Τουρκία: Χειροπέδες σε πυροτεχνουργό του Ισλαμικού Κράτους που καταζητούνταν από τις ΗΠΑ
Date:
Συνελήφθη μαζί με άλλους τρεις στην Κωνσταντινούπολη
Στα χέρια των τουρκικών Αρχών βρίσκεται ένας άνδρας ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν πυροτεχνουργός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και καταζητούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μουστάφα Αμπντουλουαχάμπ Μαχμούντ, που γεννήθηκε το 1999 στην Αίγυπτο, συνελήφθη μαζί με άλλους τρεις φερόμενους ως συνεργούς στην Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν μετά τη διαφυγή του από τη Συρία και τη διέλευσή του από την Αίγυπτο, ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Εισαγγελέας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τουρκικά ΜΜΕ συνέταξε το κατηγορητήριο στο οποίο ζητεί ποινή κάθειρξης έως 22,5 χρόνων στον ύποπτο για «συμμετοχή και διοίκηση τρομοκρατικής οργάνωσης».
Σύμφωνα με το TRT, ο άνδρας είναι ειδικός στην κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών και ζωνών με εκρηκτικά και σχεδίαζε επιθέσεις στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που παρακολουθούσαν τα ίχνη του πυροτεχνουργού, μοιράστηκαν πληροφορίες με τις τουρκικές αρχές που επέτρεψαν να προχωρήσουν στη σύλληψή του, σύμφωνα με το τουρκικό μέσο ενημέρωσης.
Η Τουρκία, που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι αφήνει τους τζιχαντιστές να διέρχονται ελεύθερα από το έδαφός της, ενέτεινε τη μάχη κατά του Ισλαμικό Κράτος, το οποίο οργάνωσε φονικές επιθέσεις στη χώρα, κυρίως ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς σε ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης που είχε προκαλέσει τον θάνατο 39 ανθρώπων το 2017.
Οι τουρκικές αρχές προβαίνουν συχνά σε συλλήψεις φερόμενων ως μελών του Ισλαμικού Κράτους, ορισμένοι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση του αυτόκλητου «χαλιφάτου» το 2019.
Έτσι, στις αρχές Μαΐου, η Άγκυρα ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΙΚ που παρουσιάστηκε ως το δεξί χέρι του πρώην αρχηγού του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.
Επίσης μοιραζόταν την τεχνογνωσία που είχε αποκτήσει μέσω του διαδικτύου με άλλους επίδοξους τζιχαντιστές σε άλλες χώρες.
Πηγή newsbeast.gr