10.8 C
Serres

Τσαβούσογλου για Αγία Σοφία: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει – Θα ενημερώσουμε την UNESCO

Date:

«Ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία»

 
 
Η Τουρκία θα ενημερώσει την UNESCO για τα βήματα που γίνονται όσον αφορά την Αγία Σοφία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών για την μετατροπή του μνημείου από μουσείο σε τζαμί.
Την Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ήταν παράνομη και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.
Ο Τσαβούσογλου έκανε την ανωτέρω δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.
Η UNESCO ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.
Επίσης ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Ελλάδα «δεν έχει δικαίωμα να μιλάει» καθώς «είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορονοϊού».

«Τα σύνορά μας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ»

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και για το επίμαχο θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας του.
Με ένα άρθρο του στο περιοδικό Politico ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρεί να παρουσιάσει μια ευρωπαϊκή εικόνα της Τουρκίας και να πείσει ότι ΕΕ και Άγκυρα μοιράζονται κοινούς στόχους και υποστηρίζει ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων γράφει ότι «ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ η Τουρκία μοιράζεται με την Ευρώπη πολλά συμφέροντα και στρατηγικούς στόχους. Τα σύνορά μας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και εμείς – σ.σ. όπως και η Ευρώπη – θέλουμε να οικοδομήσουμε κρατική και κοινωνική σταθερότητα».

Ο Τσαβούσογλου στο άρθρο του γράφει επίσης ότι κανείς άλλος δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη σε διπλωματικό και σε επίπεδο ασφάλειας όσο η Τουρκία και διαβεβαιώνει ότι η Ευρώπη θα είναι ασφαλής με την βοήθεια της χώρας του.

 
Λέει ακόμα ότι είναι ιστορική και ηθική ευθύνη της Τουρκίας να υπάρχει σταθερότητα στην «γειτονιά» έτσι ώστε να υπάρξει και οικονομική ανάπτυξη.
«Ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία»
Ο Τσαβούσογλου ωστόσο αναφέρει ότι «ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα υψηλής στρατηγικής σημασίας περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία».
Και ως παράδειγμα αναφέρει την κατάσταση στην Λιβύη όπου η ΕΕ παρουσιάζεται διχασμένη και χωρίς ενιαία θέση, και την κατηγορεί ότι άφησε στα χέρια ενός πολέμαρχου και αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος.
Επιτίθεται στην Γαλλία λέγοντας ότι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Τουρκίας, η Γαλλία, στηρίζοντας τον Χάφταρ λέει ψέμματα για ένα περιστατικό ανάμεσα σε Γαλλικό Πολεμικό και τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τσαβούσογλου αναφέρεται και στην Συρία, λέγοντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Ιντλίμπ απέτρεψε μια ανθρωπιστική καταστροφή αλλά και την εισροή 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στα σύνορα της Ευρώπης.





Ανατολική Μεσόγειος

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γράφοντας ότι τα λόγια του Ζοζέπ Μπορέλ ότι η «Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή κλειδί για την Ευρώπη» περιγράφουν και τις θέσεις της Τουρκίας με την εξής φράση: «έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και εδώ έρχεται η Ελλάδα και η Κύπρος: «Μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων», γράφει και συνεχίζει: «Αυτό είναι απαράδεκτο. Πολλές φορές έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας για διάλογο για να βρεθεί μια δίκαιη, ισότιμη και ειρηνική λύση. Το ίδιο και οι τουρκοκύπριοι. Δυστυχώς, η απάντηση ήταν εχθρική τόσο προς την Τουρκία όσο και τους τουρκοκύπριους. Αυτό δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια από το να συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα ίσα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων».

 
Ξεχωριστά ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει σεισμικές έρευνες και επιχειρήσεις γεώτρησης για φυσικούς πόρους στο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου που καλύπτεται από συμφωνία που συνήφθη τον Νοέμβριο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης. Για τη Λιβύη λέει πως η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δεν θα επωφελείτο αν κηρυσσόταν τώρα μια εκεχειρία στη χώρα κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Σύρτη και η αεροπορική βάση της Τζούφρα θα πρέπει να παραδοθούν στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας προτού αυτή συμφωνήσει σε μια εκεχειρία.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου – χωρίς καμία αναφορά στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, καταλήγει στο άρθρο του λέγοντας ότι δεν πρέπει να αφεθούμε στην δίνη που φέρνει τον έναν εναντίον του άλλου και επαναλαμβάνει ότι υπάρχει κοινός τόπος ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ στα ταραγμένα νερά της μετά πανδημία εποχής.

ΚόσμοςΤσαβούσογλου για Αγία Σοφία: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει –...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε αλφάβητο 500 χρόνια πριν από τους Φοίνικες – Αλλάζει την ιστορία της γραφής

Ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που θεωρούν ότι αποτελούν το αρχαιότερο...

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα