Ιταλοί επιστήμονες προτείνουν επανέλεγχο έναν μήνα μετά το πρώτο θετικό τεστ Τριάντα μέρες από το πρώτο θετικό μοριακό τεστ και 36 ημέρες από τα πρώτα συμπτώματα χρειάζεται κατά μέσο όρο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ιταλοί επιστήμονες προτείνουν επανέλεγχο έναν μήνα μετά το πρώτο θετικό τεστ

Τριάντα μέρες από το πρώτο θετικό μοριακό τεστ και 36 ημέρες από τα πρώτα συμπτώματα χρειάζεται κατά μέσο όρο για να απαλλαγεί από τον κορονοϊό το σώμα των ασθενών, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Οι Ιταλοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 4.480 άτομα διαγνωσμένα θετικά στον κορονοϊό από την περιοχή Εμίλια-Ρομάνα (ένα από τα επίκεντρα της επιδημίας στη γειτονική χώρα) και έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, εισηγούνται ότι όσοι αρρώστησαν με Covid-19, θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο μοριακό τεστ, αφού περάσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά το πρώτο τεστ, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι έχει εξαφανιστεί πια ο κορονοϊός από τον οργανισμό τους και έτσι ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού εν αγνοία τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Φραντσέσκο Βεντουρέλι της Azienda Unita Sanitaria Locale-IRCCS di Reggio Emilia, επισημαίνουν επίσης ότι ο επανέλεγχος χρειάζεται, επειδή είναι ακόμη αβέβαιο για πόσο καιρό ένας ασθενής μπορεί να μεταδίδει τον ιό στους άλλους. Εξάλλου, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τα ευρήματα τους, το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων των τεστ (τα οποία δηλαδή λανθασμένα καθησυχάζουν τους ασθενείς ότι δεν μεταδίδουν πια τον ιό) βρέθηκε αρκετά υψηλό -μία στις πέντε περιπτώσεις περίπου- στην αρχική φάση της ανάρρωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ύστερα από ένα πρώτο θετικό τεστ, ο επανέλεγχος ενός ασθενούς μετά από 14 μέρες, στις περισσότερες περιπτώσεις θα βγάλει το ίδιο αποτέλεσμα, ενώ ένα δεύτερο τεστ περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα θα έχει σχετικά υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.

Η έρευνα έδειξε ότι κατόπιν επαναληπτικού τεστ τέσσερις εβδομάδες μετά το πρώτο τεστ, έξι στους δέκα ασθενείς (61%) δεν είχαν τον ιό στον οργανισμό τους. Όμως ένα τρίτο τεστ -με στόχο να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου επαναληπτικού τεστ- έδειξε ότι μία στις πέντε περιπτώσεις που είχαν βρεθεί αρχικά «καθαρές», στην πραγματικότητα ήταν ψευδώς αρνητικές. Αυτοί οι ψευδώς αρνητικοί άνθρωποι δεν βρίσκονταν πια σε αυτο-απομόνωση και συνεπώς εν αγνοία τους ίσως μόλυναν άλλους.

Επειδή η νέα έρευνα υποδηλώνει μια μακρά περίοδο που ο φορέας διατηρεί τον ιό στο σώμα του ενεργό και έτσι πιθανώς μπορεί να τον μεταδώσει, οι ερευνητές αναφέρουν ότι «για να αποφευχθούν δευτερογενείς περιπτώσεις λοίμωξης, είτε η περίοδος καραντίνας πρέπει να είναι μεγαλύτερη (30 μέρες από την αρχή των συμπτωμάτων), είτε να γίνεται τουλάχιστον ένα επαναληπτικό τεστ προτού λήξει η απομόνωση του ατόμου».

Advertisement
Family Kitchen

Από την άλλη πάντως, αναφέρουν πως, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, στη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης ένας ασθενής πιθανώς δεν είναι μολυσματικός, ακόμη κι αν βγει θετικός σε τεστ, κάτι που, άλλωστε, ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συστήσει περίοδο απομόνωσης έως 13 μέρες για όσους έχουν συμπτώματα και έως δέκα μέρες για τους ασυμπτωματικούς.

Πηγή: newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

23/02/26 11:12 μμ

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

23/02/26 10:06 μμ

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:52 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:36 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

23/02/26 9:55 μμ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

23/02/26 9:31 μμ

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video