Οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Πέλλας και Σερρών, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου βιώσιμης ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία

Τριήμερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον κινηματογράφο και τον εναλλακτικό τουρισμό σε Σέρρες, Κιλκίς και Πέλλα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ένα αποκεντρωμένο και καινοτόμο τριήμερο δράσεων, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη στον κινηματογράφο και τον εναλλακτικό τουρισμό διοργάνωσε για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -η Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και το Film Office- στο Κιλκίς, την Πέλλα και τις Σέρρες, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επαγγελματιών από την Ελλάδα και την Ευρώπη και θεσμικών εκπροσώπων φορέων.

Advertisement
 

Οι τριήμερες δράσεις, με τίτλο «Κινηματογράφος, Φύση και ‘Πράσινες’ Παραγωγές: Ανακαλύπτοντας τα τοπία φύσης της Κεντρικής Μακεδονίας», πραγματοποιήθηκαν σε Κιλκίς, Πέλλα (Έδεσσα) και Σέρρες (Κερκίνη), και είχαν ως στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας στην περιοχή μέσα από τη συνάντηση και τη συνεργασία των κλάδων του κινηματογράφου, της περιβαλλοντικής διαχείρισης και του τουρισμού.

Η έναρξη του τριημέρου πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς (Νέο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Κιλκίς), παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Βίκυς Χατζηβασιλείου, του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) Λεωνίδα Χριστόπουλου και της Προέδρου του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Χριστίνας Αδάμου, που απηύθυναν χαιρετισμούς.

Στις μοναδικές τοποθεσίες φύσης της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στην πολιτισμική και την περιβαλλοντική τους αξία αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου, τονίζοντας ότι το τριήμερο δράσεων για τη βιωσιμότητα αποτέλεσε «μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε την ομορφιά του τόπου μας, να μοιραστούμε ιδέες και να εμπνευστούμε για έναν πιο βιώσιμο, υπεύθυνο και δημιουργικό κινηματογράφο».

Το σύνολο των παρουσιάσεων επικεντρώθηκε σε ζητήματα βιωσιμότητας στον οπτικοακουστικό τομέα, όπως η «πράσινη» κινηματογράφηση (green filming), τα γυρίσματα σε προστατευόμενες περιοχές, οι «πράσινες» κινηματογραφικές αφηγήσεις και η σύνδεση του κινηματογράφου με τον εναλλακτικό τουρισμό.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επισκέψεις σε τοπία φύσης στην Κεντρική Μακεδονία -στο Κιλκίς (Λίμνη Δοϊράνη, Χίλια Δέντρα), στην Πέλλα (Έδεσσα και Λουτρά Πόζαρ) και στις Σέρρες (Λίμνη Κερκίνη), παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου.

Στις δράσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, δύο ξένοι ομιλητές, ειδικοί σε θέματα βιωσιμότητας:
–        Ο Alberto Battocchi (επικεφαλής παραγωγών στο Trentino Film Commission, Ιταλία) παρουσίασε το παράδειγμα της περιοχής του Trento στη Βόρεια Ιταλία, μιας Περιφέρειας με μεγάλο φυσικό πλούτο, που καταφέρνει να συνδυάζει επιτυχημένα την παραγωγή ταινιών με την προστασία της φύσης. Επίσης, ο κ. Battocchi ως εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού δικτύου Green Film μίλησε για το σύστημα «πράσινης» πιστοποίησης στις οπτικοακουστικές παραγωγές, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη βιομηχανία του κινηματογράφου.
–        Η Fernanda Polacow (σεναριογράφος, σκηνοθέτης και σύμβουλος σεναρίου με έδρα την Πορτογαλία) ανέπτυξε ως μέντορας του Torino Film Lab το θέμα των «πράσινων» αφηγήσεων (green narrratives), εξηγώντας πώς οι «πράσινες» κινηματογραφικές ιστορίες μπορούν να αλλάξουν την οπτική δημιουργών και θεατών και να συνεισφέρουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του οπτικοακουστικού κλάδου.
     Σημαντική ήταν η συνεισφορά όλων των κινηματογραφικών και περιβαλλοντικών φορέων που συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις του τριημέρου, δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία συνάντησης και δικτύωσης. 
Στο τριήμερο συμμετείχαν εκπρόσωποι από:
–        Torino Film Lab (Ιταλία)
–        Trentino Film Commission/Ευρωπαϊκό Δίκτυο Green Film (Ιταλία)
–        Υπουργείο Πολιτισμού, Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου, Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων
–        Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας- ΕΚΚΟΜΕΔ
–        Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
–        Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ
–        Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών
–        Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)-Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας ΟΦΥΠΕΚΑ
–        Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή – Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ)
–        Διεύθυνση Δασών Σερρών, Δασαρχείο Σιδηροκάστρου.

Οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Πέλλας και Σερρών, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου βιώσιμης ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία, που θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη, θα προωθήσει τη φυσική και πολιτισμική κληρονομιά και θα θέσει την Κεντρική Μακεδονία στον χάρτη των “ πράσινων” κινηματογραφικών προορισμών της Ευρώπης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Οκτωβρίου

13/10/25 10:10 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Οκτωβρίου

Το πρώτο Νοσοκομείο Σερρών

13/10/25 10:08 μμ

Το πρώτο Νοσοκομείο Σερρών- Ιούλιος 1796

Συνταγή για Μουσταλευριά

13/10/25 9:49 μμ

Συνταγή για Μουσταλευριά

Σέρρες: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα για την πρόληψη των τριών συχνότερων μορφών καρκίνου του πεπτικού - video

13/10/25 9:47 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα για την πρόληψη των τριών συχνότερων μορφών καρκίνου του πεπτικού – video

Με επιτυχία διεξήχθησαν τα «Μπεκιάρεια 2025» - video

13/10/25 9:28 μμ

Με επιτυχία διεξήχθησαν τα «Μπεκιάρεια 2025» – video

Λευκή νύχτα: Πλημμύρισε από κόσμο το κέντρο των Σερρών - video

13/10/25 9:18 μμ

Λευκή νύχτα: Πλημμύρισε από κόσμο το κέντρο των Σερρών – video

Μητσοτάκης σε Τασούλα: "Πρέπει να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα του Άγνωστου Στρατιώτη"

13/10/25 9:02 μμ

Μητσοτάκης σε Τασούλα: “Πρέπει να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα του Άγνωστου Στρατιώτη”

ΑΔΕΔΥ: Εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη 14 Οκτωβρίου - Οι διεκδικήσεις

13/10/25 8:50 μμ

ΑΔΕΔΥ: Εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη 14 Οκτωβρίου – Οι διεκδικήσεις

Αγιασμός στη Θρακική Εστία Σερρών - video

13/10/25 8:38 μμ

Αγιασμός στη Θρακική Εστία Σερρών – video

13/10/25 8:26 μμ

Ευλογιά των προβάτων: Πρώτος στη λίστα ο νομός Σερρών σε κρούσματα για τον μήνα Σεπτέμβριο

Σέρρες: Εκτός λειτουργίας τα σιντριβάνια στην πλατεία - Σε κακή κατάσταση τα βιοκλιματικά έργα - video

13/10/25 8:16 μμ

Σέρρες: Εκτός λειτουργίας τα σιντριβάνια στην πλατεία – Σε κακή κατάσταση τα βιοκλιματικά έργα – video

Πάνω από 3.500 Βούλγαροι έχουν αγοράσει κατοικίες στη Βόρεια Ελλάδα και τις λειτουργούν ως Airbnb

13/10/25 8:03 μμ

Πάνω από 3.500 Βούλγαροι έχουν αγοράσει κατοικίες στη Βόρεια Ελλάδα και τις λειτουργούν ως Airbnb

Σχολιάστε

ένα × πέντε =