Το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις που θα στηρίξουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας «έστειλε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ωριαία συνάντηση που είχε με ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις που θα στηρίξουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας «έστειλε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ωριαία συνάντηση που είχε με επενδυτές, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

 

Advertisement
 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός συζήτησε για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και γεωπολιτικά θέματα με στελέχη επενδυτικών funds που δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα.
Στη συνάντηση τον συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.

 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, «Προτεραιότητά μας η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου».
Στο ίδιο κλίμα με την πρωινή συνάντηση με επενδυτικά funds, κινήθηκε και η δεύτερη συζήτηση – που διοργάνωσε η Morgan Stanley – με επενδυτές, που είχε ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη.

 

 

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την περιγραφή της αισθητά βελτιωμένης εικόνας όλων των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τη σταθερή και ασφαλή δημοσιονομική πορεία, την ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει η Ελλάδα, ειδικά μετά την 20η Αυγούστου.

 

Πολλές τοποθετήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων των επενδυτικών οίκων, στάθηκαν στον πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας που είχε το εγχείρημα που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία και για το λόγο αυτό η έξοδος από τα προγράμματα συνιστά ιστορικής σημασίας γεγονός αλλά και μία σπουδαία ευκαιρία για επενδύσεις.

 

Σε μια χώρα μάλιστα που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, διαθέτει ένα εργατικό δυναμικό με εξαιρετικές ικανότητες και υψηλού επιπέδου κατάρτιση και παράλληλα έχει πλούσιους φυσικούς πόρους, υποδομές και μία στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς που η Ελλάδα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

Τόνισε ότι στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ξεκάθαροι οι στόχοι και οι τομείς γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

 

Υπογραμμίστηκε επίσης από την πλευρά των επενδυτικών οίκων ότι ο κρισιμότερος παράγοντας για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι το στοιχείο της σταθερότητας. Κυριότερα, η πολιτική σταθερότητα και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την απόδοση μιας επένδυσης.

 

Advertisement
MEGA

Η συζήτηση επίσης περιστράφηκε και στις γενικότερες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί η άνοδος των δυνάμεων της άκρας δεξιάς και των άλλων υπερσυντηρητικών μορφωμάτων.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαραίτητη συνθήκη για την ομαλή οικονομική δραστηριότητα – πόσο μάλλον για την ευημερία – των χωρών είναι η πολιτική σταθερότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η συνθήκη πλέον υπάρχει στην Ελλάδα και αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες. Και πρόσθεσε ότι είναι όντως εξαιρετικά ανησυχητικό το φαινόμενο και απαιτεί διαρκή εγρήγορση και δράση απέναντι στις αιτίες που τροφοδοτούν αυτές τις δυνάμεις που απειλούν τόσο τις κοινωνίες όσο και την οικονομία της Ευρώπης.

 

Τόνισε, όμως, ότι η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο, αρκεί βέβαια τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα να πάψουν να μετατοπίζονται διαρκώς προς τις θέσεις και τη ρητορική αυτών των ακραίων δυνάμεων.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
"Βαρβάρα": Συνταγή για το πεντανόστιμο θρακιώτικο γλυκό - Πώς ξεκίνησε το έθιμο

03/12/25 11:29 μμ

“Βαρβάρα”: Συνταγή για το πεντανόστιμο θρακιώτικο γλυκό – Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία την Πέμπτη υπό τον Γ. Κεφαλογιάννη

03/12/25 11:25 μμ

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία την Πέμπτη υπό τον Γ. Κεφαλογιάννη

Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές

03/12/25 11:18 μμ

Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές

Γ. Πιτσιλής στο παγκόσμιο forum του ΟΟΣΑ: Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί την ανταλλαγή πληροφοριών για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης

03/12/25 11:11 μμ

Γ. Πιτσιλής στο παγκόσμιο forum του ΟΟΣΑ: Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί την ανταλλαγή πληροφοριών για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης

Εντοπίστηκαν όπλα σε φρεάτιο του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης

03/12/25 11:07 μμ

Εντοπίστηκαν όπλα σε φρεάτιο του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης

Aνάκτορο Αρχανών: Οι Μινωίτες το προστάτευαν από τις φυσικές καταστροφές

03/12/25 11:04 μμ

Aνάκτορο Αρχανών: Οι Μινωίτες το προστάτευαν από τις φυσικές καταστροφές

Η PETA προέτρεψε τους Alice In Chains να αλλάξουν το όνομά τους σε Betty In Chains

03/12/25 11:41 μμ

Η PETA προέτρεψε τους Alice In Chains να αλλάξουν το όνομά τους σε Betty In Chains

ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

03/12/25 11:40 μμ

ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική - Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

03/12/25 11:40 μμ

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική – Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

03/12/25 11:38 μμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

03/12/25 11:38 μμ

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

03/12/25 11:37 μμ

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»