«Η διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και η ανάπτυξη σχεδίου δράσης για τον προσβάσιμο τουρισμό είναι κορυφαία προτεραιότητά μας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «νοιαζόμαστε για ... Περισσότερα

κικιλιας

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Η διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και η ανάπτυξη σχεδίου δράσης για τον προσβάσιμο τουρισμό είναι κορυφαία προτεραιότητά μας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «νοιαζόμαστε για τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μας με αναπηρία και μεριμνούμε ως οργανωμένη Πολιτεία για την πρόσβασή τους σε τουριστικούς προορισμούς και επιχειρήσεις».

Είναι ενδεικτικό ότι στο νόμο του Υπουργείου Τουρισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, θεσμοθετήθηκαν το «Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού», με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη προορισμών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. εμποδιζόμενα άτομα, άτομα τρίτης ηλικίας, έγκυοι, παιδιά), αλλά και το «Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης» σε τουριστικές επιχειρήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και παρακίνησή τους, ώστε να γίνουν πιο φιλικές, προσβάσιμες και άρα ευκολότερα επισκέψιμες σε άτομα – πολίτες και τουρίστες – με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα.

Πολύ σημαντικό πυλώνα του σχεδίου για τον προσβάσιμο τουρισμό αποτελούν τα έργα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες στον προορισμό. Εκεί εντάσσονται έργα στις ελληνικές παραλίες, με ημι-μόνιμες υποδομές, όπως ράμπες πρόσβασης στην παραλία, διάδρομοι για πρόσβαση στην όχθη με αναπηρικό αμαξίδιο, εγκαταστάσεις ντους, αποδυτηρίων και τουαλετών, χώροι σκίασης για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων κ.α., παρεμβάσεις που θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ολοκληρωμένος τουριστικά προσβάσιμος θαλάσσιος προορισμός.

Advertisement
MEGA

«Η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος με πολιτικές προσβάσιμου τουρισμού είναι σημαντικά εργαλεία για την ανάδειξή της Ελλάδας σε προορισμό προσβάσιμου τουρισμού», επισημαίνει ο υπουργός Τουρισμού, αναφέροντας ενδεικτικά δράσεις, όπως η ενίσχυση της διαβούλευσης με τις Περιφέρειες μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, αλλά και με το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων του τουρισμού και των Ατόμων με Αναπηρία, η δημιουργία Δικτύου Προσβάσιμων Τουριστικών Προορισμών, η ένταξη του προσβάσιμου τουρισμού στο ετήσιο Marketing Plan και η δημιουργία λογότυπου προσβασιμότητας για την ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμού προσβάσιμου τουρισμού.

Επιπλέον, όλοι οι ιστότοποι του ΕΟΤ αναβαθμίζονται προκειμένου να είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ‘Ατομα με Αναπηρία, ενώ πολύ μεγάλο βάρος δίνει το Υπουργείο Τουρισμού στην ένταξη στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές υπηρεσίες, με την εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών των Σχολών του Υπουργείου Τουρισμού σχετικών θεματικών ενοτήτων.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το φαινόμενο Ντουπλάντις: Τα μυστικά, η επιστήμη και τα 6.50μ που μπορεί να ...πετάξει μέχρι το τέλος της δεκαετίας

16/09/25 3:38 μμ

Το φαινόμενο Ντουπλάντις: Τα μυστικά, η επιστήμη και τα 6.50μ που μπορεί να …πετάξει μέχρι το τέλος της δεκαετίας

16/09/25 3:31 μμ

Πέθανε ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Το Ινστιτούτο Θερβάντες θα τιμήσει τον Λόρκα στο Φεστιβάλ Ποίησης της Μεσογείου

16/09/25 3:25 μμ

Το Ινστιτούτο Θερβάντες θα τιμήσει τον Λόρκα στο Φεστιβάλ Ποίησης της Μεσογείου

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το κύριο μέρος της χερσαίας επιχείρησης

16/09/25 3:23 μμ

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το κύριο μέρος της χερσαίας επιχείρησης

Στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος

16/09/25 3:20 μμ

Στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Στην Πάτρα σήμερα η Ζ. Κωνσταντοπούλου

16/09/25 3:19 μμ

Στην Πάτρα σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σεξουαλική βία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει ανησυχία για την ατιμωρησία στη Γαλλία

16/09/25 3:17 μμ

Σεξουαλική βία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει ανησυχία για την ατιμωρησία στη Γαλλία

Πάνω από 6.000 πολίτες στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη

16/09/25 3:14 μμ

Πάνω από 6.000 πολίτες στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Επιστήμη-Υγεία: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα

16/09/25 3:12 μμ

Επιστήμη-Υγεία: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα

Συναυλία των Massive Attack σε ένδειξη στήριξης των αυτόχθονων πληθυσμών του Αμαζονίου

16/09/25 3:09 μμ

Συναυλία των Massive Attack σε ένδειξη στήριξης των αυτόχθονων πληθυσμών του Αμαζονίου

Ταυτοποιήθηκε η μία από τις δύο σορούς που εντοπίστηκαν στον Θερμαϊκό

16/09/25 12:01 μμ

Ταυτοποιήθηκε η μία από τις δύο σορούς που εντοπίστηκαν στον Θερμαϊκό

Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας: Συστάσεις για τον προληπτικό έλεγχο

16/09/25 11:56 πμ

Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας: Συστάσεις για τον προληπτικό έλεγχο