Τους 50 έφθασαν οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί από το Σουδάν
Date:
Συνεχίζονται εντατικά οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, με τον αριθμό αυτών που έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν από την περιοχή να έχει φτάσει τους 43, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές.
Από σήμερα ισχύει κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών, με τις ίδιες πηγές να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, 43 πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν απεγκλωβιστεί από το Χαρτούμ. Από αυτούς, 17 πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα σήμερα στο πρωί, ενώ ακόμη επτά Έλληνες φτάνουν οδικώς στην Αίγυπτο σήμερα.
Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση στο 401, ενώ ο δεύτερος είναι εκτός κινδύνου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε, χωρίς την παρουσία φωτογραφικού φακού, τους Έλληνες που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους. Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Παραμένουν ακόμη 17 Κύπριοι πολίτες που στόχος είναι να απεγκλωβιστούν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μεγάλη Βρετανία.
Έλληνες διπλωμάτες βρίσκονται στην ‘Ακαμπα, στο Τζιμπουτί, στο Ασουάν και στο Κάιρο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πολίτες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν και να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. Εξετάζεται αν χρειαστεί και είναι εφικτό να μεταβεί διπλωμάτης και στο Χαρτούμ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έκαναν συνεννοήσεις με τους δύο αντιμαχόμενους στρατιωτικούς, προκειμένου να μη χτυπηθούν τα τρία σημεία που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συντεταγμένες, όπου βρίσκονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών και η Μητρόπολη.
Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, από το Σουδάν
Ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας Καΐρου, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ενημέρωσε ο Ν. Δένδιας τους εκπροσώπους των κομμάτων
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κατάσταση στο Σουδάν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Γιάννης Μπουρνούς, από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος και από το ΜέΡΑ25 ο Δημήτρης Λιάπης.
Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν
Κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που ισχύει από σήμερα, συνήφθη στο Σουδάν μεταξύ των εμπολέμων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και έκαναν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Στο Χαρτούμ, οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί ήταν πράγματι σπάνιοι σήμερα ενώ, όπως συμβαίνει με κάθε ανακοίνωση εκεχειρίας, οι παραστρατιωτικοί του στρατηγου Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις του αντίπαλου στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ότι συνεχίζουν τις πτήσεις πάνω από το Χαρτούμ.
Η ένταση των μαχών σε συνοικίες είχε πράγματι μειωθεί μετά την έναρξη το Σάββατο των απομακρύνσεων ξένων πολιτών.
Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως αρχίζει την απομάκρυνση των υπηκόων του -τρεις ημέρες μετά την απομάκρυνση των διπλωματών του-, «κατά προτεραιότητα των οικογενειών με παιδιά και των πιο ηλικιωμένων ή αυτών που έχουν πρόβλημα υγείας».
Πάντως σε άλλες συνοικίες, οι συγκρούσεις έχουν γίνει ακόμη πιο καταστροφικές. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ και των οποίων η αυθεντικότητα δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, καταστήματα φαίνονται να έχουν πυρποληθεί, πολυκατοικίες να έχουν καταρρεύσει και άμαχοι να περιφέρονται μέσα σε συντρίμμια που ακόμη καπνίζουν και μαρτυρούν τη σφοδρότητα των αεροπορικών επιδρομών και των πυρών πυροβολικού.
«Εντατικές διαπραγματεύσεις» –
Από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 15 Απριλίου, περισσότεροι από 420 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με το ΟΗΕ, όμως «έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις», οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF) «αποδέχθηκαν μια κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μπλίνκεν λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία χθες, Δευτέρα, τα μεσάνυχα (σήμερα στη 01:00 ώρα Ελλάδας).
Οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, του ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και οι παραστρατιωτικοί του υπαρχηγού του που έγινε αντίπαλός του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, επιβεβαίωσαν μια «εκεχειρία αφιερωμένη στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων».
Ο Χάλεντ Όμαρ Γιούσεφ, ο εκπρόσωπος των Δυνάμεων της Ελευθερίας και της Αλλαγής (LCF), του ιστορικού συνασπισμού πολιτών που εκδιώχθηκε από την εξουσία με το πραξικόπημα, εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο την ικανοποίησή του «για την αμερικανική μεσολάβηση» με την οποία αποκαταστάθηκαν «επαφές με τις ένοπλες δυνάμεις και τις ΔΤΥ» για την επίτευξη «αυτής της ανθρωπιστικής εκεχειρίας».
«Θα προσφέρει το χώρο για ένα διάλογο για το πώς να επιτευχθεί μια οριστική κατάπαυση του πυρός», διευκρίνισε, ενώ ο Μπλίνκεν δήλωσε πως εργάζεται μαζί με συμμάχους για μια «επιτροπή» η οποία θα αναλάβει να διαπραγματευθεί μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών στο Σουδάν. Οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για μια «σαουδοαμερικανική» μεσολάβηση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει απόψε με θέμα τη σύγκρουση στο Σουδάν.
Παρά την αναχώρηση πολυάριθμων διπλωματών και ξένων πολιτών, ο Φόλκερ Πέρτες, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθεί να πετύχει από τους στρατιωτικούς μια μετάβαση προς τη δημοκρατία, έχει παραμείνει στη χώρα.
Περισσότεροι από 1.000 υπήκοοι της ΕΕ έχουν απομακρυνθεί. Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα πως απομάκρυνε «όλους τους Ιάπωνες που βρίσκονταν στο Χαρτούμ» και επιθυμούσαν να φύγουν.
Περίπου 700 διεθνείς εργαζόμενοι του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων και πρεσβειών «απομακρύνθηκαν προς το Πορτ-Σουδάν», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και, σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών, σχεδόν τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων έχουν πάψει να λειτουργούν.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