«Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα»     Στο δεύτερο κύμα της φονικής πανδημίας που βρίσκεται ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα»

 
 
Στο δεύτερο κύμα της φονικής πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, το πρωί της Παρασκευής (30/10) στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
«Ο λόγος που η ασθένεια της Covid-19 έγινε πανδημία είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό» τόνισε ενώ αναφερόμενος στο ποσοστό των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύεται είπε πως ανέρχεται σε 9,2%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών.
Όσον αφορά τις ηλικίες διάγνωσης, όπως εξήγησε οι νέοι 18 με 24 ετών είχαν αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα». Παράλληλα, ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000 και συμπλήρωσε:

 
«Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα. Αυτό είναι κάτι που σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι στη Δυτική Μακεδονία: 100%, Κεντρική Μακεδονία: 46%, Ήπειρος: 40%, Αττική: 61%, Θεσσαλονίκη: 60% και Θεσσαλία: 40%.
«Συναγερμός έχει σημάνει στην επικράτεια, γι’ αυτό το υπουργείο έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στελεχώσει ΜΕΘ. Υπάρχει ακόμα επάρκεια», είπε, αλλά μια γρήγορη και επιθετική αύξηση της ζήτησης, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Και για αυτό δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε.
«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέρα και αυτό θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο κ. Τσίοδρας. Το ευρύ κύμα θανάτων άνω των 75 ετών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, λόγω του ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα και θα υπάρχει έξαρση και της εποχικής γρίπης.

«Τα μέτρα έριξαν τον αναπαραγωγικό ρυθμό»

«Τα πολλά μέτρα αλλά και to lockdown, που επέβαλε η κυβέρνηση, έριξαν τον αναπαραγωγικό ρυθμό ή R0 στην Ελλάδα γρήγορα, ενώ όπως και σε άλλες χώρες, εξετάζεται η υιοθέτηση μέτρων που ισχύουν για τις κόκκινες περιοχές και στις πορτοκαλί περιοχές προληπτικά, για μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου» δήλωσε.
«Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα», υπογράμμισε.
Τέλος κάνοντας ειδική αναφορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική.
«Είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

 
Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

17/03/26 12:00 πμ

Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού-

16/03/26 11:59 μμ

Θεσσαλονίκη: Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού

"Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται ως ένας πανίσχυρος κόμβος καινοτομίας"

16/03/26 11:55 μμ

“Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται ως ένας πανίσχυρος κόμβος καινοτομίας”

ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης

16/03/26 11:54 μμ

ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

16/03/26 8:32 μμ

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης - Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

16/03/26 8:18 μμ

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης – Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

16/03/26 8:12 μμ

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

16/03/26 8:06 μμ

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

16/03/26 11:53 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών - video

16/03/26 7:57 μμ

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών – video

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

16/03/26 11:52 μμ

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ - video

16/03/26 7:42 μμ

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ – video