Τσίμπημα σφήκας: Όσα χρειάζεται να ξέρετε
Date:
Ένα τσίμπημα σφήκας, όμως, είναι από τα πιο επώδυνα τσιμπήματα εντόμων για τον άνθρωπο.
Οι μέλισσες έχουν αγκαθωτό και οι σφήκες έχουν ίσιο κεντρί, τα οποία τα χρησιμοποιούν μόνο για λόγους αυτοάμυνας. Το κεντρί περιέχει δηλητήριο, το οποίο μεταδίδεται αν σας τσιμπήσει σφήκα.
Συμπτώματα από τσίμπημα σφήκας
Τα συμπτώματα από τσίμπημα σφήκας εξαρτώνται από το αν είστε αλλεργικοί στις σφήκες. Μια ήπια αντίδραση συνήθως προκαλεί ένα ροζ-κόκκινο, πρησμένο σπυράκι στο σημείο του τσιμπήματος. Μπορεί να αισθανθείτε φαγούρα ή πόνο, που συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες.
Μερικοί αναπτύσσουν μια πιο μέτρια αντίδραση στα τσιμπήματα σφήκας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- μειωμένη αρτηριακή πίεση
- διάρροια
- ναυτία και έμετος
- γρήγορος καρδιακός ρυθμός
- κράμπες στο στομάχι
Αφήνουν οι σφήκες το κεντρί τους στο δέρμα σας;
Οι σφήκες, σε αντίθεση με τις μέλισσες, δεν έχουν αγκαθωτό κεντρί. Αυτό τους επιτρέπει να σας τσιμπήσουν πολλές φορές.
Ως εκ τούτου, οι σφήκες συνήθως δεν αφήνουν τα κεντρί τους στο δέρμα σας όταν σας τσιμπούν. Όσες περισσότερες φορές τσιμπάει μια σφήκα, τόσο περισσότερο δηλητήριο μεταδίδεται στο δέρμα.
Σοβαρές αντιδράσεις σε τσίμπημα σφήκας
Ένα τσίμπημα σφήκας μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία), εάν είστε αλλεργικοί στις σφήκες.
Τα σημάδια αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:
- κατάρρευση (από σοκ)
- διάρροια
- κνίδωση
- ναυτία και έμετος
- γρήγορος καρδιακός ρυθμός
- κράμπες στο στομάχι
- πρήξιμο των χειλιών, του στόματος, του λαιμού ή της γλώσσας
- πρόβλημα αναπνοής
Επιπλοκές από τσίμπημα σφήκας
Τα ήπια τσιμπήματα σφήκας συνήθως υποχωρούν χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία μέσα σε μία εβδομάδα.
Αντίθετα, η αναφυλαξία είναι μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε τσίμπημα σφήκας και μπορεί να είναι θανατηφόρα, εάν δεν αντιμετωπιστεί.
Ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται εάν είστε αλλεργικοί και δεν λάβετε γρήγορα θεραπεία. Είναι πιθανό να αναπτύξετε μια ολική αντίδραση σε όλο το σώμα εάν σας τσιμπάνε συχνά σφήκες και οι αντιδράσεις να χειροτερεύουν με κάθε τσίμπημα.
Τσίμπημα σφήκας: Αντιμετώπιση
Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει σφήκα; Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα σφήκας στο σπίτι, αρκεί να μην έχετε εκδηλώσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η οποία σαφώς και απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια.
Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα σφήκας στο σπίτι:
- Αφαιρέστε το κεντρί: Αυτό δεν συμβαίνει συνήθως, αλλά τσιμπήστε προσεκτικά το κεντρί χωρίς να το πιέσετε εάν έχει κολλήσει στο δέρμα σας. Αποφύγετε να το πιέσετε το κεντρί, διότι μπορεί να απελευθερώσει επιπλέον δηλητήριο.
- Πλύνετε το σημείο: Χρησιμοποιήστε νερό και απαλό σαπούνι.
- Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα: Αυτό βοηθά στον περιορισμό διατήρηση του πρηξίματος. Κρατήστε την πληγείσα περιοχή ακίνητη για να μην εξαπλωθεί το δηλητήριο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε χαλαρώσει τυχόν στενά ρούχα και κοσμήματα.
- Μειώστε τον πόνο και τον κνησμό: Πάρτε ένα απλό παυσίπονο (ιβουπροφαίνη) για τον πόνο. Αν είναι εφικτό (π.χ. τσίμπημα σε χέρι ή πόδι) κρατήστε το σημείο ανυψωμένο, για ακόμα λιγότερο πόνο και κνησμό.
Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια
Οι περισσότεροι έχουν μόνο μια ήπια αντίδραση σε ένα τσίμπημα σφήκας. Ωστόσο, η πιθανότητα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι πιθανή, ειδικά αν τσιμπήσετε σφήκα για πρώτη φορά.
Συμβουλευτείτε γιατρό, εάν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμα κι αν δεν έχετε κανένα από τα ενδεικτικά σημάδια μιας αλλεργικής αντίδρασης.
Επισκεφθείτε γιατρό άμεσα, εάν έχετε μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, όπως:
- πόνος στην κοιλιά και στο στήθος
- βήχας
- διάρροια
- αίσθημα ζάλης
- αναπνοή με συριγμό
- ναυτία και έμετος
- πρήξιμο των ματιών, του προσώπου και της γλώσσας
- δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση
- αναισθησία
Πηγή: onmed.gr