6.3 C
Serres

Τριάντα χρόνια MEGA – H Λιάνα Κανέλλη και οι εκπομπές που άνοιξαν την αυλαία (video)

Date:

Ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός στη χώρα μας ξεκίνησε με ειδήσεις και μόλις μία δική του τηλεοπτική εκπομπή την πρώτη ημέρα

 

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική τηλεόραση. Το MEGA Channel ήταν ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, βάσει του νομικού πλαισίου που επέτρεψε την ίδρυση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών «Ν.1866/1989». Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 3 το μεσημέρι της 20ης Νοεμβρίου 1989, ημέρα Δευτέρα, με τους πολίτες να συγκεντρώνονται μπροστά από τις τηλεοπτικές οθόνες για να δουν την «ελεύθερη τηλεόραση», όπως αρκετοί την αποκαλούσαν τότε.

Όλα ξεκίνησαν στο Χαλάνδρι σε ένα κτίριο ιδιοκτησίας Γιώργου Μπόμπολα, όπου στήθηκε το πρώτο στρατηγείο. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ένα κτίριο στην οδό Νίκης ιδιοκτησίας Αλαφούζου για να καταλήξουν όλα στα στούντιο της Παιανίας. Ένα ετερόκλητο πλήθος σχεδίαζε το νέο κανάλι. Άνθρωποι που είχαν περάσει από την κρατική τηλεόραση, άνθρωποι που είχαν αρχίσει να κάνουν καριέρα στο ραδιόφωνο, άνθρωποι των εφημερίδων που φιλοδοξούσαν να μάθουν τηλεόραση. Το σύνθημα έναρξης το έδωσε ο πρώτος γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού ο Νίκος Σκουλάς, ο οποίος υποσχέθηκε στους τηλεθεατές ότι το Mega Channel «θα προσέφερε ποιότητα στην ψυχαγωγία και αντικειμενικότητα στην ενημέρωση».

Το πρώτο δελτίο το εκφώνησε η δημοσιογράφος Εύα Μαυρογένη καθισμένη σ’ ένα μικρό τραπέζι, νομίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα δοκιμαστικό. Αμέσως μετά το τέλος του ρώτησε τον σκηνοθέτη αν είναι έτοιμη να βγει στον αέρα ή χρειάζεται κι άλλη προετοιμασία. Η Λιάνα Κανέλλη αποτέλεσε την πρώτη επίσημη παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, για να δώσει τη σκυτάλη, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών σε σημαντικές προσωπικότητες της ενημέρωσης. Φορώντας ένα μοβ σακάκι και εντυπωσιακά σκουλαρίκια κοίταξε για πρώτη φορά την κάμερα και με ένα ελαφρύ χαμόγελο αναφώνησε: «Αρχίζουμε τον εσπερινό, το μεγάλο δελτίο ειδήσεων του σταθμού μας με τους τίτλους των κυριοτέρων ειδήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό». Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, η Μαρία Σαράφογλου μετέδωσε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Τότε έπεφτε η αυλαία στα δελτία ειδήσεων του καναλιού που για πολλά χρόνια έκοβε πρώτο το νήμα της ενημέρωσης.

Μετά την Λιάνα Κανέλλη, τη σκυτάλη στην παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων πήρε για αρκετά χρόνια ο Νίκος Χατζηνικολάου, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Ποιος θα ξεχάσει τον αργό ρυθμό ομιλίας του, αλλά και τα εντυπωσιακά μεγάλα γυαλιά μυωπίας που λάνσαρε στα πρώτα τηλεοπτικά χρόνια του; Παράλληλα, εγκαινίασε τα πολιτικά talk shows στην ιδιωτική τηλεόραση. Η εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» διήρκεσε έως το 2002 και φιλοξένησε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1993, με καλεσμένη την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η εκπομπή σημείωσε 78,1%, αριθμό ρεκόρ.

Επίσης, αναπόσπαστο κομμάτι αποτέλεσε και η Μαλβίνα Κάραλη με το «Μalvina Hostess», όπου έβαζε καθημερινά κάτω την επικαιρότητα και με το αποδομητικά καυστικό της χιούμορ… «της άλλαζε τα φώτα». Το πιο εναλλακτικό δελτίο ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης, πέρα από τα λατρεμένα «τσιτάτα» που παρήγαγε, αποτελούσε πεδίο ουσιώδους κοινωνικού προβληματισμού και βήμα έκφρασης πολιτικού λόγου που πολλές φορές προκαλούσε.

