Η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκή και ευρωπαϊκή πρέπει να είναι και η λύση της, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε “όχι” στην αποσπασματική αντιμετώπιση της και τις μονομερείς ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκή και ευρωπαϊκή πρέπει να είναι και η λύση της, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε “όχι” στην αποσπασματική αντιμετώπιση της και τις μονομερείς ενέργειες,

 

τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης, της αλληλοστήριξης και του διαμοιρασμού της ευθύνης, ενώ έθεσε με έμφαση το ζήτημα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων, στην παρέμβαση του στην άτυπη συνάντηση εργασίας της Ε.Ε. για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

 Δηλώσεις Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την Άτυπη Σύνοδο για τη Μετανάστευση είπε ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι παροδική και “το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν την κρίση αυτή θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας ευρωπαϊκές συλλογικές λύσεις, αντιμετωπίζοντας τη, δηλαδή, ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση, ή θα την αντιμετωπίζουμε σαν μια κρίση που αφορά αυτούς στους οποίους τα συμπτώματα εμφανίζονται και άρα θα αναζητεί κάθε χώρα ξεχωριστά εθνικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα”.

Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική, δεν υπήρξε κάποια απόφαση και η συζήτηση θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην άτυπη συνάντηση τάχθηκαν υπέρ της αναζήτησης ευρωπαϊκής λύσης και ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε: “Εμείς, από την πλευρά μας, τονίσαμε την ανάγκη να μην προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αποσπασματικά. Οι μονομερείς ενέργειες σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν προβλήματα αλλά δημιουργούν ακόμα περισσότερα”.

Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου

Στην παρέμβαση του στην άτυπη συνάντηση ο κ.Τσίπρας ζήτησε:

-Να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το οποίο έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή.

-Να στηριχθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, προέλευσης και διέλευσης.

-Να συγκροτηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών προσφύγων.

-Να αναβαθμιστεί η Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας

Ζήτησε να ξαναδεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σοβαρά τόσο την υπόθεση της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, όσο όμως και την εσωτερική και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. “Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Ευρώπη να προσανατολιστεί σε μια πολιτική διαμοιρασμού της ευθύνης, αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης και όχι σε μια πολιτική που θα ρίχνει τα βάρη μονάχα στις χώρες εκείνες που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές”, είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως είναι ανοιχτό το που θα καταλήξει αυτή τη συζήτηση στην Ε.Ε. με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφωνίες και πρότεινε στις χώρες που συμφωνούν σε μια συλλογική και συντονισμένη αντιμετώπιση να προχωρήσουν από κοινού σε πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για όσες χώρες δεν συμφωνούν με αυτή την αντιμετώπιση είπε ότι προφανώς και δεν μπορούν να καταναγκαστούν αλλά σημείωσε πως είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα βρουν μπροστά τους άλλου είδους προβλήματα και τότε ενδεχομένως και αυτές να έχουν μια αντίστοιχη αντιμετώπιση από όλες τις υπόλοιπες χώρες με αυτή που οι ίδιες δείχνουν σήμερα στο προσφυγικό πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρξει συντονισμένη μείωση και των δευτερογενών ροών, αλλά παρατήρησε πως τέτοιες δεν υφίστανται από τη χώρα μας διότι τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά εδώ και αρκετό καιρό, κατόπιν μονομερών ενεργειών. Και να υπάρχουν κάποιες αυτές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, από παράνομους δρόμους.

Μείωση των πρωτογενών ροών

Advertisement
Babis

“Για την Ελλάδα αυτό που έχει πρωτίστως σημασία και αξία είναι να εκμηδενίσουμε, αν είναι δυνατό, τις πρωτογενείς ροές, σε ότι αφορά τη συμφωνία της Ε.Ε.- Τουρκίας, διότι αντιλαμβάνεστε ότι η μείωση αυτών των παράνομων πρωτογενών ροών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει εποικοδομητικά η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εξήγησε πως αυτό “δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα στη νόμιμη μετανάστευση, αντιθέτως σημαίνει ότι κλείνουμε την πόρτα στην παράνομη δραστηριότητα των διακινητών και δίνουμε τη δυνατότητα νόμιμων ροών μέσα από τη διαδικασία του ασύλου, που, βεβαίως, είναι μια διαδικασία που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τη διεθνή νομοθεσία”.

Επανενώσεις οικογενειών προσφύγων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των επανενώσεων των οικογενειών προσφύγων.

“Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ένα πρόσωπο αποκρουστικό, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της, ένα πρόσωπο που, δυστυχώς, δείχνουν άλλες χώρες ετούτη την εποχή, πράγμα το οποίο έχει σχολιαστεί στον διεθνή Τύπο, αλλά και αποτελεί και μια πληγή σε ότι αφορά στις πανανθρώπινες αξίες που πρέπει να διέπει τον πολιτισμό μας. Στην Ελλάδα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών που χρήζουν επανένωσης και πρέπει να προβούμε άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου αυτό να επιτευχθεί”, είπε ο κ.Τσίπρας.

 

Περισσότερη Ευρώπη στο μεταναστευτικό θέλουν οι ηγέτες της Ε.Ε.…

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα