Ασύλληπτη τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (11/02/2016) στο Αιγαίο, όταν ελικόπτερο Agusta Bell του

Epiloges Press

Epiloges Press

Ασύλληπτη τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (11/02/2016) στο Αιγαίο, όταν ελικόπτερο Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού κατέπεσε στη νησίδα Κίναρο. Οι σοροί δύο εκ των τριών αξιωματικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο εντοπίστηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια. 

 

Μέχρι αυτήν την ώρα, πάντως, αν και υπάρχει επιβεβαίωση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για τον εντοπισμό των σορών των δύο εκ των τριών αξιωματικών, δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ούτε έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία τους. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες για τον τρίτο αξιωματικό.

AdTech Ad

Αυτό είναι το πλήρωμα του ελικοπτέρου:

Υποπλοίαρχος, Αναστάσιος Τουλίτσης
Υποπλοίαρχος, Κωνσταντίνος Πανανάς
Ανθυπασπιστής, Ελευθέριος Ευαγγέλου

Συνεχίζονται οι έρευνες…

Σε βάθος 50 έως 100 μέτρων στη θάλασσα και την ξηρά, βορειοδυτικά της Κινάρου, συνεχίζονται οι έρευνες των ειδικών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων για τον εντοπισμό του τρίτου αξιωματικού καθώς και των συντριμμιών του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού.

Στις έρευνες συμμετέχουν οι φρεγάτες ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΕΛΛΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΑΔΡΙΑΣ, τα οργανικά ελικόπτερα ΣΙΚΟΡΣΚΙ της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και ΑΒ-212 της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Εν τω μεταξύ, μετά την τουρκική ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και παραπομπή των συμμετεχόντων πλοίων στις ελληνικές Αρχές, που εκδόθηκε μετά την πρώτη ελληνική ΝΟΤΑΜ του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (στις 4:05), εξεδόθη νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ, με την οποία ακυρωνόταν η τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Νωρίτερα από την επίσημη ενημέρωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε ότι ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νεκρούς.

«Όταν θα τους βρούμε θα μπορούμε να μιλήσουμε» είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σε ερώτηση για το αν είναι νεκροί οι τρεις χειριστές.

Το χρονικό της πτώσης του ελικοπτέρου

Τις πρώτες λεπτομέρειες αναφορικά με τις συνθήκες, υπό τις οποίες κατέπεσε το ελικόπτερο Agusta Bell στη νησίδα Κίναρο έδωσε λίγο μετά τις 09:40 το πρωί της Πέμπτης το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το ελικόπτερο Agusta Bell 212 με τον αριθμό 28 απονηώθηκε από τη φρεγάτα «Νικηφόρος» στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης. Στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης χάθηκε το ίχνος του από το ραντάρ. Στις 04:40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου βορείως της νήσου Κινάρου σε απόκρημνη περιοχή. 

ELIKOPTERO copy

Στις 07:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου στο απόκρημνο αυτό σημείο του νησιού. Νωρίτερα άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, είχε εντοπίσει από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου Agusta Bell επάνω στη νησίδα Κίναρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου, το οποίο έπεσε σε απόκρυμνη περιοχή, ούτε μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη κάποιο στοιχείο για τα αίτια της πτώσης.

Πάντως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χάθηκε συγχρόνως η επαφή από το ραντάρ και η επαφή επικοινωνιών. Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενήμερωση, από το πλήρωμα του ελικοπτέρου, δεν αναφέρθηκε κάποια βλάβη.

Από την πρώτη στιγμή των δραματικών εξελίξεων με την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τις έρευνες παρακολουθεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα λόγω των δραματικών εξελίξεων με την πτώση του ελικοπτέρου στην Κίναρο.

Advertisement
Family Kitchen

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε σήμερα, Πέμπτη (11/02/2016) από τις Βρυξέλλες ο Π. Καμμένος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

«Δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «σε αυτούς τους ήρωες αφιερώνει τη σημερινή συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα λύσει το θέμα της μετανάστευσης».

Σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΕΘΑ ο Αλ. Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Συγκλονίζει η κάτοικος στην Κίναρο – Είδα έναν απανθρακωμένο στα συντρίμμια

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη είναι σοκαρισμένη. Μιλά για όσα είδε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου στη χαράδρα του νησιού και κλαίει με αναφιλητά.

Η μοναδική κάτοικος του μικρού αυτού νησιού που βρίσκεται μεταξύ των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μίλησε στον Real FM. Μάλιστα, η γυναίκα αυτή ήταν παρούσα στις έρευνες για την ανεύρεση των πιλότων.

«Χαμός γίνεται εδώ. Είδα τα συντρίμμια, υπάρχει άνθρωπος απανθρακωμένος μέσα. Νοτιοδυτικά είναι τα συντρίμμια,. βλέπω και ένα παιδί… έναν άνθρωπο. Δεν μπορώ να μιλήσω. Σε χαράδρα είναι. Έχουν πάει άνθρωποι κάτω. Έχει ένα δρομάκι. Εγώ τα βρήκα, που να μην τα έβρισκα» είπε συγκλονισμένη.

Συντετριμένος ο πατέρας του υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά μιλά στο CNN Greece. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

06:28: Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού 

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

14/03/26 9:01 μμ

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

14/03/26 8:56 μμ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

14/03/26 8:54 μμ

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

14/03/26 8:48 μμ

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

14/03/26 8:41 μμ

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

14/03/26 8:35 μμ

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

14/03/26 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

14/03/26 8:21 μμ

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου - Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

14/03/26 8:16 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου – Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

14/03/26 8:12 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

14/03/26 8:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και χασίς μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις

14/03/26 8:01 μμ

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και κάνναβη μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις