Δυο εβδομάδες προθεσμία να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
 
Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, με τα 1.259 νέα κρούσματα, αλλά και τις 102 περιπτώσεις ασθενών Covid που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οδήγησε τον επικεφαλής της επιτροπής για τον κορωνοϊό να βρεθεί εκτάκτως στην ζωντανή ενημέρωση για την πανδημία το απόγευμα της Τρίτης.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να σταματήσουμε χρησιμοποιούμε τη λέξη ευθύνη και να απευθυνθούμε στη συνείδηση όλων μας απέναντι στον κορωνοϊό και τη δημόσια υγεία. Όπως σημείωσε, τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο η επιτροπή πασχίζει να αποτρέψει ένα νέο καθολικό Lockdwon.
Υπάρχουν κι άλλα μέτρα που εξετάζει η επιτροπή για τον κορωνοϊό
Καθώς η Θεσσαλονίκη «άγγιξε» τις νέες διαγνώσεις της Αττικής (291 έναντι 295) και η Βόρεια Ελλάδα εμφανίζει επιθετική αύξηση του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως «υπάρχουν πράγματα για τα οποία συζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και τα οποία θα συζητήσουμε και την Πέμπτη».
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν περιστάσεις που κάποιος αναγκάζεται να μιλήσει φωναχτά. Θα προτιμούσα τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική. Αν φωνάζεις εκπέμπεις περισσότερα αεροσταγονίδια». Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ο καλός αερισμός των χώρων και οι αποστάσεις στα τραπέζια στην εστίαση.
Εκείνο που ανησυχεί την επιτροπή είναι η ταχεία διάδοση του κορωνοϊού μεταξύ των νέων. «Με μαθηματική ακρίβεια σε δύο με τρεις εβδομάδες αυτή τη τεράστια διασπορά στους νέους μεταδίδεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Και εκεί είναι το πρόβλημα» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σωτήρης Τσιόδρας: Έχουμε δυο εβδομάδες μπροστά μας

«Έχουμε δυο εβδομάδες μπροστά μας… ας αποφύγουμε τις ευκαιρίες μετάδοσης σε ένα επίπεδο χαμηλό ή όσο πιο χαμηλό γίνεται. Μπορεί να μη μαζεύεται το πράγμα γιατί όντως αυτό δείχνει…» είπε στη συνέχεια ο λοιμωξιολόγος.
Φέρνοντας το παράδειγμα της Ελβετίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «η Ελβετία έχει 28% θετικότητα! Ξεκίνησε με 500 κρούσματα πριν 15 μέρες και έφτασε ταχύτατα τα 6.000 -7.000». Αντίστοιχα η Ελλάδα έχει 4,4% θετικότητα σήμερα. «Σταδιακά τσιμπάει… ήταν 3% πριν 10-15 μέρες. Μέρα με την ημέρα, ανεβαίνει» παρατηρεί ο λοιμωξιολόγος.

Το ποσοστό θετικών τεστ στον κορωνοϊό και η μέτρηση του ECDC

«Το ECDC βάζει σαν όριο το 4%. Το έχουμε ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες, να κάνουμε μια προσπάθεια να το κατεβάσουμε» προσέθεσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Πράγματι το ευρωπαϊκό κέντρο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών ECDC δημοσιεύει κάθε εβδομάδα τα στοιχεία της πανδημίας ανά περιοχή, χρωματίζοντας την με διαφορετικό χρώμα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.
Όπως θα δείτε, η Ελλάδα, ως τις 22 Οκτωβρίου βρισκόταν στις χαμηλότερες θέσεις, με πολλές περιοχές της να παραμένουν με πράσινο χρώμα. Ωστόσο, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Σωτήρη Τσιόδρα αυτό φαίνεται να μεταβάλλεται.
 

 

Ο χάρτης του ECDC για την επιδημιολογική εικόνα των περιοχών της Ευρώπης

Με πράσινο χρώμα χρωματίζονται στον χάρτη του ECDC οι περιοχές όπου τα κρούσματα είναι λιγότερα από 25 ανά 100.000 κατοίκων και τα θετικά τεστ για τον κορωνοϊό παραμένουν χαμηλότερα από το 4%.
Αντίθετα, πορτοκαλί χρωματίζονται οι περιοχές όπου οι νέες διαγνώσεις είναι λιγότερες από 50 ανά 100.000 κατοίκων, αλλά τα θετικά τεστ στις δειγματοληψίες είναι πάνω από το 4%. Μια περιοχή χαρακτηρίζεται κόκκινη σύμφωνα με το ECDC όταν τα κρούσματα στο διάστημα των δύο εβδομάδων ξεπερνούν τα 50 ανά 100.000 κατοίκων και παράλληλα και το θετικά τεστ ξεπερνούν το 4%.
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.