«Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τόνισε δε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τόνισε δε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου. 

Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής. 

Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους 4 μήνες. 

«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι». «Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε. Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την 3η δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο. 

«Στα γηροκομεία με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διπλασιάστηκε ο αριθμός των εμβολιασμένων από το 45% στο 90% και έμεινε ένα 10% που έβλεπε ότι κάνει την επανάστασή του ότι ‘δε θα λυγίσει’ όπως είπε μια κοπέλα».

Όπως σημείωσε δε, «ακούω ενθουσιασμό γιατί αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί. Με 150.000 εμβολιασμούς σε μια εβδομάδα… Με αυτό το ρυθμό εμβολιασμών θα έχουμε πάει σε ποσοστό 55% με 80% μέχρι το Μάρτιο – αν συντηρηθεί (ο ρυθμός)». «Με τέτοιους ρυθμούς εμβολιασμών οι άνθρωποι που θα θρηνήσουμε μέχρι το Μάρτιο θα είναι μερικές χιλιάδες» προειδοποίησε. 
 

 

Πηγή: skai.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video

Σέρρες: Ανάρπαστη η παραδοσιακή λαγάνα - Στα περσινά επίπεδα η τιμή της

23/02/26 6:47 μμ

Σέρρες: Ανάρπαστη η παραδοσιακή λαγάνα – Στα περσινά επίπεδα η τιμή της – video

Γ. Γεραπετρίτης: Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή - Διπλωματία για το Ιράν και πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

23/02/26 6:37 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή – Διπλωματία για το Ιράν και πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

Μπλάτερ: « Η σχέση Τραμπ με Ινφαντίνο μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε πολιτική»

23/02/26 6:34 μμ

Μπλάτερ: « Η σχέση Τραμπ με Ινφαντίνο μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε πολιτική»

Χιούλμαντ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα...»

23/02/26 6:35 μμ

Χιούλμαντ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα…»

Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 74χρονος ορειβάτης στο Βελούχι - Σε εξέλιξη η ανάσυρση και μεταφορά του

23/02/26 6:30 μμ

Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 74χρονος ορειβάτης στο Βελούχι – Σε εξέλιξη η ανάσυρση και μεταφορά του

Ακαδημίες: Η αγωνιστική του... παραλίγο

23/02/26 1:21 μμ

Ακαδημίες: Η αγωνιστική του… παραλίγο