Τρίζουν οι ρυθμίσεις Βρούτση – Κικίλια για ΑΜΚΑ στους αλλοδαπούς
Date:
Πολλές αναφορές και καταγγελίες από αιτούντες άσυλο που χρήζουν νοσηλείας ή ιατρικής φροντίδας έχει δεχθεί ο Συνήγορος του Πολίτη λόγω του ότι έχει μπλοκαριστεί η διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ.
Περιμένουν μέχρι τρία χρόνια οι αιτούντες άσυλο και μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς ο ΕΦΚΑ δεν δέχεται να προσφέρει παροχές σε όσους έχουν δελτίο αιτούντος άσυλο πάρα μόνο σε όσους έχουν άσυλο. Αυτοί που δεν έχουν άσυλο θα πρέπει να έχουν Κάρτα Υγείας Αλλοδαπού για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που όμως καθυστερεί να εκδοθεί μέχρι και τρία χρόνια. Με αποτέλεσμα να έχει μπλοκαριστεί όλη η διαδικασία και στο τέλος οι αιτούντες άσυλο και ανήλικα παιδιά να μένουν χωρίς υγεία!
Ειδικότερα ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε επιστολής προς τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας ζητώντας την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ, στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στην εργασία, ασφάλιση και υγεία.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά άμεσα την άμεση επίλυση της πρόσβασης των ασυνόδευτων και μη ανηλίκων αλλοδαπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επισημαίνει μάλιστα την πολυετή καθυστέρηση της έκδοσης της προβλεπόμενης κάρτας υγείας αλλοδαπού (ΚΥΠΑ) και ζητά να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση έκδοσή της.
Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ευάλωτων πληθυσμών στις προβλεπόμενες παροχές υγείας χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις.
Όπως καταγγέλλει η σχετική πρακτική των ΚΕΠ είναι ακόμη πιο κρίσιμη, δεδομένου ότι σε σχετικές αναφορές που διερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή η Υπηρεσία Ασύλου επιβεβαιώνει ότι υφίσταται χρόνος αναμονής άνω των τριών ετών στην ενδοχώρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) μέχρι να εξετασθεί το αίτημα αιτούντων άσυλο από χώρες με υψηλά ποσοστά αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος, όπως η Τουρκία, το Αφγανιστάν, το Ιράν κ.α.
Το ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας των αιτούντων άσυλο συναρτάται με το δικαίωμα πρόσβασής τους στην ασφαλιστέα εργασία. Αντιμετωπίζοντας σε αναφορές αιτούντων την άρνηση του ΕΦΚΑ να χορηγήσει παροχές, διότι αντιδιαστέλλει το δελτίο αιτούντος άσυλο, αν και αποτελεί νόμιμο τίτλο παραμονής στη χώρα, με τις άδειες διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών. Το πρόβλημα παραμένει (αναφορά Φ.264905, περίπτωση αιτούντος άσυλο που εργαζόταν επί ένα χρόνο και αντιμετώπισε άρνηση πρόσβασης σε γιατρό του ΕΦΚΑ ελλείψει ασφαλιστικής ικανότητας), επιβεβαιώνεται από την κεντρική υπηρεσία του ΕΦΚΑ.
Πηγή dikaiologitika.gr