Δελτίο Τύπου Γραμματέα του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κινήματος Αλλαγής και π. Βουλευτή ΚΙΝΑΛ Σερρών Μ.Τζελέπη.   Ανακοίνωση Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι ο κρίσιμος τομέας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Δελτίο Τύπου Γραμματέα του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κινήματος Αλλαγής και π. Βουλευτή ΚΙΝΑΛ Σερρών Μ.Τζελέπη.

 

Ανακοίνωση Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων

Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι ο κρίσιμος τομέας για την διατροφική επάρκεια της χώρας δηλαδή ο πρωτογενής τομέας με τους επιμέρους κλάδους του (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια, πτηνοτροφία), δεν περιλαμβάνεται στις έως τώρα ανακοινώσεις και ενέργειες για την στήριξη της παραγωγής και της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αγνοήθηκε αδικαιολόγητα ο πρωτογενής τομέας και απουσιάζει παντελώς η λήψη στοιχειωδών μέτρων σε μια χρονική στιγμή όπου έχει τις μεγαλύτερες δαπάνες, Εάν δεν στηριχθούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα υπάρξουν προβλήματα όχι μόνο στο εισόδημα των παραγωγών αλλά και στην στοιχειώδη επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, στοιχείο κρίσιμο μέσα στην πανδημία.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε και καλούμε την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τα ακόλουθα 10 κατ’ αρχήν μέτρα:

Προτείνουμε και καλούμε την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τα ακόλουθα 10 κατ’ αρχήν μέτρα:

1) Να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες Κ.Α.Δ. που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα (αγρότες – αγροτικές επιχειρήσεις – Συνεταιριστικές Οργανώσεις) και χρήζουν μέτρων στήριξης για να προστατευτούν από την οικονομική κατάρρευση.

2) Απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας και άμεση ενεργοποίηση της «Κάρτας Αγρότη», ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι υποβληθεί η δήλωση ΟΣΔΕ 2020 από τους παραγωγούς

3) Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ως κεφάλαια κίνησης, αξιοποιώντας αντίστοιχα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγικές τους εργασίες.

4) Περίληψη και των αγροτών στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από τον Σεπτέμβριο. Επίσης πάγωμα οφειλών προς το ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και δημιουργούνται προβλήματα

Advertisement
Babis

5) Ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους αφού η παραδοσιακή αγορά κρέατος του Πάσχα θα αντιμετωπίσει όπως φαίνεται προβλήματα ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και με την αγορά γάλακτος όπου ήδη υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών. Η εξέταση κάποιας εφάπαξ ενίσχυσης για μετριασμό της ζημίας είναι επιβεβλημένη αφού η εκτροφή των ζώων δεν μπορεί να σταματήσει. Ανάλογα μέτρα να ισχύσουν για τους ιχθυοκαλλιεργητές αφού οι εξαγωγές έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα και τους αλιείς. ¨Όπως επίσης και για τους παραγωγούς σπαραγγιού, φράουλας,κηπευτικών και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

6) Αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα που θα προκύψει με τους εργάτες γης-πιθανή παροχή κινήτρων σε ανθρώπινο δυναμικό των κατά τόπους περιοχών της υπαίθρου,

7) Συμψηφισμός οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης με απαιτήσεις του δημοσίου και των φορέων του έναντι των αγροτών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία αυτών.

8) Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όπως επίσης και όλες τις εκκρεμότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
9) Ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων ώστε με χρήση προκαταβολών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται.

10) Τέλος, ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και νέων μέτρων έκτακτης μορφής για τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών παρέμβασης για την επιπλέον διαχείριση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων με κοινοτική χρηματοδότηση από τις ομάδες παραγωγών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.»

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δήμος Σερρών: Τι θα ισχύει με την αποκομιδή των σκουπιδιών και των ογκωδών αντικειμένων τη μεγάλη εβδομάδα - video

03/04/26 8:32 μμ

Δήμος Σερρών: Τι θα ισχύει με την αποκομιδή των σκουπιδιών και των ογκωδών αντικειμένων τη Μεγάλη Εβδομάδα – video

Σέρρες: Ανεβάζουν στροφές τα κομμωτήρια λόγω Πάσχα - video

03/04/26 8:24 μμ

Σέρρες: Ανεβάζουν στροφές τα κομμωτήρια λόγω Πάσχα – video

Επιδικάστηκε αποζημίωση 420.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

03/04/26 7:33 μμ

Επιδικάστηκε αποζημίωση 420.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Ταουσιάνης: «Αυτά τα παιδιά μπορούν να μας πάνε στα τελικά»

03/04/26 7:19 μμ

Ταουσιάνης: «Αυτά τα παιδιά μπορούν να μας πάνε στα τελικά»

Γκατούζο: «Αποτύχαμε, πάντα με την μπλε φανέλα στην καρδιά μου»

03/04/26 7:17 μμ

Γκατούζο: «Αποτύχαμε, πάντα με την μπλε φανέλα στην καρδιά μου»

Το Stade de France έδρα των «Πετεινών» έως το 2055

03/04/26 7:16 μμ

Το Stade de France έδρα των «Πετεινών» έως το 2055

Φαριόλι: «Φανταστείτε την Σπόρτινγκ χωρίς τον Σουάρες και την Μπενφίκα χωρίς τον Παυλίδη»

03/04/26 7:14 μμ

Φαριόλι: «Φανταστείτε την Σπόρτινγκ χωρίς τον Σουάρες και την Μπενφίκα χωρίς τον Παυλίδη»

Φλικ: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε, ο ρατσισμός δεν έχει θέση»

03/04/26 7:13 μμ

Φλικ: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε, ο ρατσισμός δεν έχει θέση»

Σιμεόνε: «Ο σεβασμός έχει χαθεί στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία εδώ και χρόνια»

03/04/26 7:08 μμ

Σιμεόνε: «Ο σεβασμός έχει χαθεί στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία εδώ και χρόνια»

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σταθερή η κατάστασή του

03/04/26 7:06 μμ

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σταθερή η κατάστασή του

Η Τσέλσι έθεσε εκτός ομάδας για δύο αγώνες τον Φερνάντες

03/04/26 7:04 μμ

Η Τσέλσι έθεσε εκτός ομάδας για δύο αγώνες τον Φερνάντες

Γκουαρντιόλα: «Έχουμε ευκαιρία να φτάσουμε σε ένα απίστευτο ορόσημο, σε οκτώ σερί ημιτελικούς Κυπέλλου»

03/04/26 7:02 μμ

Γκουαρντιόλα: «Έχουμε ευκαιρία να φτάσουμε σε ένα απίστευτο ορόσημο, σε οκτώ σερί ημιτελικούς Κυπέλλου»