Τετράγωνη, μακρόστενη ή στρογγυλή; Επειδή εκτός από το σχήμα μετράει και το μέγεθος της τραπεζαρίας σας, βρείτε ποια είναι η καταλληλότερη για τον δικό σας χώρο και θα μπουν όλα και όλοι στη θέση τους.
Όσο κι αν έχουν αλλάξει τα στυλ διακόσμησης, όσο και αν εμπλουτίστηκε η χρήση της (π.χ. ως γραφείο), η τραπεζαρία κρατάει ακόμη τον βασικό ρόλο της ως χώρος φαγητού. Εκφράζει όμως πολύ περισσότερα, καθώς γύρω της μαζεύονται οικογένεια και φίλοι για να απολαύσουν τη φιλοξενία του οικοδεσπότη – με παραδοσιακό ή μοντέρνο τρόπο.
Η τετράγωνη και η μακρόστενη τραπεζαρία αντιπροσωπεύουν τη Δύση, ενώ η στρογγυλή την Ανατολή. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που σερβίρεται το φαγητό σε κάθε περιοχή. Στον δυτικό κόσμο οι μερίδες σερβίρονται από ένα κεντρικό σκεύος ή φτάνουν στο τραπέζι σερβιρισμένες. Αντίθετα στο κινέζικο μενού, για παράδειγμα, έχουμε πολλά πιάτα που σερβίρονται ταυτόχρονα και οι συνδαιτημόνες πρέπει να φτάνουν σε όλα.
Τip: Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής στο σερβίρισμα των ασιατικών μενού, οι στρογγυλές επιφάνειες των τραπεζιών περιστρέφονται (ολόκληρη ή μόνο ένα υπερυψωμένο κομμάτι στο κέντρο τους), δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους όσοι κάθονται στο τραπέζι να δοκιμάζουν από όλα τα πιάτα.
Οι διάφορες φόρμες τραπεζιών δεν εξυπηρετούν μόνο αισθητικούς σκοπούς. Έτσι, τα τετράγωνα είναι καλύτερα για μικρούς χώρους, ενώ τα μακρόστενα προτιμώνται σε περιπτώσεις που το δωμάτιο είναι μεγάλο.
Tip: Διαλέξτε ένα οβάλ τραπέζι για να βάλετε καμπύλες σε ένα κατ’ άλλα απλό, ανιαρό τετράγωνο δωμάτιο και θα δείτε πόσο γρήγορα οι φόρμες θα μεταμορφώσουν όλο τον χώρο.
Επειδή οι λανθασμένες εκτιμήσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα είτε να βρεθείτε με ένα μεγάλο αλλά στριμωγμένο τραπέζι είτε με ένα μικρό που δεν σας φτάνει, προτού καταλήξετε σε εκείνο που ταιριάζει στον χώρο σας, πρέπει να υπολογίσετε μια απόσταση περίπου 70-80 εκ. περιθώριο από το τραπέζι έως τον τοίχο για να μπορεί κάποιος να σηκωθεί εύκολα αλλά να περνάτε και εσείς πίσω από κάθε καρέκλα για να σερβίρετε τους καλεσμένους σας.
Για ένα μακρόστενο τραπέζι με διαστάσεις 80×160 εκ. (4-6 άτομα) χρειάζεστε ένα δωμάτιο περίπου 2,5×3,5 μ., ενώ για ένα τραπέζι 90×200 εκ. (6-8 άτομα) χρειάζεστε έναν χώρο τουλάχιστον 3×4 μ. Μια ροτόντα με διάμετρο 1 μέτρο (4-5 άτομα) απαιτεί ένα δωμάτιο περίπου 3×3 μ., ενώ αν έχει διάμετρο 1,20 μ. (5-6 άτομα) το δωμάτιο πρέπει να είναι 3,5×3,5 μ.
