Date:
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε σήμερα έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως την χαρακτήρισε, κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο ο στρατός να ζητεί την παραίτηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη.
“Τασσόμαστε κατά οποιουδήποτε πραξικοπήματος ή απόπειρας πραξικοπήματος, οπουδήποτε κι αν γίνονται στον κόσμο. Καταδικάζουμε έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Βουδαπέστη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
“Οι απόπειρες πραξικοπήματος μπορούν μόνο να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και γι’αυτό εναντιωνόμαστε σε αυτές”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου έγιναν αφότου ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν προειδοποίησε για απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στην πρωτεύουσα μετά την αξίωση του στρατού να παραιτηθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του.
Αφού έπαυσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ο Πασινιάν μετείχε στην διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών του στο Γερεβάν.
Η Τουρκία και η Αρμενία έχουν τεταμένες σχέσεις, κυρίως λόγω της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Τουρκία αναγνωρίζει σφαγές, αλλά απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, επικαλούμενη εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία που επιδεινώθηκε από λιμό, στον οποίο 300.000 ως 500.000 Αρμένιοι και ο ίδιος αριθμός Τούρκων πέθαναν.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εντάθηκαν περαιτέρω τους τελευταίους μήνες λόγω της στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε αρμενικές δυνάμεις και τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την οποία η Άγκυρα υποστήριξε το Μπακού.
Νωρίτερα το Κρεμλίνο εξέφρασε “ανησυχία” για την κατάσταση στην Αρμενία, απηύθυνε έκκληση για “ηρεμία” και επεσήμανε ότι η κρίση αποτελεί “εσωτερική υπόθεση” της χώρας.
Πηγή ΑΠΕ