Βάθεια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδοσιακά χωριά και ίσως το πιο φωτογραφημένο σε ολόκληρη τη Μάνη, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από το National Geographic στη λίστα με ... Περισσότερα

Βάθεια: Η πυργοπολιτεία που σε ταξιδεύει στο παρελθόν - video

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Βάθεια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδοσιακά χωριά και ίσως το πιο φωτογραφημένο σε ολόκληρη τη Μάνη, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από το National Geographic στη λίστα με τους δέκα προορισμούς με την καλύτερα θέα στον κόσμο.

Η Βάθεια είναι η επιβλητικότερη έξαρση ενός τοπίου το οποίο ούτως ή άλλως φημίζεται για τη μοναδικότητά του. Καθώς ο επισκέπτης πιάνει την άκρη της γοητείας του μανιάτικου τοπίου από την Αρεόπολη και ταξιδεύει ανάμεσα σε πύργους, παλιές εκκλησίες, παραδοσιακούς οικισμούς και στα παιχνιδίσματα της θάλασσας και των ξερών βουνών, μετά την Άλικα έχει την αίσθηση ότι μαζί με την ηπειρωτική Ευρώπη τελειώνει εδώ και η απόλαυσή του.

Η Μάνη όμως του επιφυλάσσει ως έκπληξη την πιο δυνατή εικόνα της. Σε κάποια από τις πολλές στροφές του δρόμου αποκαλύπτεται η Βάθεια, κτισμένη σε περίοπτη θέση σαν ακρόπολη στην κορυφή του λόφου. Οι πύργοι, τα σπίτια, οι εκκλησίες, τα λιοτρίβια κάπου 150 κτίσματα, τα σοκάκια και οι ρούγες στριμώχνονται για να χωρέσουν όλα στο μικρό πλάτωμα της κορυφής, έχοντας θέα από τη μία την πολύσχημη ακτή και από την άλλη τα ξερά, άγρια βουνά.

Η Βάθεια έχει κατάλάβει αυτή την κορυφή εδώ και αιώνες. Οι ιστορικές πηγές μιλούν γι’ αυτήν από τα μέσα του 16ου αιώνα. Ο σημερινός οικισμός διαμορφώθηκε στον λόφο κυρίως μετά τον 18ο αιώνα, ήκμασε τον 19ο και άρχισε να φθίνει από τις αρχές του 20ού αιώνα. Τον 19ο αιώνα ο οικισμός είχε 300 περίπου κατοίκους οι οποίοι είχαν ως ασχολίες τη στοιχειώδη καλλιέργεια δημητριακών, την κτηνοτροφία, το κυνήγι αλλά και την πειρατεία.

Στα τέλη του 19ου αιώνα στράφηκαν προς την καλλιέργεια της ελιάς και στον οικισμό στήθηκαν τέσσερα λιοτρίβια. Από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας άρχισε η φυγή των κατοίκων προς τις πόλεις και έτσι το 1979 μέσα στον παραδοσιακό οικισμό απέμειναν μόνο 11 κάτοικοι, κυρίως μοναχικές ηλικιωμένες γυναίκες, να ζουν μια ζωή δύσκολη, αποκομμένοι και στερημένοι από τα πάντα, τριγυρισμένοι από ερείπια, εγκατάλειψη και αναμνήσεις. Το ηλεκτρικό ρεύμα έφθασε εκεί το 1980.

Πρακτικά η Βάθεια ήταν ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός. Ο τουρισμός όμως είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των «Μέσα χωριών» της Μάνης και ο ΕΟΤ ξανάδωσε ζωή στον οικισμό αναστηλώνοντας και μετατρέποντας σε ξενώνες πολλά κτίρια, με απόλυτο σεβασμό στο παραδοσιακό τους πρόσωπο.

Έτσι η Βάθεια δεν είναι απλώς μια πανέμορφη ζωγραφιά, την οποία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μόνον οπτικώς, αλλά μπορεί να τη ζήσει κιόλας.

πηγή  Point Of View GR


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: 431 δημόσια σχολεία ανακαινίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

25/08/25 12:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: 431 δημόσια σχολεία ανακαινίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

AΔEΔY: 24ωρη απεργία την Πέμπτη 28 Αυγούστου

25/08/25 12:27 μμ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Πέμπτη 28 Αυγούστου

25/08/25 12:08 μμ

Σε βάθος 68 μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά εντοπίστηκε η σορός του Τούρκου επιχειρηματία Χαλίτ Γιουκάι που πήγαινε στη Μύκονο

Απομνημονεύματα-βόμβα: Η Βιρτζίνια Τζουφρέ έγραψε την ιστορία της πριν από τον θάνατό της

25/08/25 11:55 πμ

Απομνημονεύματα-βόμβα: Η Βιρτζίνια Τζουφρέ έγραψε την ιστορία της πριν από τον θάνατό της

Γιώργος Παπανδρέου: «Η Αναγνώριση της Παλαιστίνης, έναυσμα για μια νέα αρχή»

25/08/25 11:47 πμ

Γιώργος Παπανδρέου: «Η Αναγνώριση της Παλαιστίνης, έναυσμα για μια νέα αρχή»

Γιατί ο Λέων της Αμφίπολης έχει από την κατασκευή του κομμένη γλώσσα;

25/08/25 11:41 πμ

Γιατί ο Λέων της Αμφίπολης έχει από την κατασκευή του κομμένη γλώσσα;

Βίντεο: Σκηνές σοκ στο κέντρο της Αθήνας, κάνουν εμπόριο ναρκωτικών μέρα μεσημέρι

25/08/25 11:34 πμ

Βίντεο: Σκηνές σοκ στο κέντρο της Αθήνας, κάνουν εμπόριο ναρκωτικών μέρα μεσημέρι

Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ: Η Ελλάδα έχει διατρανώσει με κάθε τρόπο ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο

25/08/25 11:26 πμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα έχει διατρανώσει με κάθε τρόπο ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο

Κανόνες ασφαλείας σε πισίνες, ποτάμια και λίμνες

25/08/25 11:23 πμ

Κανόνες ασφαλείας σε πισίνες, ποτάμια και λίμνες

Γιάννης Γκιωνάκης: Το αθεράπευτο πάθος του σπουδαίου κωμικού και η υπόθεση Κοζανιτά

25/08/25 11:14 πμ

Γιάννης Γκιωνάκης: Το αθεράπευτο πάθος του σπουδαίου κωμικού και η υπόθεση Κοζανιτά

Λιναρόσπορος: Ο σωστός τρόπος να τον καταναλώνεις για να παίρνεις τις ευεργετικές του ιδιότητες

25/08/25 10:49 πμ

Λιναρόσπορος: Ο σωστός τρόπος να τον καταναλώνεις για να παίρνεις τις ευεργετικές του ιδιότητες

Θεσσαλονίκη σε κρίση - Γιατί δεν γίνονται οι διορθώσεις ανάταξης;

25/08/25 10:44 πμ

Θεσσαλονίκη σε κρίση – Γιατί δεν γίνονται οι διορθώσεις ανάταξης;