Τα υλικά παίζουν κυρίως αισθητικό ρόλο, αλλά καθένα έχει τις δικές του απαιτήσεις. Αν σας ενοχλούν οι δαχτυλιές, μη διαλέξετε γυαλί και, αν δεν έχετε διαθέσιμο χρόνο, ξανασκεφτείτε την επιλογή του ξύλου, καθώς κάθε τόσο χρειάζεται πέρασμα με λάδι (εκτός αν είναι από εμποτισμένη ξυλεία).
Όπως και για το τραπέζι, το ξύλο είναι το πιο συνηθισμένο υλικό για μια καρέκλα τραπεζαρίας, κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας του. Παρ’ όλα αυτά, τα πιο μαλακά ξύλα χρειάζονται προσοχή. Το δέρμα και το microfibre (ως επένδυση) καθαρίζονται εύκολα, αλλά αν θέλετε ιδιαίτερο ύφος προτιμήστε βελούδο ή γενικώς βαριά υφάσματα (τσόχα, σαντούκ κ.λπ.) με μοτίβα της επιλογής σας. Το plexiglass δεν κλείνει τον χώρο και, παρά την εύθραστη εικόνα του, αντέχει αρκετό βάρος – απαιτεί όμως προσεκτικό καθαρισμό.
Για άνεση, το κάθισμα πρέπει να έχει πλάτος 40-50 εκ. – ανάλογα με το σχήμα κάποιων μοντέλων, αυτό το μέγεθος μπορεί να διαφοροποιείται. Δεδομένου ότι τα περισσότερα τραπέζια έχουν ύψος περίπου 76 εκ., το κάθισμα της καρέκλας πρέπει να απέχει από την επιφάνεια του τραπεζιού περίπου 30 εκ.
Αν και η συνηθισμένη τακτική είναι η αγορά ενός σετ, δηλαδή τραπέζι-καρέκλες, μπορείτε να απέχετε από αυτή τη λογική συνδυάζοντας φόρμες και υλικά που σας αρέσουν.
Τα υλικά καθορίζουν την ανθεκτικότητα της τραπεζαρίας σας αλλά και την αισθητική της. Έτσι επιλέγοντας έναν σκελετό από ατσάλι σε φινίρισμα χρωμίου και επιφάνεια από γυαλί θα έχετε πολύ μοντέρνο ύφος, ενώ ένας μεταλλικός σκελετός με περίτεχνα σκαλίσματα δημιουργεί αυτό που λέμε εξοχικό στυλ.
Τα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια συνδυάζονται ιδανικά με μεγάλους ξύλινους πάγκους, εκατέρωθεν του τραπεζιού. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε από τη μια πλευρά έναν πάγκο και από την άλλη καρέκλες.
Το φινίρισμα με κερί δίνει πλούσια εμφάνιση στην επιφάνεια του τραπεζιού σας και σε πρώτη φάση την προστατεύει και από τη σκόνη. Δεν προσφέρει όμως κανενός είδους προστασία από γδαρσίματα και άλλου είδους ατυχήματα. Οπότε αν έχετε μικρά παιδιά που κάθονται καθημερινά σε αυτό τον χώρο, επιλέξτε κάποιο άλλο υλικό.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι με απλά αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά, π.χ. κηροπήγια, βάζα με λουλούδια, μπολ με φρούτα, μεγάλα πλατό με γλυκά, μπορείτε να αναδείξετε την τραπεζαρία σας αλλά και να ισορροπήσετε διαφορετικής αισθητικής αντικείμενα μεταξύ τους. Καλή σας όρεξη!
Στα παρακάτω σχέδια μπορείτε να δείτε τη διαρρύθμιση και τον χώρο που καταλαμβάνουν: μία μακρόστενη τραπεζαρία για 6 άτομα, μία μακρόστενη για 8 άτομα, μία ροτόντα για 4 άτομα και μία ροτόντα για 6 άτομα, ώστε να υπολογίσετε τις διαστάσεις του δικού σας χώρου.
πηγή spirossoulis.com