- Διαφήμιση -

Τσιάρας: Κανένα ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης

Τσιάρας: Κανένα ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης

«Δεν θα επιτρέψουμε βεβαίως την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των δικαστικών λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά τις εργασίες της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.), οι οποίες διεξήχθησαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, ενώ απέκλεισε, το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

 

 

Δεν παρέλειψε ο υπουργός Δικαιοσύνης να επισημάνει ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης, «παραμένει η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους».

Στην γενική συνέλευση παραβρέθηκαν από την πλευρά των κομμάτων και χαιρέτησαν οι βουλευτές Σπύρος Λάπας (ΣΥΡΙΖΑ), Νάντια Γιαννακοπουλου (ΚΥΝΑΛ), Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), Βασίλης Γραμμένος(Ελληνική Λύση) και Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25). Επίσης, παραβρέθηκαν, εκτός του υπουργού Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνις Χαλκιάς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κ.λπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Κατ’ αρχάς, ο κ. Τσιάρας ανάφερε ότι προσέρχεται στην γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε., «έχοντας πλήρη συναίσθηση της κομβικής αποστολής, που καλούμαστε από κοινού να επιτελέσουμε, για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, για την προάσπιση και την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για την αποτελεσματική προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών».

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας, αφού αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης , τόνισε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει, όμως, να κάνουμε πολλά περισσότερα». Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε: «Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι ως αυθεντικοί και αμερόληπτοι εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής της. Και να διευκολύνουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, κρατώντας πάντοτε ψηλά τον πήχη της ποιότητας της Δικαιοσύνης, στην οποία αντικατοπτρίζεται, τελικά, η ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που υπονομεύουν το κύρος του Έλληνα Δικαστή και πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της», προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στους Δικαστές όλα τα αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο τους».

Ακόμη, δεσμεύτηκε ο κ. Τσιάρας «για την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας», κάτι που θα υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε θέματα τα οποία τέθηκαν κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε στην υλοποίηση «Δικαστικού Καλλικράτη», αλλά και ούτε γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας, ανέφερε: «Δεν ξέρω που μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα, όπως π.χ. ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη», συμπληρώνοντας ότι η αναφορά σύμπραξης του Δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό ανατρέχει και μόνο στην κτιριακή υποδομή της Δικαιοσύνης και πουθενά αλλού.

Αναφερόμενος στο συνδικαλισμό στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα, όχι όπως αυτό που έχουν οι άλλοι φορείς, πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα. Πρέπει η θεσμική νηφαλιότητα να υπάρχει πάντα, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ως προς το θέμα της τεχνικής νοημοσύνης που έχει τεθεί σε Ευρωπαϊκά επίπεδο, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι οι υπουργοί της Δικαιοσύνης της Ε.Ε. συζητούν πως θα εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η δίκη μας θέση είναι ότι το βασικό ρόλο τον έχει άνθρωπος. Η επίκληση των ευρωπαϊκών αρχών γίνεται σε ό,τι μας βουλεύει; Και όταν κάτι μας ενοχλεί είναι απορριπτέο.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τσαλαγανίδης, επισήμανε ότι μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα το μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές, ενώ ως προς την διαμεσολάβηση, τόνισε ότι δεν οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την Δικαιοσύνη και υπενθύμισε ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η πρόεδρος του ΣτΕ κυρία Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της, επισήμανε την αναγκαιότητα αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Πλίωτας επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ταχεία και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων.

Ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.

Ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε. Χριστόφορος Σεβαστίδης έκανε «παράπονα» προς κάθε κατεύθυνση, σε πολλαπλά επίπεδα και με πολλούς αποδέκτες. Πέρα από αυτά, ο κ. Σεβαστίδης τόνισε ότι «το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του πολιτεύματος και για το λόγο αυτό επιμένουμε συχνά να το αναδεικνύου ως κυρίαρχο». Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε έστειλε το μήνυμα στους συναδέλφους τους ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς στον δρόμο της προσωπικής τους αξιοπρέπειας δεν βαδίζουν μόνοι. Ο ίδιος προσωπικά και η Ένωση θα στέκονται στο πλάι του δικαστή, κάθε φορά που με παρρησία και σθένος θα εκτελεί τα καθήκοντά του, κόντρα στις αντιξοότητες και στα εμπόδια που ορθώνονται.

Ο Πολωνός Bogdan Jędrys

Στην γενική συνέλευση τιμητικά καλεσμένος ήταν ο Πολωνός Bogdan Jędrys, Εφέτης Κρακοβίας και για πολλά χρόνια εκπρόσωπος της χώρας του στην Διεθνή Ένωση Δικαστών, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας και στους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση. Στην αρνητική κατάσταση που επικρατεί στην Δικαιοσύνη στην Πολωνία, αναφέρθηκε ο Bogdan Jedrys, κάνοντας λόγο για επιδεινούμενη κατάσταση στο δικαστικό σώμα της Πολωνίας με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις στην κυβέρνηση ή ασκούν κριτική.

Ακόμη, τόνισε ότι «οι Πολωνοί δικαστές δέχονται πιέσεις από τον πρόεδρο από τον πρωθυπουργό. Έχουν υπάρξει δικαστές θύματα της εκστρατείας μίσους που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι δικαστές που έχουν εκδόσει καταδικαστικές αποφάσεις κατά αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Πηγή protothema.gr

Exit mobile version