου- που στηρίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό. Η Ελλάδα για παράδειγμα βλέπει κάθε χρόνο το 21% του ΑΕΠ της να προέρχεται από τον τουρισμό, η Πορτογαλία το 19%, η Ισπανία το 15% και η Ιταλία το 13%.
Από πλευράς του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά θετική εξέλιξη που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης».
Τα βασικά στοιχεία του πιστοποιητικού
Όσον αφορά ειδικότερα το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο:
- θα καλύπτει τον εμβολιασμό, τις εξετάσεις και την ανάρρωση,
- θα διατίθεται σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, ανάλογα με την επιλογή των παραληπτών, και θα περιέχει ψηφιακά υπογεγραμμένο κωδικό QR,
- θα είναι δωρεάν, θα αποκτάται εύκολα και θα διατίθεται επίσης σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID,
- μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται από τα κράτη-μέλη για εθνικούς σκοπούς, αν αυτό προβλέπεται στο εθνικό δίκαιο, τα κράτη-μέλη δεν επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους κατόχους του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, εκτός αν είναι αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει επίσης 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κρατών-μελών στην παροχή οικονομικά προσιτών εξετάσεων, ένα ακόμη αίτημα της τουριστικής βιομηχανίας.
Ο κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες. Η έκδοση του πιστοποιητικού δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και δεν θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο.
Η πορεία των κρατήσεων
Οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η υιοθέτηση του πιστοποιητικού μπορεί να ξεκλειδώσει τις κρατήσεις για τη χώρα μας, οι οποίες παραμένουν υποτονικές, δεδομένου ότι η σεζόν εξελίσσεται σε κατάσταση όχι απλώς «last minute», αλλά «last second», με τους τουρίστες να κλείνουν εισιτήρια κυριολεκτικά στο παραπέντε, από Παρασκευή για Σάββατο!
Η συγκυρία για την Ελλάδα στη μάχη της Μεσογείου είναι θετική και η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο, αφού συνεχίζει να φιγουράρει στο top 3 των αναζητήσεων από τους υποψήφιους ταξιδιώτες, αξιοποιώντας κάθε δυνατή ευκαιρία και διαθέτοντας ένα από τα ισχυρότερα brands παγκοσμίως, με τελευταία της επιτυχία -και αυτή της περασμένης εβδομάδας- να έρθει δεύτερη στον κόσμο στον θεσμό «Γαλάζια Σημαία» για την ποιότητα των παραλιών της.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μεγάλες αεροπορικές ανακοινώνουν συνεχώς την προσθήκη δρομολογίων για τη χώρα μας, όπως η Lufthansa που υπερδιπλασιάζει το ελληνικό πρόγραμμα δρομολογίων της φέτος το καλοκαίρι με την προσθήκη επτά ολοκαίνουριων προορισμών, κίνηση που συμπίπτει και με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των 14 αεροδρομίων από τη Fraport Greece. «Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κως, Μύκονος και Ζάκυνθος θα υποδεχτούν για πρώτη φορά τον γερμανικό αερομεταφορέα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της Lufthansa στη μακρά ιστορία της, που μετρά 62 χρόνια παρουσίας».
Βρετανία: Σύντομα και η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» τουριστικών προορισμών
Την ίδια ώρα, με το ποσοστό εμβολιασμού να αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυξάνονται και οι πιθανότητες οι Βρετανοί να κάνουν διακοπές σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο αργότερα αυτό το καλοκαίρι, και ανάμεσα στις χώρες προορισμούς τους να είναι και η Ελλάδα.
Όπως είπε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γραντ Σαπς – χωρίς να γίνει πιο σαφής- «σύντομα» θα ενταχθούν σε αυτή την προνομιακή λίστα η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Η επόμενη αξιολόγηση των δεδομένων για την πολιτική ταξιδιών της χώρας θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου, προσφέροντας μια πρώτη ευκαιρία σε νέες χώρες να προστεθούν στην πολυπόθητη πράσινη λίστα, όπου ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Forbes: Η Ελλάδα στην κορυφή των κρατήσεων των Αμερικανών τον Μάιο
Σημειώνεται ότι οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα από τους χρήστες του αμερικανικού ιστότοπου Hopper ξεπερνούν αυτές προς οποιονδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη. Συνολικά, ο όγκος των κρατήσεων για την Αθήνα είναι «σημαντικά αυξημένος» σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, λέει ο Adit Damodaran, οικονομολόγος του ιστότοπου, σε ρεπορτάζ του Forbes.
Παρότι πολλοί Αμερικανοί κάνουν ήδη κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς τους συνήθεις δημοφιλείς προορισμούς -όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Ρώμη- εν αναμονή του ανοίγματος των χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ, είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της Ελλάδας να πρωτοστατήσει στην υποδοχή των τουριστών έχει αποδώσει.
Συνολικά οι κρατήσεις στο Hopper προς την Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 38% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με τους τουρίστες να αναζητούν μέρη που μπορούν να τα επισκεφθούν με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία. Όπως αναφέρεται, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα κοστίζουν 18% λιγότερο το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2019.
Τι έπεται
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, η πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, με περίοδο σταδιακής εφαρμογής έξι εβδομάδων για την έκδοση πιστοποιητικών για τα κράτη-μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο.
Παράλληλα με τη νομοθετική διαδικασία, είχε ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τεχνική άποψη: η πύλη της Ε.Ε., η οποία επιτρέπει την επαλήθευση των πιστοποιητικών σε διασυνοριακό επίπεδο, είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούνιο.