Η πόλη της Κωνσταντινούπολης συγκλονίστηκε σήμερα από μια θανατηφόρα έκρηξη στον πλέον πολυσύχναστο δρόμο της την λεωφόρο Ιστικλάρ, σε μια «αποτρόπαιη επίθεση» όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ... Περισσότερα

«Ένιωσε τα πόδια και τα παπούτσια της μούσκεμα στο αίμα» – Σοκάρει η μάνα της Ελληνίδας που τραυματίστηκε στην Κωνσταντινούπολη

Epiloges Press

Epiloges Press

Η πόλη της Κωνσταντινούπολης συγκλονίστηκε σήμερα από μια θανατηφόρα έκρηξη στον πλέον πολυσύχναστο δρόμο της την λεωφόρο Ιστικλάρ, σε μια «αποτρόπαιη επίθεση» όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις τουρκικές αρχές να μιλούν για μια γυναίκα βομβιστή καμικάζι ως δράστης της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσαν οι αρχές περίπου στις 20:00 ώρα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν.

Η τουρκική μητρόπολη έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων το 2016 και το 2017.

Πυροβολισμοί σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης

Την 1η Ιανουαρίου 2017, 39 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 27 αλλοδαποί, χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 79 τραυματίζονται σε πυροβολισμούς στο Ρέινα, ένα πολυτελές νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης.

Ένας δράστης οπλισμένος με ένα τουφέκι επίθεσης πυροβολεί το πλήθος που γιόρταζε την Πρωτοχρονιά. Ο δράστης τράπηκε έπειτε σε φυγή.

Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. Μετά από ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό, ένας Ουζμπέκος, ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, συλλαμβάνεται. Παραδέχεται ότι είναι ο δράστης της σφαγής, αλλά αλλάζει την ομολογία του κατά τη διάρκεια της δίκης του τον Φεβρουάριο του 2019.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, καταδικάζεται σε ποινή 40 ισόβια κάθειρξη, μία φορά ισόβια για καθέναν από τους 39 νεκρούς και μία ακόμη για το μακελειό.

Διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της Μπεσίκτας

Στις 10 Δεκεμβρίου 2016, μια διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας αφήνει πίσω της 47 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 39 αστυνομικούς και 160 τραυματίες.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώνονται από την έκρηξη εκρηκτικών υλών που ήταν παγιδευμένα σε ένα όχημα που ήταν σταθευμένο κοντά σε μια ομάδα αστυνομικών οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί για ένα ποδοσφαιρκό αγώνα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ένας βομβιστής καμικάζι ενεργοποιεί τις εκρηκτικές ύλες που έφερε στη μέση μιας άλλης ομάδας αστυνομικών.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν (TAK), μια ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Τον Μάιο του 2019, 14 ύποπτοι καταδικάστηκαν σε ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Στις 28 Ιουνίου 2016, μια τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης σκοτώνει 45 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 19 αλλοδαπούς, και τραυμάτισε 163. Τρεις βομβιστές καμικάζι άνοιξαν πυρ στον τερματικό σταθμό πριν πυροδοτήσουν τις εκρηκτικές ύλες.

Καμία οργάνωση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά αυτή αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος

Ο Τσετσένος Αχμέντ Τσατάγιεφ, που θεωρείται ύποπτος ως ο οργανωτής της επίθεσης, θα σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης τον Νοέμβριο του 2017 στην Τιφλίδα (Γεωργία), σύμφωνα με τις γεωργιανές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο του 2018, έξι φερόμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στην επίθεση.

Advertisement
MEGA

Βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον λεωφορείου της αστυνομίας

Στις 7 Ιουνίου 2016, 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι αστυνομικοί, σκοτώνονται και 36 τραυματίζονται σε μια επίθεση με αυτοκίνητο με παγιδευμένα εκρηκτικά. Στόχος της επίθεσης είναι ένα λεωφορείο της αστυνομίας στο Μπεγιαζίτ, μια ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης.

Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνουν τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν.

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιστικλάλ

Στις 19 Μαρτίου 2016, μια επίθεση βομβιστική καμικάζι στη διάσημη πεζοδρομημένη και εμπορική λεωφόρο Ιστικλάλ προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ξένων τουριστών, τριών Ισραηλινών και ενός Ιρανού. Άλλα 39 άτομα, μεταξύ των οποίων 24 τουρίστες, τραυματίζονται.

Οι αρχές αποδίδουν την επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος.

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Σουλταναχμέτ

Στις 12 Ιανουαρίου 2016, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά που έφερε, στη μέση μιας ομάδας Γερμανών τουριστών, σκοτώνοντας 12 από αυτούς και τραυματίζοντας 15.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Σουλταναχμέτ, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, δύο από τα πιο δημοφιλή μνημεία της πόλης.

Οι τουρκικές αρχές λένε ότι ο βομβιστής είναι ένας 28χρονος Σύρος, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση δεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση. Τον Ιανουάριο του 2018, τρεις φερόμενοι συνεργοί του δράστη της επίθεσης καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας