Τσίπρας σε Μητσοτάκη για Μακεδονικό: Καλά ξεμπερδέματα με όσους εξαπατήσατε


“Θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία και όχι στην επικοινωνία. Και η κριτική επί των πεπραγμένων θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση”,

 

διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ανάγνωσης και συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

 

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών στους πρώτους πέντε μήνες.

“Δεν θα ζητήσω εκλογές στους πρώτους πέντε μήνες, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016. Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο σκληροί μαζί σας απ’ ο,τι ήταν μαζί μας”, σημείωσε.Υπογράμμισε επίσης πως η παρούσα Βουλή έχει σημαντικές αλλαγές από τις προηγούμενες της τελευταίας δεκαετίας:

“Είναι η πρώτη Βουλή μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, που συγκροτείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και να βρίσκεται εκτός μνημονίων. Και η δεύτερη σημαντική αλλαγή, είναι και πρώτη Βουλή επίσης χωρίς την προσβλητική για τη δημοκρατία παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που επίσης αποτελεί μια νίκη, νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατίας”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι ανησυχητικά.

“Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει εξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός στα χρονικά. ΕΥΠ, ΕΡΤ και ΑΠΕ θα λειτουργούν απευθείας με βάση τις δικές του υποδείξεις”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στην ομιλία του ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση της ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για υποκριτική στάση του κυβερνώντος κόμματος:

“Κύριε Μητσοτάκη 1,5 χρόνο τώρα πρωτοστατούσατε στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό. Είχατε αγκαλιάσει ακραίους Πολλά από τα στελέχη σας μας λέγανε προδότες. Εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας. Τώρα έγινε καλή η συμφωνία. Αυτό λένε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η υποκρισία στην πολιτική πληρώνεται. Το πιο σημαντικό είναι ότι το λέτε και εσείς. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Λονδίνο μετά από συνομιλία με την βρετανίδα πρωθυπουργό εξέφρασε την ικανοποίησή της που θα τηρήσετε τα Συμφωνηθέντα. Εσείς το αποκρύψατε από το ΑΠΕ.

Χαίρομαι που αποφασίσατε να στηρίξετε μια εθνικά υπερήφανη συμφωνία που αναβαθμίσει την Μακεδονία μας. Σας το είχα πει ότι θα βρείτε μπροστά σας όσα κάνατε για την Συμφωνία των Πρεσπών. Καλά ξεμπερδέματα με όσους παραπλανήσατε και εξαπατήσατε”.

Επιτέθηκε επίσης στη νέα κυβέρνηση αναφορικά με τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων υποστηρίζοντας πως “χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να συνειδητοποιήσετε ότι η υπόσχεση μείωσης πλεονασμάτων ήταν δίχως βάση”.

Όπως είπε στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, “παραπέμπετε σήμερα την προοπτική μείωσης πλεονασμάτων σε αβέβαιο και μακρινό μέλλον. Γιατί; Θεωρείτε ότι θα υπάρξει καλύτερη στιγμή; Τι σας λείπε τώρα και θα το έχετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε, δημοσιονομική σταθερότητα έχετε και εμείς φροντίσαμε γι αυτό. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα στο βασικό σας επιχείρημα; Όταν εγώ εκλέχθηκα πρωθυπουργός εγώ είχα μόνο την λαϊκή εντολή. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν τα διεκδικείτε. Εμάς που αγωνιστήκαμε μας είπατε ψεύτες. Εσάς που 3,5 χρόνια υπόσχεστε χαμηλότερα πλεονάσματα και δεν μπαίνετε καν στον κόπο να τα διεκδικήσετε πως να σας χαρακτηρίσουμε;

Το ερώτημα είναι σαφές. Δεν ζητάμε να προχωρήσετε σε σύγκρουση αλλά στο σχέδιο που καταθέσαμε εμείς. Με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια μπήκαμε σε νέα συνθήκη. Βγάλαμε τους δανειστές από το πεδίο λήψης αποφάσεων. Εσείς επαναφέρετε δανειστές από την πίσω πόρτα. Μπαίνετε σε παζάρια για το 2021”.

Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε και η τοποθέτηση του Δημήτρη Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος με βασική αρμοδιότητα να τρέξει την επένδυση του Ελληνικού κάνοντας λόγο για προφανή σύγκρουση συμφερόντων.

“Ποιον επιλέξατε; Τον κ. Οικονόμου που μέχρι χθες ήταν στέλεχος της εταιρίας που έχει πάρει το έργο. Δεν σας κατηγορούμε που φέρνετε ανθρώπους απο την αγορά αλλά που δίνετε καθήκοντα σε υπαλλήλους των εταιριών. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να μείνει στην θέση. Η έννοια της σύγκρουσης συμφερόντων είναι σημαντική”, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία ότι επέλεξε να κερδίσει εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική και άσκησε δριμύτατη κριτική στο κυβερνών κόμμα για την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

“Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και όταν τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή τη παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού, ενώ ζήτησα και τις παραιτήσεις των αρχηγών των Σωμάτων», τόνισε και πρόσθεσε: «Τον κ. Τσουβάλα, ο οποίος ηγείτο της Ελληνικής Αστυνομίας και για τον οποίο αναρωτιόταν ο κ. Μητσοτάκης αν κοιμάται ήσυχος τα βράδια, τον έκανε σήμερα ΓΓ Δημόσιας Τάξης – πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας. Θέλω να του αντιστρέψω το ερώτημα: Ο ίδιος τώρα, πως κοιμάται τα βράδια;”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ με στόχο το ξεπούλημα, καλώντας την κυβέρνηση να μην φέρει νέα βάρη για τους απλούς ανθρώπους και μην “υλοποιήσει το σχέδιο εκποίησης της ΔΕΗ”.

Ακόμα, σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλό τόνισε πως δεν πρέπει να απαξιώνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. “Μας είπατε και σήμερα ότι τέλος οι μολότοφ και η ανομία, γιατί θα επαναφέρετε ότι ίσχυε πριν το 2015. Θα μείνω στην ουσία. Δηλαδή τι μας είπατε, ότι το 2010-14 είχαν εκμηδενιστεί οι παραβατικές συμπεριφορές στα πανεπιστήμια;” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

 

thestival

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *