Ο Robert Gniadecki, δερματολόγος του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, μεγάλωσε στη Δανία και θυμάται ότι το ηλιακό έγκαυμα ήταν κάποτε αναπόσπαστο μέρος των οικογενειακών διακοπών.   O ειδικός λέει πως σήμερα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Robert Gniadecki, δερματολόγος του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, μεγάλωσε στη Δανία και θυμάται ότι το ηλιακό έγκαυμα ήταν κάποτε αναπόσπαστο μέρος των οικογενειακών διακοπών.

 

O ειδικός λέει πως σήμερα οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το μαύρισμα είναι σημάδι της βλάβης των κυττάρων του δέρματος, αλλά τα ηλιακά εγκαύματα εξακολουθούν να συμβαίνουν.

 

Ο ίδιος ανέφερε τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκαύματος.

Τρόφιμα που αυξάνουν την υπεριώδη ευαισθησία σας

Υπάρχει μια φυσική ουσία που ονομάζεται φουροκουμαρίνη και βρίσκεται σε μοσχολέμονα, ορισμένα είδη καρότων, σέλινο, άνηθο κι άλλα φυτά. Η ουσία αυτή, όταν την καταναλώνουμε, κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.

Απροσδόκητες καιρικές αλλαγές

Οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε πότε οι ακτίνες του ηλίου είναι ισχυρότερες, κάτι που εξαρτάται από τη γωνία τους. Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι το υπεριώδες φως που δεχόμαστε είναι περισσότερο όταν βρισκόμαστε επάνω στο νερό, στην άμμο ή ακόμα και στο χιόνι.

 

 

Advertisement
Babis

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι τον χειμώνα, επειδή κάνει κρύο και δεν αισθάνονται τη ζεστασιά του ήλιου, δεν μπορούν να πάθουν ηλιακό έγκαυμα. Αλλά στην περίπτωση που υπάρχει χιόνι, λόγω αντανάκλασης, η έκθεση στον ήλιο σχεδόν διπλασιάζεται σε σύγκριση με το να βρίσκεται κάποιος στο γρασίδι. Η άμμος αντανακλά 15-20% περισσότερο UV από το χόρτο και το θαλασσινό νερό 25%.

Η αντηλιακή επιφάνεια διασκορπίστηκε

Ο Gniadecki είπε ότι πρέπει να εφαρμόζετε αρκετό αντηλιακό για να δημιουργήσετε μια λάμψη σε όλο το δέρμα σας. Αν χρησιμοποιείτε αντηλιακό που περιέχει τιτάνιο ή οξείδιο ψευδαργύρου, πρέπει να είναι ορατή μια λευκή απόχρωση.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε προϊόν με παράγοντα ηλιοπροστασίας (SPF) τουλάχιστον 20, το οποίο επιτρέπει μόνο το 1/20 των βλαβερών ακτίνων του ηλίου. Αυτό σημαίνει ότι αν κανονικά αρχίσετε να καίγεστε σε 10 λεπτά, μπορείτε να μείνετε στον ήλιο για 200 λεπτά. Αλλά να είστε ρεαλιστές σχετικά με το πόσο χρόνο θα είναι η έκθεσή σας και να εφαρμόσετε ξανά το αντηλιακό σας εάν κάνετε μπάνιο. «Αν ιδρώνετε πολύ, το αντηλιακό φεύγει και μπορεί να καείτε» ανέφερε ο Gniadecki.

Ο ειδικός προτείνει την αποφυγή αντηλιακών που περιέχουν οξυβενζόνη, ένα κοινό συστατικό που πρόσφατα αποδείχθηκε ότι απορροφάται από το δέρμα στην κυκλοφορία του αίματος.

 

zougla.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video