Το Mega στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του επένδυσε στα αθλητικά. Έχοντας μία αρκετά δυνατή ομάδα από την ΕΡΤ, «έστησε» το αντίπαλο δέος της «Αθλητικής Κυριακής», τη «Μεγάλη Κερκίδα». Και μεγαλύτερη καινοτομία του ήταν η μετάδοση «λεπτό προς λεπτό» των αγώνων, κάθε Κυριακή μεσημέρι, όταν δεν υπήρχε ακόμα συνδρομητική τηλεόραση.

H ψυχαγωγία υπήρξε σημαντικό μέρος του προγράμματος του Mega. Δημιούργησε τη δική του σχολή στις ψυχαγωγικές εκπομπές, στα τηλεπαιχνίδια και στα βραδινά shows. Το «Μπράβο» με τη Ρούλα Κορομηλά αποτελεί μια εκπομπή σημείο αναφοράς στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ για πολλούς θεωρείται ακόμα και σήμερα ταυτόσημο της έννοιας show στην Ελλάδα. Για έξι συνεχόμενα χρόνια η Ρούλα Κορομηλά, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Στέφανο Σαρτίνι, παρουσίασε μια εκπομπή που πρόσφερε θέαμα διεθνών προδιαγραφών και συζητήθηκε όσο λίγες. Από το εν λόγω κανάλι, βγήκε στον αέρα και το «Α.Μ.Α.Ν» με τους Αντώνη Κανάκη και Σωτήρη Καλυβάτση, κάνοντας τις σατιρικές εκπομπές τάση.

Επίσης, το κανάλι παρήγαγε δεκάδες κωμικές και δραματικές σειρές, ορισμένες από τις οποίες έκαναν και διεθνή «καριέρα». Μέχρι και σήμερα κανείς δε μπορεί να ξεχάσει τη Ντένη Μαρκορά, την ομάδα του «Παρά Πάντα», τις «3 Χάριτες», αλλά και την παρέα των «Απαράδεκτων». Χάρισαν άφθονες στιγμές γέλιου, απέκτησαν φανατικούς θαυμαστές και, σήμερα, σχεδόν 20-25 χρόνια από την πρώτη τους προβολή, καταφέρνουν να έχουν ξεχωριστή θέση στις καρδιές του κοινού.

Η στιγμή που πέφτει το μαύρο στο MEGA
Η κρίση για το MEGA ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016. Οι μέτοχοι διαφώνησαν μεταξύ τους, και παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν μπόρεσαν «να τα βρουν», με αποτέλεσμα το κανάλι να κλείσει. Οι εργαζόμενοι του MEGA παρέμειναν στις επάλξεις, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανό το κανάλι για περισσότερα από δύο χρόνια. Από ένα σημείο και μετά, όμως, ο αγώνας τους ήταν μάταιος. Είχαν απέναντί τους όχι μόνο τους ανταγωνιστές του Μεγάλου Καναλιού, αλλά και τους ίδιους τους μεγαλομετόχους του Μεγάλου Καναλιού, οι οποίοι -και παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν- δεν κατέθεσαν αίτηση για τηλεοπτική άδεια.





Τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018 και κατά τη διάρκεια του ιστορικού σήριαλ «Απαράδεκτοι» η οθόνη μαύρισε, σε έναν διάλογο του Βλάσση Μπονάτσου με τη Ρένια Λουιζίδου.

Πηγή ethnos.gr

ΕλλάδαΤριάντα χρόνια MEGA - H Λιάνα Κανέλλη και οι εκπομπές που άνοιξαν...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Χριστίνα Ωνάση: Η ζωή του πιο φτωχού-πλούσιου κοριτσιού στον κόσμο

Η κόρη του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση η Χριστίνα...

19 Νοεμβρίου 1924: Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή

Η συνωμοσία έγινε αντιληπτή από τον διοικητή του Α'...

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών σήμερα 19 Νοεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών (International Men's Day) γιορτάζεται...

Νηστεία Χριστουγέννων: Πώς νηστεύουμε, τι δεν τρώμε

Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα