Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης World Travel Market (WTM) που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, η Ελλάδα προχώρησε σε μια ακόμα σημαντική στρατηγική κίνηση αναφορικά με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας. ... Περισσότερα

κικιλιας

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης World Travel Market (WTM) που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, η Ελλάδα προχώρησε σε μια ακόμα σημαντική στρατηγική κίνηση αναφορικά με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Οργανισμό Common Seas με στόχο τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα καταλύματα της Ελλάδας μέσω του προγράμματος PlasTICK. Πρόκειται για ένα νέο, πρωτοπόρο ψηφιακό εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις φιλοξενίας να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα με ρεαλιστικές και εξατομικευμένες πρακτικές αλλά και αναφορά της προόδου τους, παρακινώντας και εμπνέοντας τους επαγγελματίες του κλάδου να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών προϊόντων.

Advertisement
 

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Με αυτή τη συμφωνία, προχωράμε σε μία ακόμη σημαντική ενέργεια για την επίτευξη του στόχου της βιωσιμότητας στον τουρισμό. Το μέλλον του πλανήτη μας αφορά όλους και ο αντίκτυπός του στην τουριστική βιομηχανία είναι αδιαμφισβήτητη. Ως αποτέλεσμα, η Common Seas αναδεικνύεται ως αξιόπιστος σύμμαχος του υπουργείου Τουρισμού με την πρωτοβουλία PlasTICK που επιτρέπει στους επαγγελματίες της φιλοξενίας να κατανοήσουν και να μειώσουν ριζικά τη χρήση πλαστικού. Είναι αξιοσημείωτο ότι μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να καταγράφουμε την πρόοδο αναφορικά με τη δέσμευσή μας για μείωση του πλαστικού στους ωκεανούς κατά 50%. Η Ελλάδα έχει ακτογραμμή 15.000 χιλιομέτρων και είναι γνωστή για τις πανέμορφες παραλίες της. Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να προστατεύσουμε αυτά τα 15.0000 χιλιόμετρα των ακτών, των θαλασσών, της πανίδας, καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας και των επισκεπτών της. Παράλληλα με το “Rhodes Co-Lab” στη Ρόδο, το “ASTYBUS” στην Αστυπάλαια, το “Just Go Zero” στην Τήλο, το “Gr-eco Islands” στη Χάλκη, το “Aegean Neorion Innovation Center” στη Σύρο και με το “Naxos Smart Island” στη Νάξο και άλλες ακόμα δράσεις, φέρνουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης για τον βιώσιμο τουρισμό.

Η Jo Royle, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της Common Seas δήλωσε: «Είναι τιμή για την Common Seas η υποστήριξη του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού με την ανακοίνωση του νέου μας εργαλείου αναφοράς πλαστικών, PlasTICK. Το PlasTICK είναι το πρώτο εργαλείο στο είδος του που απευθύνεται αποκλειστικά στον κλάδο της φιλοξενίας, έναν τομέα αδιαμφισβήτητης αξίας για την ελληνική οικονομία. Η έγκριση του υπουργείου για το PlasTICK επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να καθιερώσει τη βιωσιμότητα ως βασικό πυλώνα του τουριστικού τομέα. Ευχαριστούμε θερμά τον υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας Βασίλη Κικίλια, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την επιτυχία του PlasTICK, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην τουριστική βιομηχανία, την Ελλάδα και το περιβάλλον μας».

Η πρωτοβουλία της Common Seas στην Πάρο αποτελεί μόνο ένα από τη σειρά έργων της πλατφόρμας Sustainable Greece του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (https://sustainablegreece.co.uk/) η οποία έχει ως στόχο να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τους Βρετανούς ταξιδιώτες να επισκεφθούν και να εξερευνήσουν την Ελλάδα με τρόπο ωφέλιμο για τις τοπικές κοινωνίες και τη φύση. Οι επισκέπτες μπορούν να εμπνευστούν μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως η μετάβαση στην Ελλάδα σιδηροδρομικώς, η χρήση τοπικών οδηγών και το ενδιαφέρον για τη χλωρίδα και την πανίδα. Στην πλατφόρμα, υπογραμμίζεται επίσης, ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες και λαμβάνονται πρωτοβουλίες στα ελληνικά νησιά αναφορικά με νέα μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δενδροφύτευση μετά από δασικές πυρκαγιές και προστασία της φύσης και της άγριας ζωής.

Advertisement

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φυσικές καταστροφές: Οι οικονομικές ζημιές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο το 2025, σύμφωνα με τη Swiss Re

16/12/25 5:28 μμ

Φυσικές καταστροφές: Οι οικονομικές ζημιές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο το 2025, σύμφωνα με τη Swiss Re

Βουλή - Προϋπολογισμός 2026 - Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει τύχη αν δεν είναι υποστηρικτικός προς την κοινωνία

16/12/25 5:25 μμ

Βουλή – Προϋπολογισμός 2026 – Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει τύχη αν δεν είναι υποστηρικτικός προς την κοινωνία

Κυρ. Μητσοτάκης: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουμε μια από τις τελευταίες μάχες με την παλιά Ελλάδα

16/12/25 3:21 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουμε μια από τις τελευταίες μάχες με την παλιά Ελλάδα

ΔΕΗ Xmas West Park: η δική μας γιορτινή γειτονιά 

16/12/25 3:16 μμ

ΔΕΗ Xmas West Park: η δική μας γιορτινή γειτονιά 

Το trailer του "Παρά Πέντε"!

16/12/25 1:03 μμ

Το trailer του “Παρά Πέντε”!

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 12:37 μμ

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας - video

16/12/25 12:30 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας – video

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

16/12/25 12:22 μμ

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

16/12/25 12:18 μμ

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

16/12/25 12:11 μμ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

16/12/25 12:07 μμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

16/12/25 12:02 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη