Μέχρι και πάνω από 8.500 νέα κρούσματα θα μπορούσαν να δώσουν οι 500 θετικοί, μαθητές κι εκπαιδευτικοί, που διαγνώστηκαν με τα self test που διενήργησαν ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μέχρι και πάνω από 8.500 νέα κρούσματα θα μπορούσαν να δώσουν οι 500 θετικοί, μαθητές κι εκπαιδευτικοί, που διαγνώστηκαν με τα self test που διενήργησαν ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων σήμερα Δευτέρα 12/4, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» εξήγησε τον ρόλο των αυτοδιαγνωστικών τεστ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει μετά τις 25 Απριλίου.

Advertisement
 

«Αυτοί οι 500 που απομονώνουμε με τα self tests, υπολογίζουμε με βάση τα μοντέλα μας, ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έδιναν από 5.250-8.765 νέα κρούσματα. Έχουμε αυτό το όπλο των self tests», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει το Πάσχα οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους. «Αντί να αφήσουμε τον κόσμο στα αστικά κέντρα και να μένουν μέσα στα διαμερίσματα καλώντας άλλες οικογένειες, καλύτερα να τον στείλουμε στην εξοχή, πάντα με προσοχή», επισήμανε ο καθηγητής.

Όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τόνισε ότι τα πράγματα είναι σε μια συνεχιστική κορύφωση, αλλά χωρίς ενδείξεις περαιτέρω επιδείνωσης, τουλάχιστον στην Αττική. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη, δείχνει μια εικόνα σταθεροποίησης, όπως και η Κοζάνη που ήταν η χειρότερη περιοχή της Ελλάδος.

«Τα σκήπτρα, την τελευταία εβδομάδα, ως η χειρότερη περιοχή τα πήρε η Δυτική Αττική, η οποία ξεπέρασε τα όρια της Κοζάνης και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μάλλον σε μια επιπεδωμένη κατάσταση, οριζοντίωση της καμπύλης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Επίσης, όπως είπε, η Αχαΐα βρίσκεται γύρω στα 515 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 ημέρες, εδώ και πάνω από 15 μέρες. Επιπεδωμένη μεν, αλλά χωρίς σαφή τάση -για πολλές ημέρες- αποκλιμάκωσης.

«Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε σε αυτό το πανδημικό κύμα, είναι ότι η οριζοντίωση που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου συνεχίζεται κι ελπίζω να λήξει κάποια στιγμή. Στο προηγούμενο κύμα μετά από μια εβδομάδα κορύφωσης, βλέπαμε αποκλιμάκωση», σημείωσε προσθέτοντας ότι το μοντέλο που παρακολουθεί δείχνει ότι μετά τις 25 Απριλίου θα αρχίσει μια σχετική αποκλιμάκωση.

Advertisement

Καπραβέλος: Δεν έχουμε πλέον κλίνη Εντατικής

Την ίδια ώρα, για αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας και αύξηση των εισαγωγών έκανε λόγο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Δεν έχουμε πλέον κλίνη Εντατικής. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε και το τελευταίο έκτακτο σχέδιο, δηλαδή να δώσουμε όλες τις κλίνες Εντατικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος», υπογράμμισε.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της χαλάρωσης των μέτρων επισημαίνοντας ότι αντί να μιλάμε για απαγόρευση κυκλοφορίας και το πιο αυστηρό lockdown που έχει εφαρμοστεί στη χώρα, μιλάμε για χαλάρωση. «Τώρα που άνοιξαν τα σχολεία 400-500 βρέθηκαν θετικοί, αν βάλουμε και την ιχνηλάτηση, περίπου 2.000 άτομα πρέπει να απομονωθούν για να αποφύγουμε τη διασπορά», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι δεν έχουμε δει ακόμα την οροφή τονίζοντας ο ίδιος έλαβε εντολή να αδειάσει όλη τη ΜΕΘ να την κάνω Covid, αλλά αυτό δε γίνεται, καθώς νοσηλεύονται βαριά περιστατικά non Covid.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

25/12/25 9:23 πμ

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

25/12/25 9:16 πμ

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

25/12/25 9:03 πμ

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Ζωντανή πρόσκληση για ανανέωση ζωής και νοοτροπίας

25/12/25 8:57 πμ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Ζωντανή πρόσκληση για ανανέωση ζωής και νοοτροπίας

Παίζοντας μπάλα τα Χριστούγεννα στο μέτωπο

25/12/25 8:53 πμ

Παίζοντας μπάλα τα Χριστούγεννα στο μέτωπο

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

25/12/25 8:49 πμ

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

25/12/25 8:48 πμ

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

25/12/25 8:46 πμ

Θεσσαλονίκη: Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

25/12/25 8:44 πμ

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

Τουρκία-Συντριβή Falcon: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού

25/12/25 8:43 πμ

Τουρκία-Συντριβή Falcon: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού

Τετραήμερο κινηματογραφικών εμπειριών VR που δεν προβάλλονται απλώς, αλλά περιβάλλουν τον θεατή από την Poetics

25/12/25 8:41 πμ

Τετραήμερο κινηματογραφικών εμπειριών VR που δεν προβάλλονται απλώς, αλλά περιβάλλουν τον θεατή από την Poetics

Γιορτινή κίνηση με τους καταναλωτές να ψωνίζουν με μέτρο και ανάλογα με το... πορτοφόλι τους

25/12/25 8:39 πμ

Θεσσαλονίκη: Γιορτινή κίνηση με τους καταναλωτές να ψωνίζουν με μέτρο και ανάλογα με το… πορτοφόλι τους